Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. július 12. 16:10 Vállalat

Mi lesz a Telekom 50 milliárdos székházával Mészáros Lőrinc érkezése után?

Bár a T-Systems felvásárlásának iparági, üzleti és politikai vonatkozásai miatt eddig nem igazán került elő, de kifejezetten érdekes kérdés, hogy mi lesz a tranzakció után a csoport új, 50 milliárdos székházával. A Mészáros Lőrinchez köthető 4iG Nyrt. a hét elején jelentette be, hogy megvenné a Magyar Telekom (MT) IT-üzletágát összefogó céget, amely jelenleg a tavaly átadott hatalmas ingatlan bő harmadát foglalja el.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legmagasabb szinten dönthettek Mészáros Lőrincék 40 milliárdos üzletérőlEgyelőre az sem egyértelmű, honnan lesz pénz a mostani felvásárlásra, de a 4iG további akvizíciókat tervez Magyarországon és a régióban.

 

A hivatalos adatok szerint a székházban négyezer munkaállomás van, és az épületben elvileg nagyjából 4500-an dolgoznak. Márpedig a T-Systems jelenleg 1600 embert foglalkoztat, többségüket itt. A helyzet amiatt különösen pikáns, mert a távközlési társaság épp azért vágott bele a fejlesztésbe, mivel korábban a különböző leányvállalatok alkalmazottjai, sőt sok esetben még ugyanannak a cégnek a munkatársai is különböző irodaházakban szétszórva dolgoztak Budapest-szerte.

Ez pedig munkaszervezés szempontjából nagyon nem volt hatékony, hiszen rengeteg idő ment el azzal, hogy az alkalmazottak egyik helyszínről a másikra utaztak egy-egy megbeszélés miatt. Szabó János, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese egy februári interjúban hosszan értekezett az új székház cégkultúrára gyakorolt jótékony hatásáról, és külön hangsúlyozta, hogy teljesen más szintre került az interakció.

Ha azonban ebből a rendszerből hirtelen kiemelnek 1600 embert, az már egészen más kontextusba helyezi a szituációt, így ugyanis elég nehéz hatékonyságról beszélni. A székházat úgy tervezték meg, hogy számoltak a T-Systemsszel is, amely, ha az egyik pillanatról a másikra kiköltözne, egész biztosan nehéz helyzetbe hozná a Magyar Telekomot.

Részben ezért is vehető biztosra, hogy a T-Systems a tulajdonosváltás után is marad a székházban. Ezt egyébként az ügyre rálátó forrásaink szerint az is indokolja, hogy a két vállalat között a tranzakció lezárása után is erős maradhat a kapcsolat, hiszen számos együttműködésük lesz.

Mindenesetre az biztos, hogy a székház kérdése az adásvétel letárgyalása során és a szerződésben is elég hangsúlyos szerepet kap majd.

Az MT helyzetét némileg megkönnyíti, hogy az ingatlan nincs a csoport tulajdonában, és az anyacég, illetve leányvállalata között már most is van egy bérleti megállapodás. Az épületet az Orbán Viktor túravezetőjeként elhíresült Garancsi István cége, a Market Zrt. húzta fel, de a fejlesztő a Wing-csoport volt. A Magyar Telekom pedig utóbbival állapodott meg arról, hogy 15 évig bérelni fogja tőle a létesítményt, illetve annak nagy részét.

Az MT tavalyi pénzügyi beszámolója szerint ebben a másfél évtizedben 56 milliárd forintot fizet majd ki bérleti díjként. Ennek egy részét azonban egy külön szerződés értelmében már most is továbbszámlázza a T-Systemsnek. A Magyar Telekom tavaly év végén 20 milliárd forint feletti lízingkövetelést tartott nyilván, ennek jelentős hányadát (vélhetően nagyjából 19-20 milliárd forintot) pedig épp a T-Systemsszel szemben. Az összeg elég jól mutatja, hogy milyen kardinális kérdésről van szó, hiszen a közel 20 milliárd forint majdnem a fele annak az összegnek, amennyire a teljes tranzakció értékét becsülik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat 4iG Magyar Telekom Mészáros Lőrinc székház T-Systems Wing Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.