Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. február 18. 17:16 Tech, Vállalat

Egyre furcsább módszerekkel próbálják begyűjteni az űrszemetet

Több mint 750 ezer kisebb-nagyobb szemétdarab kering az űrben, nagyrészt műholdak alkatrészei és hordozórakéták darabjai. Ez egyre nagyobb gondot okoz, mivel rengeteg műhold kering a Föld körül, amelyekben komoly károkat okozhat egy esetleges ütközés. Az Euroconsult becslése szerint 2027-re csak a kisebb, 500 kilogrammnál könnyebb tömegű műholdból több mint 5600 darab lesz az űrben.

Az űrszemét nyolc kilométer/másodperces sebességgel száguld, vagyis 13-szor gyorsabban, mint a pisztolygolyó.*A pisztolygolyó 600-1800 méter/másodperc sebességgel mozoghat típustól függően, az összehasonlításnál a 600 méter/másodperces adatból indultam ki. Az előző évtizedben két egyedi esemény miatt is hirtelen megugrott az űrszemét mennyisége. Előbb egy orosz műholdnak csapódott neki egy 2007-es kínai műholdelhárító kísérletből „visszamaradt” fémdarab, majd 2009-ben az Irridum Satelite nevű amerikai cég műholdja ütközött egy orosz szerkezettel. Az ebből származó űrszemét egy része a Föld légkörében elégett, más része amerikai területre hullott, egy jelentős része pedig továbbra is az űrben kering.

Napjainkban úgy lövik fel az űrbe a műholdakat és egyéb szondákat, hogy a röppályát illetően az űrszeméttel is kalkulálnak. Ez azonban egyre nagyobb fejtörést okoz a tudósoknak, miután az elmúlt évtizedekben megszaporodtak a műholdak és ezzel együtt az űrszemét is.

A brit Surrey-i Egyetemen olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyekkel be lehetne gyűjteni a szemetet vagy annak legalább egy részét. Tavaly egy hálót lőttek ki, és egy gyufás skatulya méretű tárgyat sikerült is eltalálni. A múlt héten arról szóltak a hírek, hogy szigonyt lőttek ki egy szemétdarabra. Ez is sikeres volt, hiszen eltalálta a Föld körül keringő tárgyat.

A Bloomberg hírügynökség egy japán startup cég megoldását ismerteti, amely mágnessel kísérletezik. Ez a technika is elég költségesnek tűnik, hiszen külön fel kell lőni egy elkapóegységet. Ez a mágneses erejével húzza magához a fémet tartalmazó űrszemetet, majd magával rántja és a Föld légkörébe érve elégnek.

Az űrszemét nemcsak azért okoz gondot, mert egyre több van belőle, hanem azért is, mert sok esetben kiszámíthatatlan a mozgása. A hawaii Haleakala Obszervatórium (amelynek a potenciálisan veszélyes űrszemét azonosítása a dolga) éppen néhány hete számolt be egy furcsán keringő tárgyról.

A zacskóra hasonlító űrszemét néha 600 kilométerre is megközelíti a Földet, majd van, hogy a Föld-Hold távolság másfélszeresére, 538 ezer kilométerre is eltávolodik. A hivatalos nevén A10bMLz kódjelű törmelék néhány méteres lehet, azonban elég könnyű, mindössze egy kilót nyomhat. A kutatók szerint egy fémfólia lehet, egyelőre nem tudni, melyik kilövésnél szakadhatott le. A gond az vele, hogy a keringési pályája nem állandó, akár a Napból érkező fotonok is ellökhetik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira titkos műholdat lőttek fel, hogy senki sem akarja elmondani, mi lett veleValószínűleg lezuhant egy műhold nem sokkal a vasárnapi fellövése után, de annyira szupertitkos volt az akció, hogy senki nem hajlandó semmit közölni az esetről.

Tech Vállalat föld műhold Űr űrszemét Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2019. május 18. 16:21 Tech

Ha támogatjuk munkahelyek megszüntetését, ne csodálkozzunk az eredményen

Bár jelenleg éppen a munkaerőhiány a magyar gazdaság legnagyobb problémája, idehaza is sokakat foglalkoztat, hogy mi lesz, ha az automatizáció elkezdi tömegével megszüntetni az állásokat.

Avatar
2019. május 16. 15:29 Tech

Játszva megoldhatók a világ gazdasági problémái

Közgazdászokra is szükség van sok számítógépes játékban, hogy a kartellező és arbitráló játékosok ne döntsék romba a virtuális gazdaságot.

Avatar
2019. május 11. 16:28 Tech

Hogyan védenék meg a magánszféránkat azok a techcégek, amelyek szügyig gázolnak a titkainkban?

Hirtelen őrült sok védelmezője a lett "privacy"-nek. De bízhatunk bennük?

Fontos

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.

Hajdu Miklós
2019. május 15. 16:46 Vállalat

Nem a Mercedes-beruházás felfüggesztése miatt kerülhet bajba a magyar autóipar

Magyarország szempontjából sokkal fontosabb, hogy mi lesz az autóipari beszállítókkal, ha tényleg beüt a válság az ágazatban.

Váczi István
2019. május 14. 06:54 Közélet

Az oktatásban káoszt hozott, ideje kipróbálni a közlekedésben

Pár éve még 24 Volán-vállalat volt, hamarosan csak egy marad. Közben meg kellene nyitni az ágazatot a magáncégek előtt, de ez valószínűleg csak minimális szinten történik meg.