Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. február 18. 17:16 Tech, Vállalat

Egyre furcsább módszerekkel próbálják begyűjteni az űrszemetet

Több mint 750 ezer kisebb-nagyobb szemétdarab kering az űrben, nagyrészt műholdak alkatrészei és hordozórakéták darabjai. Ez egyre nagyobb gondot okoz, mivel rengeteg műhold kering a Föld körül, amelyekben komoly károkat okozhat egy esetleges ütközés. Az Euroconsult becslése szerint 2027-re csak a kisebb, 500 kilogrammnál könnyebb tömegű műholdból több mint 5600 darab lesz az űrben.

Az űrszemét nyolc kilométer/másodperces sebességgel száguld, vagyis 13-szor gyorsabban, mint a pisztolygolyó.*A pisztolygolyó 600-1800 méter/másodperc sebességgel mozoghat típustól függően, az összehasonlításnál a 600 méter/másodperces adatból indultam ki. Az előző évtizedben két egyedi esemény miatt is hirtelen megugrott az űrszemét mennyisége. Előbb egy orosz műholdnak csapódott neki egy 2007-es kínai műholdelhárító kísérletből „visszamaradt” fémdarab, majd 2009-ben az Irridum Satelite nevű amerikai cég műholdja ütközött egy orosz szerkezettel. Az ebből származó űrszemét egy része a Föld légkörében elégett, más része amerikai területre hullott, egy jelentős része pedig továbbra is az űrben kering.

Napjainkban úgy lövik fel az űrbe a műholdakat és egyéb szondákat, hogy a röppályát illetően az űrszeméttel is kalkulálnak. Ez azonban egyre nagyobb fejtörést okoz a tudósoknak, miután az elmúlt évtizedekben megszaporodtak a műholdak és ezzel együtt az űrszemét is.

A brit Surrey-i Egyetemen olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyekkel be lehetne gyűjteni a szemetet vagy annak legalább egy részét. Tavaly egy hálót lőttek ki, és egy gyufás skatulya méretű tárgyat sikerült is eltalálni. A múlt héten arról szóltak a hírek, hogy szigonyt lőttek ki egy szemétdarabra. Ez is sikeres volt, hiszen eltalálta a Föld körül keringő tárgyat.

A Bloomberg hírügynökség egy japán startup cég megoldását ismerteti, amely mágnessel kísérletezik. Ez a technika is elég költségesnek tűnik, hiszen külön fel kell lőni egy elkapóegységet. Ez a mágneses erejével húzza magához a fémet tartalmazó űrszemetet, majd magával rántja és a Föld légkörébe érve elégnek.

Az űrszemét nemcsak azért okoz gondot, mert egyre több van belőle, hanem azért is, mert sok esetben kiszámíthatatlan a mozgása. A hawaii Haleakala Obszervatórium (amelynek a potenciálisan veszélyes űrszemét azonosítása a dolga) éppen néhány hete számolt be egy furcsán keringő tárgyról.

A zacskóra hasonlító űrszemét néha 600 kilométerre is megközelíti a Földet, majd van, hogy a Föld-Hold távolság másfélszeresére, 538 ezer kilométerre is eltávolodik. A hivatalos nevén A10bMLz kódjelű törmelék néhány méteres lehet, azonban elég könnyű, mindössze egy kilót nyomhat. A kutatók szerint egy fémfólia lehet, egyelőre nem tudni, melyik kilövésnél szakadhatott le. A gond az vele, hogy a keringési pályája nem állandó, akár a Napból érkező fotonok is ellökhetik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira titkos műholdat lőttek fel, hogy senki sem akarja elmondani, mi lett veleValószínűleg lezuhant egy műhold nem sokkal a vasárnapi fellövése után, de annyira szupertitkos volt az akció, hogy senki nem hajlandó semmit közölni az esetről.

Tech Vállalat föld műhold Űr űrszemét Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2019. október 19. 15:02 Tech

A kínaiak megvették a játékvilágot, és egyre jobban éreztetik hatalmukat

Kína csápjai most már a World of Warcraft Azerothjáig vagy a League of Legends Runeterra nevű világáig is elérnek.

Hajdu Miklós
2019. október 18. 17:20 Tech

Nem akarták kínozni a népszámlálókat, ezért találták fel a számítógépet

A számítástechnikában először használt adattárolási technológiát a statisztikai hivatalok problémái hívták életre.

Hajdu Miklós
2019. október 16. 12:40 Tech

Biotech cégek sorsa is múlik azon, hogy mennyire lesz sikeres a hétvégén induló húszórás repülőjárat

Egyre több embert érintenek majd a hosszú repülőutakkal járó problémák, ezért sokan dolgoznak a megoldáson.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. október 19. 07:29 Közélet

Verseny nélkül kaphatnak nagy munkákat Paks II telkén Mészáros Lőrinc cégei

Mészáros Lőrinc megszerzett egy céget, ami megnyert egy négy nappal később kiírt paksi közbeszerzést, majd még egyet, most pedig jöhet a harmadik és negyedik is.

Fabók Bálint
2019. október 18. 13:21 Élet, Közélet

Elsőként Hódmezővásárhelyen lesz ingyenes a tömegközlekedés Magyarországon

Márki-Zay Péter egy Facebook-komment hatására tenné ingyenessé a szinte mindig üres buszok használatát, mivel a jegybevételek a költségek tizedét sem érik el.

Torontáli Zoltán
2019. október 18. 06:59 Világ

Egyetlen ábrából kiderült, mennyire egymásra van utalva Nyugat- és Kelet-Európa

Félmillió keleti kamionsofőr jár rendszeresen dolgozni arra a területre, ahol az áruk döntő többségét fuvarozni kell, őket szeretnék lenyelni a nyugat-európai munkaadók.