Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. február 20. 09:34 Vállalat

Csányi Sándor üzlettársa révén kerül közelebb a legnagyobb szlovén ingatlanprojekthez

Az elmúlt két évben látványosan terjeszkedett az OTP Bank a környező országokban. Bankot vett Horvátországban, Szerbiában, Bulgáriában, Albániában, legújabban pedig Moldovában is. Helyi lapértesülések szerint a következő célpont pedig Szlovénia lehet, ahol az állami tulajdonú Abankát szerezné meg a magyar bankcsoport.

Helyi újságok az elmúlt időszakban többször cikkeztek arról, hogy a szlovén bank esetleges megvásárlása mellett az OTP Bank komoly szerepet vállalhat az ország legnagyobb ingatlanberuházásában. A vg.hu január elején írt cikket arról, hogy az OTP megvásárolni készül a ljubljanai Emonika nevű projekt fejlesztő cégeit a jelenlegi tulajdonos Gránit Pólustól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz OTP akkor ment nagyot külföldön, amikor a helyi OTP-t vette megErősen hullámzó szerencsével terjeszkedik az OTP a környező országokban. Most belépnek az egzotikus Albániába, de a fő cél a bolgár piac uralása lehetett.

Az Emonika egy nagyszabású, mintegy 300 millió eurósra (95 milliárd forintosra) becsült, 55 ezer négyzetméteren megvalósuló ingatlanprojekt, amely egy vasúti és egy buszpályaudvart is magába foglalna. Az eredeti tervek szerint épülne egy hétemeletes hotel, egy 60 méteres magasépület 130 luxuslakással, irodaépület mindkét állomásnál, egy szórakoztató- és egy bevásárlóközpont, egy park és egy 2500 férőhelyes parkoló. A projektről közel húsz éve döntöttek, de lényegében azóta áll, részben a 2008-as válság miatt csúszott a megépítése.

Az egykor Demján Sándor érdekeltségébe tartozó TriGranit volt a projekt eredeti befektetője. Az Emonika projektcégei időközben a Gránit Pólushoz kerültek, amelyet a TriGranit cégcsoport korábbi tulajdonosai és vezetői alapították, és Csányi Sándor OTP-vezető is kisebbségi tulajdonos benne. A szlovén beruházás nagyon hasonló a TriGranit poznani multifunkcionális városfejlesztéséhez, amelyet három év alatt sikerült felhúzniuk.


Videó a tervekről.

A parlagon heverő projekt tavaly kapott lendületet, miután a Gránit Pólus rendezte vitáit a szlovén vasúti társasággal, és egyedüli tulajdonosává vált azokban a projektcégekben, amelyek iránt most az OTP érdeklődik. A Siol.net nevű szlovén újság január elején írta meg, hogy az OTP Bank képviselői több, a projekttel kapcsolatos tárgyaláson is részt vettek az elmúlt hónapokban, ezt a szlovén vasúttársaság meg is erősítette.

Egy másik szlovén lap, a Vecer néhány napja közölt egy portrét Csányi Sándorról. Ebből már az is kiderül, hogy a projektcégek új tulajdonosa a Ljubljanában bejegyzett Mendota Invest, amelynek tulajdonosa a magyar HO-ME 2000 Vagyonkezelő Kft. Ez a cég Nagy György tulajdonába tartozik, aki szoros üzleti kapcsolatban áll Csányival, a szlovén újság a bankvezér bizalmasának nevezi. A Vecer több forrásra hivatkozva azt írta, hogy Nagy olyan üzleteknél szokott feltűnni, ahol Csányi nem szeretné exponálni magát. (A sajtóban mindig is a Csányi-agrárportfólió részének tekintett mohácsi vágóhíd például az elkészülte után került Nagytól Csányihoz.)

Bár a szlovén médiában Csányit többnyire Orbán Viktor közeli barátjának állítják be, a Vecer budapesti forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a viszonyukat nem a barátság jellemzi. Az újságnak egy név nélkül beszélő forrás azt mondta, hogy Csányi hatalma zavarja Orbánt, de a bankvezér túl erős ahhoz, hogy megszabaduljon tőle. Mivel a kormány nem tudja visszahívni a bank éléről, ezért építik fel a Takarékbankot, hogy riválist kapjon az OTP. Orbán és Csányi viszonyrendszeréről keveset lehet tudni, eddig 2013-ban került a felszínre a legtöbb kettejük kapcsolatáról. Cikkünkkel megkerestük az OTP-t, de nem kívánták kommentálni. 

Az elmúlt években Szlovéniának különösen fontos szerepe volt a magyar külpolitikában. Habony Árpád és a Duna Aszfalt korábbi társtulajdonosa is pénzelte az Orbán egyik fő külföldi szövetségese, Janez Jansa volt szlovén kormányfő által vezetett SDS pártmédiáját. Az Azonnalin éppen hétfőn jelent meg egy cikk arról, hogy a Fidesz kampánymódszereinek exportálása Jansa súlyos népszerűségvesztéséhez vezetett.

Vállalat Csányi Sándor OTP OTP Bank szlovénia Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2019. március 21. 14:16 Vállalat

Nehéz feladványt kell megoldani az Emag és az Edigital összeolvadásánál

A versenyhivatalnak fel van adva a lecke, most kiderül, hogy Magyarországon önálló piacnak számít az online bolt, vagy csak a kiskereskedelem egy szelete.

Wiedemann Tamás
2019. március 21. 12:07 Pénz, Vállalat

Hamarosan már csak felárért hozzák ki a csomagodat a futárcégek

Túl sokba kerülnek az utolsó kilométerek a futárcégeknek. Keresni kell a címet, a parkolóhelyet és meg kell várni, amíg az ügyfél kinyitja az ajtót.

Bucsky Péter
2019. március 20. 14:02 Vállalat

A gyűlölt bulituristákra építve virágzott fel a milliárdos magyar burgerbirodalom

A hamburgeres autóval indult Zing Burger startupokat megszégyenítő gyorsasággal fejlődött, öt év alatt 33-szorosára növelve az árbevételét.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. március 20. 06:54 Közélet, Vállalat

Hiába ért véget, tovább égeti a közpénzeket az Orbán-Simicska háború

Brutálisan drágán épített volna autópályát az Alföldön Simicska Lajos, de elvették tőle a projektet. Most a kormány új kedvence másfélszer annyiért épít gyorsforgalmi utat.

Jandó Zoltán
2019. március 18. 06:52 Vállalat

Mostantól nem ehetsz úgy Big Mac-et, hogy abból ne részesüljön a NER

Teljes modellváltást hajt végre Magyarországon a McDonald’s azzal, hogy helyi leányát eladja egy kormányközeli üzletembernek. Mostantól mindent a marketes Scheer Sándor felügyel.

Torontáli Zoltán
2019. március 17. 07:37 Élet

A rendszerváltás környéki seftelés remek üzleti iskola volt, amely ma hiányzik

Egyre közelebb kerülnek a nyugdíjhoz a nyolcvanas évek végének legjobb üzletkötői, és nem látszik az utánpótlás.