Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. február 22. 10:56 Vállalat

Mészáros Lőrinc családja magához ölelte az egykori Simicska-birodalom ékkövét

A cikk eredetileg az Mfor.hu-n jelent meg.

Tavaly az új kormányközeli potentátok szépen felosztották maguk között a Fidesz egykori pénztárnoka, Simicska Lajos cégbirodalmát, miután a volt oligarcha az Orbán Viktorral elmérgesült vitája után megvált érdekeltségeitől. Amikor a cégeket Simicska üzlettársa, Nyerges Zsolt vette át, már többen sejtettek: a végállomás Mészáros Lőrinc és érdekeltségi köre lesz. Nyerges után a következő állomás a Mészároshoz több szálon köthető ügyvéd, Vörös József volt, akitől végső tulajdonosaikhoz kerültek a cégek. Igaz, a mai napig van még, aminek Vörös a tulajonosa, mint például a Neo-Met Kft., a Publimont Kft. vagy a Pro-Ráta Holding Zrt.

A cégbirodalom építőipari zászlóshajója, a Közgép Szíjj Lászlóhoz került, a média területén működő cégek a jobboldali alapítvány égisze alatt működnek tovább. Mészáros a mezőgazdasággal foglalkozó ékkövet nézte ki saját magának, a Mezort Zrt.-t.

2018. december 7-én egyedüli tulajdonosként be is jegyezték a volt felcsúti polgármestert. 12 nappal később az igazgatóságba is új tagokat delegált az Opten adatai szerint. Bár Mészáros tőle szokatlan módon közvetlenül a nevére vette a céget – általában valamelyik cégével hajtja végre a felvásárlásokat -, annyira mégsem fontos neki a zrt., hogy annak működésében operatív szinten is részt vegyen.

Maga helyett inkább ugyanis a fiát, ifjabb Mészáros Lőrincet ültette be az igazgatóságba.

Rajta kívül december 19-étől lett igazgatósági tag a cégben Csák Gyula, aki 2016 óta a Mészáros érdekeltségi körébe tartozó Murátó Zrt. vezérigazgatója, tavaly október óta pedig a Talentis Agro Zrt. igazgatósági tagja is. Sajtóhírek szerint korábban Szeghalom önkormányzatában képviselte a nagyobb kormánypártot, a Fideszt.

Az ifjabb Mészáros és Csák mellett Konczné Kondás Tünde is az igazgatóság tagja lett. Ő a jelenleg is fideszes országgyűlési képviselő Koncz Ferenc felesége és nem ez az első Mészáros-cég, melynek vezetésében szerepet kap. Tavaly szeptember végén lett a 2rule mezeket gyártó Magyar Sportmárka Zrt. felügyelő bizottságának a tagja, áprilistól a Talentis Consulting Zrt. vezetőségének tagja Mészáros Beatrix és Tima János mellett. Májusban a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Részvénytársaság igazgatósági tagja lett, októbertől pedig a Talentis Agro vezetőségében kapott szerepet.

Az Opten segítségével átböngésztük a Mészáros érdekeltségi körébe tartozó jelentősebb cégeket, és egyértelműen megállapítható, hogy a volt felcsúti polgármester csak a nevét adja a társaságok tulajdonosaként. Operatív szerepet nem vállal a cégek életében – sem az igazgatóság, sem pedig a felügyelőbizottság tagjaként.

Ellenben a gyermekeit több cégbe is beültette, így jó eséllyel rajtuk keresztül értesül a főbb eseményekről, illetve általuk kezdeményez intézkedéseket.

A legtöbb helyen az idősebbik lányát hozta pozícióba, Mészáros Beatrixot, aki igazgatósági tagként vesz részt

  • a Mátra Energy Holding Zrt.,
  • az Opus Global Nyrt.,
  • a Konzum Nyrt.,
  • a Csabatáj Zrt.,
  • a Talentis Group Zrt.,
  • a Talentis Consulting Zrt. életében vesz részt.

Felügyelőbizottsági tagként

  • a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.,
  • a KALL Ingredients Kft.,
  • az Agrosystem Zrt.,
  • a Magyar Sportmárka Zrt. ügyeit ellenőrzi.

Mészáros fiatalabbik lánya, Ágnes, aki ma már Homlok Zsolt felesége, a Konzum, a Mátra Energy, az Opus és a Talentis Group igazgatóságának tagja. Felügyelőbizottságban nem kapott szerepet sehol az általunk átvizsgált cégekben.

Mészáros Lőrinc fia, ifjabb Mészáros Lőrinc

  • a Konzum Nyrt.,
  • az Opus Global Nyrt.,
  • a Mátra Energy Holding Zrt.,
  • a Talentis Group Zrt.,
  • a Talentis Agro Zrt.
  • és a Csabatáj Zrt. igazgatóságának tagja.

Vezérigazgatója az Agrosystem Zrt.-nek és a Hidas-Vét Kft. ügyvezető igazgatója, felügyelőbizottságban ugyanakkor ő sem foglal helyet.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHatalmas bankot rakhat össze a kormány Mészáros LőrincékkelTovábbra is napirenden van az MKB Bankból, a Budapest Bankból és a Takarékbankból létrehozandó szuperbank ötlete, amely részvénycserékkel valósulhatna meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat cégvezetés ifjabb Mészáros Lőrinc Mészáros Ágnes Mészáros Beatrix Mészáros Lőrinc Mezort simicska lajos Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.