Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. február 20. 09:34 Vállalat

Csányi Sándor üzlettársa révén kerül közelebb a legnagyobb szlovén ingatlanprojekthez

Az elmúlt két évben látványosan terjeszkedett az OTP Bank a környező országokban. Bankot vett Horvátországban, Szerbiában, Bulgáriában, Albániában, legújabban pedig Moldovában is. Helyi lapértesülések szerint a következő célpont pedig Szlovénia lehet, ahol az állami tulajdonú Abankát szerezné meg a magyar bankcsoport.

Helyi újságok az elmúlt időszakban többször cikkeztek arról, hogy a szlovén bank esetleges megvásárlása mellett az OTP Bank komoly szerepet vállalhat az ország legnagyobb ingatlanberuházásában. A vg.hu január elején írt cikket arról, hogy az OTP megvásárolni készül a ljubljanai Emonika nevű projekt fejlesztő cégeit a jelenlegi tulajdonos Gránit Pólustól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz OTP akkor ment nagyot külföldön, amikor a helyi OTP-t vette megErősen hullámzó szerencsével terjeszkedik az OTP a környező országokban. Most belépnek az egzotikus Albániába, de a fő cél a bolgár piac uralása lehetett.

Az Emonika egy nagyszabású, mintegy 300 millió eurósra (95 milliárd forintosra) becsült, 55 ezer négyzetméteren megvalósuló ingatlanprojekt, amely egy vasúti és egy buszpályaudvart is magába foglalna. Az eredeti tervek szerint épülne egy hétemeletes hotel, egy 60 méteres magasépület 130 luxuslakással, irodaépület mindkét állomásnál, egy szórakoztató- és egy bevásárlóközpont, egy park és egy 2500 férőhelyes parkoló. A projektről közel húsz éve döntöttek, de lényegében azóta áll, részben a 2008-as válság miatt csúszott a megépítése.

Az egykor Demján Sándor érdekeltségébe tartozó TriGranit volt a projekt eredeti befektetője. Az Emonika projektcégei időközben a Gránit Pólushoz kerültek, amelyet a TriGranit cégcsoport korábbi tulajdonosai és vezetői alapították, és Csányi Sándor OTP-vezető is kisebbségi tulajdonos benne. A szlovén beruházás nagyon hasonló a TriGranit poznani multifunkcionális városfejlesztéséhez, amelyet három év alatt sikerült felhúzniuk.


Videó a tervekről.

A parlagon heverő projekt tavaly kapott lendületet, miután a Gránit Pólus rendezte vitáit a szlovén vasúti társasággal, és egyedüli tulajdonosává vált azokban a projektcégekben, amelyek iránt most az OTP érdeklődik. A Siol.net nevű szlovén újság január elején írta meg, hogy az OTP Bank képviselői több, a projekttel kapcsolatos tárgyaláson is részt vettek az elmúlt hónapokban, ezt a szlovén vasúttársaság meg is erősítette.

Egy másik szlovén lap, a Vecer néhány napja közölt egy portrét Csányi Sándorról. Ebből már az is kiderül, hogy a projektcégek új tulajdonosa a Ljubljanában bejegyzett Mendota Invest, amelynek tulajdonosa a magyar HO-ME 2000 Vagyonkezelő Kft. Ez a cég Nagy György tulajdonába tartozik, aki szoros üzleti kapcsolatban áll Csányival, a szlovén újság a bankvezér bizalmasának nevezi. A Vecer több forrásra hivatkozva azt írta, hogy Nagy olyan üzleteknél szokott feltűnni, ahol Csányi nem szeretné exponálni magát. (A sajtóban mindig is a Csányi-agrárportfólió részének tekintett mohácsi vágóhíd például az elkészülte után került Nagytól Csányihoz.)

Bár a szlovén médiában Csányit többnyire Orbán Viktor közeli barátjának állítják be, a Vecer budapesti forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a viszonyukat nem a barátság jellemzi. Az újságnak egy név nélkül beszélő forrás azt mondta, hogy Csányi hatalma zavarja Orbánt, de a bankvezér túl erős ahhoz, hogy megszabaduljon tőle. Mivel a kormány nem tudja visszahívni a bank éléről, ezért építik fel a Takarékbankot, hogy riválist kapjon az OTP. Orbán és Csányi viszonyrendszeréről keveset lehet tudni, eddig 2013-ban került a felszínre a legtöbb kettejük kapcsolatáról. Cikkünkkel megkerestük az OTP-t, de nem kívánták kommentálni. 

Az elmúlt években Szlovéniának különösen fontos szerepe volt a magyar külpolitikában. Habony Árpád és a Duna Aszfalt korábbi társtulajdonosa is pénzelte az Orbán egyik fő külföldi szövetségese, Janez Jansa volt szlovén kormányfő által vezetett SDS pártmédiáját. Az Azonnalin éppen hétfőn jelent meg egy cikk arról, hogy a Fidesz kampánymódszereinek exportálása Jansa súlyos népszerűségvesztéséhez vezetett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Csányi Sándor OTP OTP Bank szlovénia Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.