Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. április 11. 09:29 Vállalat

Egyre több szlovák cég jön át Magyarországra az olcsóbb adó miatt

Egyre több szlovák cég teszi át a székhelyét Magyarországra – ezt a jelenséget járja körbe Szlovákia egyetlen csak gazdasággal foglalkozó napilapja, a Hospodárske noviny. A folyamat hátterében az áll, hogy míg Szlovákiában a cégek nyereségének 21 százalékát kell adóként befizetni, Magyarországon mindössze 9 százalék a társasági adókulcs, amely a legalacsonyabb az Európai Unióban.

A szlovák gazdasági lap szerint a szlovák vállalkozók tökéletesen tudatában vannak az olcsó adókulccsal, és emiatt egyre nagyobb számban helyezik át székhelyüket a határ túloldalára. Idén eddig közel kétszáz szlovák céget jegyeztek át Magyarországra (év végéig ennek négyszeresét várják), a lap szerint így összesen már 10 ezer ilyen szlovák cég van.

Július Kostolny, a szlovák iparkamara elnökhelyettese azt mondta az újságnak, hogy a nálunk bejegyzett cégek többsége Pozsony környékén működő kis- és középvállalkozás. Kostolny szerint nemcsak Magyarországon jegyeznek be egyre több céget a tavalyi trendek alapján, hanem Bulgáriában is, ahol 10 százalék a társasági adó.

 

Ez a jelenség amiatt is érdekes, mert pár évvel korábban még pont ellentétes volt ez a folyamat. Inkább magyar cégek regisztrálták magukat Szlovákiában, alapvetően az egységes, 2004-ben bevezetett (és 2012-ig tartó) 19 százalékos adókulcs miatt (ez az áfát, az szját és a társasági adót foglalta magában).

Szlovákiában számos tanácsadó cég működik, amelyek segítik a szlovák cég külföldi regisztrálását. A FreyaCorp alapítója, Norbert Gyürüsi szerint a cégek vagy virtuálisan vannak csak jelen, vagy ténylegesen működik egy irodájuk az adott országban, de mindkét esetben ki kell jelölni egy kapcsolattartót, akit elérhetnek a helyi hatóságok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgészen apró iparágban próbálnak megbújni a legnagyobb adócsalókLáthatóan sok vállalkozásnak van szüksége a székhelyszolgáltatóra, ám az ilyen címeken megbújó adócsalók sokkal több pénzt visznek el, mint amennyit a teljes szektor keres.

Szlovákiában az üzleti környezet stagnált az elmúlt években az újság szerint. A Világbank Doing Business listája azt méri, hogy egy országban mennyire könnyű, gördülékeny a cégek bejegyzése, elindítása és működése. Szlovákia 2015-ben ezen a 34-ik volt, de azóta folyamatosan esik vissza.

 

A szlovák Pénzügyminisztérium szerint a visszaesés a többi ország fejlődésének köszönhető, mivel a saját értékeik stagnálnak. Ahogy a cikk hozzáteszi, a visegrádi országok közül pont Magyarország az, amely hátrébb áll a listán, bár a cégalapítás éppen Szlovákiában a legbonyolultabb az összes régiós ország közül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk21 apró iroda és lakás, ahol sok tízmilliárdnyi közpénz tűnt elA legnagyobb adótartozást felhalmozó cégek negyede, közel 400 vállalat mindössze 21 címre van bejelentve. Van ahol 38 ilyen vállalkozás "működik". Miért nem tesznek semmit?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat cégalapítás doing business Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.