Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. február 18. 17:16 Tech, Vállalat

Egyre furcsább módszerekkel próbálják begyűjteni az űrszemetet

Több mint 750 ezer kisebb-nagyobb szemétdarab kering az űrben, nagyrészt műholdak alkatrészei és hordozórakéták darabjai. Ez egyre nagyobb gondot okoz, mivel rengeteg műhold kering a Föld körül, amelyekben komoly károkat okozhat egy esetleges ütközés. Az Euroconsult becslése szerint 2027-re csak a kisebb, 500 kilogrammnál könnyebb tömegű műholdból több mint 5600 darab lesz az űrben.

Az űrszemét nyolc kilométer/másodperces sebességgel száguld, vagyis 13-szor gyorsabban, mint a pisztolygolyó.*A pisztolygolyó 600-1800 méter/másodperc sebességgel mozoghat típustól függően, az összehasonlításnál a 600 méter/másodperces adatból indultam ki. Az előző évtizedben két egyedi esemény miatt is hirtelen megugrott az űrszemét mennyisége. Előbb egy orosz műholdnak csapódott neki egy 2007-es kínai műholdelhárító kísérletből „visszamaradt” fémdarab, majd 2009-ben az Irridum Satelite nevű amerikai cég műholdja ütközött egy orosz szerkezettel. Az ebből származó űrszemét egy része a Föld légkörében elégett, más része amerikai területre hullott, egy jelentős része pedig továbbra is az űrben kering.

Napjainkban úgy lövik fel az űrbe a műholdakat és egyéb szondákat, hogy a röppályát illetően az űrszeméttel is kalkulálnak. Ez azonban egyre nagyobb fejtörést okoz a tudósoknak, miután az elmúlt évtizedekben megszaporodtak a műholdak és ezzel együtt az űrszemét is.

A brit Surrey-i Egyetemen olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyekkel be lehetne gyűjteni a szemetet vagy annak legalább egy részét. Tavaly egy hálót lőttek ki, és egy gyufás skatulya méretű tárgyat sikerült is eltalálni. A múlt héten arról szóltak a hírek, hogy szigonyt lőttek ki egy szemétdarabra. Ez is sikeres volt, hiszen eltalálta a Föld körül keringő tárgyat.

A Bloomberg hírügynökség egy japán startup cég megoldását ismerteti, amely mágnessel kísérletezik. Ez a technika is elég költségesnek tűnik, hiszen külön fel kell lőni egy elkapóegységet. Ez a mágneses erejével húzza magához a fémet tartalmazó űrszemetet, majd magával rántja és a Föld légkörébe érve elégnek.

Az űrszemét nemcsak azért okoz gondot, mert egyre több van belőle, hanem azért is, mert sok esetben kiszámíthatatlan a mozgása. A hawaii Haleakala Obszervatórium (amelynek a potenciálisan veszélyes űrszemét azonosítása a dolga) éppen néhány hete számolt be egy furcsán keringő tárgyról.

A zacskóra hasonlító űrszemét néha 600 kilométerre is megközelíti a Földet, majd van, hogy a Föld-Hold távolság másfélszeresére, 538 ezer kilométerre is eltávolodik. A hivatalos nevén A10bMLz kódjelű törmelék néhány méteres lehet, azonban elég könnyű, mindössze egy kilót nyomhat. A kutatók szerint egy fémfólia lehet, egyelőre nem tudni, melyik kilövésnél szakadhatott le. A gond az vele, hogy a keringési pályája nem állandó, akár a Napból érkező fotonok is ellökhetik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira titkos műholdat lőttek fel, hogy senki sem akarja elmondani, mi lett veleValószínűleg lezuhant egy műhold nem sokkal a vasárnapi fellövése után, de annyira szupertitkos volt az akció, hogy senki nem hajlandó semmit közölni az esetről.

Tech Vállalat föld műhold Űr űrszemét Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Straub Ádám
2019. március 16. 15:27 Tech

A termék, ami hat év késéssel lett menő

Iszonyatos lendületben vannak a csuklón hordható apró számítógépek, azaz az okosórák. A technológia sok ideje készen van, de most már arra is rájöttek, mivel lehet eladni őket.

Avatar
2019. március 9. 17:22 Tech

Apple: Mi lenne, ha kivételesen jó fejek lennénk?

Megvesszük az iPhone-t, a Teslát és a John Deere traktort, és abban a hitben élünk, hogy a miénk. De nincs jogunk megjavítani?

Torontáli Zoltán
2019. március 8. 07:02 Tech

Rossz levegőjű roncsteleppé válunk, de akkor is kell egy hely, ahol az öregebb autók 20 éves korukig mehetnek

Megmentjük Nyugat-Európát, amikor a levetett öreg autóit megvesszük. A Földnek az a jó, ha nem vesz mindenki új autót.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. március 17. 07:37 Élet

A rendszerváltás környéki seftelés remek üzleti iskola volt, amely ma hiányzik

Egyre közelebb kerülnek a nyugdíjhoz a nyolcvanas évek végének legjobb üzletkötői, és nem látszik az utánpótlás.

Wiedemann Tamás
2019. március 15. 14:51 Adat

Nehéz lesz utolérni Ausztriát, ha ott 22-szer több szabadalmi kérelmet nyújtanak be

Nagyon kevés a magyarországi szabadalmi kérvény, és azokat is a multik adják be. A statisztikákból is látszik, milyen nagy verseny van az önvezető autók fejlesztésében.

Hobot Péter Avatar
2019. március 14. 12:51 Élet

Nem lehetsz igazán sikeres, ha a pénz miatt dolgozol

Azok válnak sikeresebbé, akik hivatásként tekintenek a munkájukra, állítója a Yale professzora. A vezetőknek sem árt, ha odafigyelnek arra, hogy az alkalmazottaik értéknek lássák a saját munkájukat.