Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. július 8. 10:17 Pénz, Vállalat

Saját mobilfizetési rendszert tesztel a Lidl

Spanyolországban elkezdte tesztelni saját mobilfizetési megoldását a Lidl. A Lidl Pay névre keresztelt szolgáltatás nagyon hasonló az Apple vagy a Google Pay-hez: egy applikációt kell letölteni, és az abban tárolt bankkártyaadatok alapján a telefont a terminálhoz érintve lehet fizetni.

Mindez azért érdekes fejlemény, mert a Lidl így közvetlen versenybe száll az Apple-lel és a Google-lel, rá akarja venni a fogyasztókat, hogy fizetéskor például ne az iPhone-ba eleve beépített Wallet applikációra, hanem a saját alkalmazására kattintsanak. Az Aldi a német sajtó információi szerint (egyelőre) nem gondolkodik hasonló fejlesztésben.

A saját appnak két fontos előnye lehet. Az egyik, hogy a Lidlnek így kevesebbe kerül az elektronikus tranzakció, hiszen az ilyen vásárlások után a kereskedők ma a vásárlási összeg 0,15-0,2 százalékát fizetik a tranzakció kezelőjének. A másik előny pedig talán még ennél is fontosabb, a fizetési lehetőséget ugyanis egybeépítik a Lidl Plus nevű törzsvásárlói applikációval, és így a fizetéshez és vásárláshoz kapcsolt összes forgalmi adatot házon belül tartják. Ezek elemzésével pedig akár egyéni ajánlatokat is adhatnak a vásárlóknak.

Fontos ösztönző lesz az is, hogy a Lidl Plus használói az adatokért cserébe árkedvezményt kaphatnak. Egy ilyen alkalmazás pedig végső soron úgy is működhet, mint egy pénztárgép: a vásárló a mobiltelefonjával leolvashatja a csomagoláson lévő vonalkódot (vagy QR-kódot) és már ki is fizette az árut.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegkértük a Lidl robotját, ajánljon bort egy gulyáshoz, és ez lett belőleA diszkontlánc csetbotja először nem jött zavarba, aztán kicsit sikerült megkavarnunk.

Így működött a 7-Eleven fejlesztése is Japánban, ám abból súlyos bukás lett. A rendszert ugyanis nagyon gyengén védték le, a regisztrált felhasználók adatait a hackerek ellopták, és átszámolva összesen mintegy 450 ezer eurót vontak le 900 felhasználó számlájáról. Az applikáció nagyon könnyen támadható volt, mert a regisztrált felhasználóknak az elfelejtett jelszót helyreállító üzenetet akár egy második e-mail címre is kiküldték, az egyik ellenőrző kód pedig a születési dátum volt, de azt az alkalmazás minden elfelejtett és újraigényelt regisztráció esetében automatikusan 2019. január 1-jére állította be, így azt már nem is kellett feltörni.

A probléma csak Japánt érinti, de a szolgáltatás leállt, a 7-Eleven pedig kénytelen kifizetni a károsultakat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nem az olcsóság vonzza a vásárlókat, át kell alakítani az Aldi-Lidl modelltNémetországban egyre kevésbé árérzékenyek a vásárlók, a diszkont modellnek alkalmazkodnia kell ehhez, és ez elég sokba kerül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat applikáció fizetés Lidl mobiltelefon Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.