Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. március 18. 12:39 Vállalat

Nagy gondban van egy Magyarországon is termelő autóipari cég

Több mint kétezer embert bocsát el a német kábelgyártó cég, a jelenleg világszerte 92 ezer embert foglalkoztató Leoni. Az autóipari beszállítónak nem ment jól az elmúlt időszakban, ezért teljesen átalakítja a működését, és a következő három évben ötszáz millió eurót akar megtakarítani.

A német gazdasági lap, a Handelsblatt információi szerint 500 álláshelyet Németországban szüntetnek meg, a többit pedig olyan üzemekben, ahol a bérek ezt indokolják. A Leoninak Magyarországon Hatvanban van egy gyára, ahol közel 190-en dolgoznak. A legutóbbi elérhető, 2017-es beszámoló szerint a produktív (közvetlenül a termelésben résztvevő) dolgozók bruttó havi bére 342,3 ezer forint, az improduktív munkakörökben lévőké 504,1 ezer forint volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKorszakváltást jelez, hogy néhány autóipari multi elviszi a termelését MagyarországrólA magyar gazdaság kiemelt ágazatán belül vannak olyan tevékenységek, amelyeket a mostani bérszinten már nem éri meg Magyarországon tartani.

Korábban a cégnek Egerben is volt üzeme, de 2008-ban leállította, és a termelést a lengyelországi Wroclaw melleti gyárba helyezte át. Az indoklás szerint túl drága volt már akkor is a magyar munkaerő. A lengyel munkások olcsóbbak, a munkabérek járulékos terhei miatt Magyarországon 20 százalékkal volt magasabb a termelési költség. A 2008-as döntés nem érintette a hatvani üzemet. (Kerestük a Leonit, amint válaszolnak, frissítjük a cikket).

 

A szigetelt kábelkötegeket gyártó cégnek leginkább a kínai gazdaság lassulása és az ottani autóeladások csökkenése okoz komoly gondot. Az autógyártók egyébként is nyomás alatt tartják a beszállítókat, de ez többszörösen igaz, ha a megrendelések visszaesésével szembesülnek. A beszállítókat folyamatosan versenyeztetik, ezáltal arra kényszerítik, hogy még olcsóbban adják az alkatrészeket.

A Leoni erre úgy reagált, hogy olyan helyszínekre szervezi ki a gyártást, ahol alacsonyabbak a bérköltségek. Tavaly indult el Mexikóban egy új gyára, de a termelést nem sikerült felfuttatni, komoly nehézségek vannak. Az ottani vezetést menesztették, nagy kérdés, hogy sikerül-e a megfelelő minőségű és mennyiségű termelést megvalósítani a közép-amerikai üzemben. Csak idén 50 millió euróba került a mexikói gyár termelésének akadozása.

A Leoni belső gondjait jól tükrözi az eredményessége. Habár tavaly a megelőző évi 4,9-ről, 5,1 milliárd euróra nőtt a cég globális árbevétele, az adózás előtti eredmény (EBIT) beszakadt: a 2017-es 227 millió euróról 144 millió euróra csökkent. A cég idei prognózisa szerint tovább olvad a nyereség: 100-130 millió euró között lehet az adózás előtti eredmény.

A részvényesek nem örülnek, a Leoni-papírok árfolyama a stuttgarti tőzsdén egy év alatt 55 euróról 18 euróra csökkent. Ezzel a cég elvesztette értékének lényegében a kétharmadát.

 

A Leoni élére tavaly ősszel új menedzser került. A 48 éves holland Aldo Kamper szerint nagy a gond, a következő hónapokban a cég működését stabilizálni kell. A vállalat nettó adóssága 406 millió euróról 613 millióra ugrott, ami a saját tőke 57 százalékát teszi ki. A cég eladósodottsága (a nettó adósság az EBITDA* kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény arányában) 1,1-ről 2-re nőtt. Emiatt már csak sokkal rosszabb feltételek mellett juthat új hitelhez a Leoni.

A Leoninál most létszámstop van, és a menedzsment azt is áttekinti, hogy milyen megrendelésekre koncentrál a jövőben és milyen gyártási fázisokkal hagy fel.

Elemzők szerint súlyos a helyzet, nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni a cég megmentése, illetve milyen árat kell a szebb mutatókért fizetni. A Leoni-részvények árfolyamzuhanása ugyanakkor felkeltheti a kínai befektetők figyelmét is. Nem zárható ki, hogy oly sok európai cég (például Syngenta, Volvo, Kuka, Pirelli, Putzmeister) után a Leonit is kínaiak fogják felvásárolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVigyázat, jönnek a kínaiakElképesztő, amit az ország fejlődött az utóbbi tíz évben. Üzleti úti beszámoló.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autóipari beszállító kábelgyártás Kína Leoni Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.