Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. május 31. 10:49 Vállalat

Jól megy az Orbán-Simicska háború egyik áldozatának

A cikk eredeti formájában a Privátbankár.hu oldalon jelent meg.

A kormányfő és a Fidesz egykori gazdasági vezetője közötti konfliktus egyik emlékezetes mozzanata volt, amikor a fővárosi önkormányzat 2015-ben egyoldalúan szerződést bontott Simicska Lajos reklámcégével, a Mahir Cityposter Kft.-vel, majd elkezdte elbontatni a társaság hirdetőoszlopait. A cég nem hagyta annyiban, perelt, és végül nyert is, így az oszlopok maradhattak.

Ennek ma már valószínűleg a kormányoldalon is örülnek, hiszen Simicska kapitulációja nyomán a vállalat – sok másik mellett – előbb Nyerges Zsolthoz került, majd innen a Mészáros Lőrinchez közel álló ügyvédhez, Vörös Józsefhez. Ő idén tavasszal a felcsúti milliárdosnak adta át a társaságot, aki nem sokkal ezután egyébként eltüntette a HVG címlapjait az oszlopokról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMostantól Mészáros Lőrinc plakátjairól mosolyoghat ránk Soros GyörgySimicska Lajos plakátjai is a felcsúti milliárdoshoz kerültek, így ismét költözhetnek az állami hirdetések. Lezárulóban a nagy átadás-átvétel.

A többszöri tulajdonosváltás nem zavarta meg a társaság működését, 2018-ban 781 milliós árbevételt könyvelhetett el a korábbi 749 millió után. A növekedés a hirdetésből származó bevételnek köszönhető, 734 millió folyt be ilyen címen, míg 2017-ben még csak 674 millió. Plakát eladásából már csak 3,6 millióra, terület bérbeadásából pedig 20 millióra tettek szert – mindkét tétel csökkent az előző évhez képest.

A bevételek növekedésével párhuzamosan a ráfordítások is mérséklődtek. Anyagjellegűként 100 millióval kevesebbet, 408 milliót költöttek el, személyi jellegűként pedig 126 milliót a 141 után. Utóbbi úgy mérséklődött, hogy az átlagos foglalkoztatotti létszám 16 fő volt az előző évi 17 után. A bérköltségből így 490 296 forintos átlagbér vezethető le, ami jelentős visszaesés, 2017-ben ugyanis még átlagosan 523 647 forintért dolgoztak az alkalmazottak.

Üzemi szinten 97 millióról 74-re mérséklődött a nyereség, leginkább azért, mert egyéb ráfordításként 211 milliót számoltak el a korábbi 141 után. Ennek hátterében az a 189 millió forint áll, amit ezen a soron ráfordításként elszámolt adóként könyveltek el (itt szerepel például a levonható előzetesen felszámított áfa is).

Az adózott eredmény 70,9 millió forint lett a 2017-es 88 millió után. Ebből osztalékra is futotta, a taggyűlési határozat értelmében, „mivel a társaság gazdasági helyzetének stabilitását nem veszélyeztetné”, 40 millió forintot fizet a cég. Egy évvel korábban Simicskáék még 100 milliót lapátoltak ki belőle, részben az eredménytartalékból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy éve még Orbán lopott, ma már Soros szervezkedik Simicska egykori plakátjainHárom hónap alatt több állami hirdetéshez jutott Simicska Lajos korábbi plakátcége, mint a G-nap óta összesen. A csodához csak Mészáros Lőrinc érkezése kellett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat mahir cityposter Orbán Viktor simicska lajos Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.