Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. március 5. 16:34 Pénz, Vállalat

A konyhástól a mérnökig mindenki kap másfél millió forint bónuszt a német Volkswagennél

Több mint százezer alkalmazottjának fizet fejenként 4750 euró, azaz másfél millió forint jutalmat a német Volkswagen. Ez több mint 16 százalékkal magasabb, mint a tavalyi bónusz, és a 2015-ben kirobbant dízelbotrány óta a legmagasabb év végi jutalom a vállalatnál.

A dolgozók 2016-ban 3950, 2017-ben pedig 2905 euró jutalmat kaptak, igaz, a dízelbotrányt megelőző évben, 2014-ben még 7500 eurót utalt év végén a vállalat.

A cég azonban megváltoztatta a rendszert. Míg korábban az előző év üzleti eredményétől függött a kifizetés, most már az utóbbi két év átlagát veszik alapul. Az elmúlt évekhez képest magasnak tekinthető mostani jutalmat a 2017-es kimagasló eredmények köszönhetik a dolgozók.

A német hetilap, a Der Spiegel információi szerint ezt az összeget mindenki megkapja, akit közvetlenül, tehát nem munkaerő-kölcsönzőn keresztül foglalkoztatnak, vagyis az üzemi konyha mosogatójától egészen a fejlesztőmérnökig bezárólag.

Nem jár ez a bónusz a menedzsereknek, vagyis a vezető beosztású munkatársaknak, illetve a cégcsoport egyéb márkáinál dolgozóknak, mint például a Porsche vagy az Audi kollégáinak, mert rájuk más szabályok vonatkoznak. A menedzserek persze valójában sokkal nagyobb év végi jutalmat kapnak. Elég csak a Volkswagen korábbi vezetőjére gondolni, akinek a kétmillió eurós éves alapbére mellett, hatmillió eurós jutalmat is kifizetett a vállalat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Suzuki, a Mazda és a Yamaha is csalt a károsanyag-kibocsátási tesztekenNem csak a Volkswagen és az európai gyártók jóhírét tépázzák az emissziós botrányok, hanem a japán márkákét is.

A cég annak ellenére fizet másfél millió forintos prémiumot a dolgozóinak, hogy nehéz üzleti éven van túl. Műszakokat kellett megszüntetni, és komoly nehézséget okozott, hogy a Volkswagen motorjai megfeleljenek az új környezetvédelmi előírásoknak. Augusztusban és szeptemberben emiatt több modell értékesítését kellett felfüggeszteni, mert a Volkswagen egyes típusai nem teljesítették az új, WLTP károsanyag-kibocsátási határértékeket.*A Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure, azaz a WLTP váltotta le tavaly szeptemberben a még a nyolcvanas években született, s a valóságtól távol álló, laborkörülmények közötti NEDC (New European Drving Cycle) normát. Az új mérés négy különböző vezetési ciklust tartalmaz, alacsony, közepes, gyors és extrém gyors sebességűt (városi, elővárosi, országúti és autópályás vezetést), mindegyik ciklusban különböző vezetési helyzetekkel, megállásokkal, gyorsításokkal, fékezésekkel. Minden modell minden hajtásláncverzióját külön tesztelik, ráadásul az elérhető legkönnyebb és legnehezebb verziókkal is (a tömeg ugyebár a rendelt extrák mennyiségétől is függ).

„Ez nem a dolgozók hibája volt. Sőt, nekik köszönhetően sikerült a gondokat megoldani” – mondta Bernd Osterloh, a cég üzemi tanácsnak elnöke.

A Volkswagen mindenezek ellenére 2,7 százalékkal növelte a bevételét, és 6 százalékkal a nyereségét. A dízelbotrány hatása, az ezzel kapcsolatos büntetések és csoportos perek miatt azonban még komoly költségei lehetnek idén és jövőre a cégcsoportnak.

Az ágazatra is nehéz év vár idén. A német autógyártók szövetsége szerint öt százalékkal 4,8 millió autóra csökken idén a német gyárak termelése. Kisebb volumenű értékesítéssel számolnak az amerikai és kínai kereskedelmi háború és a Brexit okozta piaci bizonytalanságok miatt. A kínai gazdasági növekedés lassulása is gondot okoz. Ha az Egyesült Államok mégiscsak bevezeti a 25 százalékos védővámot, az csak a Volkswagennek 2-3 milliárd eurójába fog kerülni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb csapást mér a Volkswagenre a dízelbotrányMár körülbelül 25 milliárd euróba került eddig a Volkswagen-csoportnak az emissziós botrány, de még mindig nincs vége.

Pénz Vállalat dízelbotrány jutalom Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kasnyik Márton
2019. augusztus 15. 12:51 Pénz

Ha 15 ezer milliárd dollár nem tévedhet, akkor nyakunkon a recesszió

Az utóbbi tízből tíz alkalommal pontos volt ez a jelzés.

Debreczeni Anna
2019. augusztus 12. 06:51 Pénz

Hihetetlen pénzeket húz le egy ravasz pénzváltógépes cég

Kiemelkedő profitrátával dolgozik a kék-sárga pénzváltóiról ismert Euronet. A szabályozás laza, ennek megfelelően a trükkök is elég durvák.

Avatar
2019. augusztus 9. 15:27 Pénz

Három gyerek, hét ülés – melyik autót érdemes választani?

Nagyon komoly érdeklődés van a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására, egy hónap alatt 8 ezernél több támogatási igénylést adtak le az érintettek.

Fontos

Bucsky Péter
2019. augusztus 20. 07:27 Közélet, Világ

A környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatni

Egy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?

Stubnya Bence
2019. augusztus 17. 07:24 Világ

Három éve a feje tetejére állt világpolitika. De valójában miért?

Hirtelen szexista és rasszista lett a fehér munkásosztály, vagy rájöttek, hogy cserben hagyták őket a munkaerőpiacon? Nem csak a következő választásokat, hanem a globalizáció sorsát is eldöntheti a válasz.