Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 28. 12:53 Vállalat, Világ

Minden idők legnagyobb hitelbuboréka fúvódik éppen Kínában

Sokáig közhelyként kezelték Kínával kapcsolatban, hogy az ország a következő évtizedekben is elkerülhetetlen növekedni fog, sőt, a világgazdaságot is torzítja az a rengeteg megtakarítás, ami az országban az utóbbi évtizedekben a folyó fizetési mérleg többleteiből halmozódott fel.

Ez azonban most már nem felel meg a valóságnak, valójában Kína minden idők legnagyobb hitelbuborékának tűnik – hangzott el a Hold Alapkezelő múlt heti háttérbeszélgetésén. A megtakarítások halmozódásánál sokkal gyorsabban növekedtek az adósságok a világ második legnagyobb gazdaságában.

Ezt az alábbi három ábrával támasztotta alá Móricz Dániel, a Hold befektetési igazgatója.

Balra a kínai pénzkínálat növekedése (ezermilliárd dollárban), középen a kínai és az amerikai magángazdaság hiteltörlesztési mutatója, jobbra pedig a kínai részvényindex és a a tízéves kötvényhozam. Hold Alapkezelő.

Azt látjuk balra, hogy a kínai pénzkínálat, tehát a gazdaságban forgó pénzmennyiség (M2*Montáris bázis, azaz készpénz és jegybanki pénz (M0) plusz látra szóló betétek (M1) plusz lekötött betétek., illetve M3*M2 plusz egyéb pénzpiaci eszközök.) hogyan változott 2006 és 2018 között Kínában, illetve a három nagy fejlett gazdaságban (USA, eurozóna, Japán). Mint látható, a Kínában forgó pénz gyakorlatilag rakétázott az utóbbi másfél évtizedben a folyamatos monetáris és költségvetési élénkítés eredményeként, 3-4 ezermilliárd dollárról 25-30 ezermilliárd dollárra nőtt, miközben a fejlett országokban jóval visszafogottabb volt a növekedés.

Ezt csak részben magyarázza a kínai GDP-növekedés, ezt ugyanis az utóbbi években egyre inkább az adósság fűtötte; különösen aggasztó, hogy egységnyi adósságnövekedés most már évek óta egységnél kevesebb reál GDP-növekedéshez vezet. Az IIF szerint tavaly év végén a kínai adósságállomány már meghaladta a GDP háromszorosát, és ennek több mint felét reálgazdasági vállalatok halmozták fel.

Ez azt is jelenti, hogy – mint a középső ábrán látszik – a jövedelemre vetített adósságtörlesztési mutató már a fenntarthatlanságot közelítő 20 százalékos arány közelébe emelkedett. Mint Móricz megállapította, ez olyan, mintha Magyarországon évi 6000 milliárd forintot fizetnének a reálgazdasági szereplők az adósság törlesztésére. (Az MNB adatai szerint a magyar vállalatoknak összesen 7500 milliárd forint hitelállománya volt tavaly novemberben – tehát szinte mintha az egészet vissza kellene fizetni minden évben.)

Így aztán sem emelni nem lehet a kamatokat, de stimulálni sem lehet tovább, magyarul a kínai gazdaságpolitika csapdába került. A kínai tőzsde és az állampapírpiac azt mutatja, hogy a kínai lakosság is igen pesszimista. Az amerikai és európai vállalatok negyedéves jelentéseiből pedig úgy tűnik, hogy csökkennek az eladások, ami nem éppen a kereslet erejére utal (a kínai gazdasági adatok híresen megbízhatatlanok, ezért a nyugati cégek kínai árbevétele kifejezetten fontos mutató).

A kritikus szintre emelkedett adósságokat előbb-utóbb kezelni kell. Ha elindul a hitelállomány leépítése, annak pusztító hatása lehet a világgazdaságra. Egyszóval a kínai gazdaság könnyen lehet, hogy hamarosan úgy fog kinézni, mint ez a Focsou városában három éve elszabadult felfújható égitest:

Vállalat Világ adósság buborék Kína Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2019. augusztus 16. 15:54 Közélet, Vállalat

Tesla roncsok és klasszikus Ferrari-k házasításából épül fel egy új iparág

Lassan eljöhet a motorhang- és kipufogószagmentes veterántalálkozók ideje is.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 15. 11:21 Vállalat, Világ

Nem találnád ki, ki húzza a hasznot a kézműves sörök népszerűségéből

Kiugróan jól megy a Carlsbergnek, és ennek alapvetően három oka van: a kézműves sörök terjedése, az alkoholmentesek népszerűsége és az ázsiai forgalom erősödése.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 14. 06:48 Vállalat

Tóni, mit bohóckodsz, gyártsál festéket – így indult a ma már 12 milliárd forintot termelő gyár

A Poli-Farbe története aligha játszódhatott volna le máshol, mint az elmúlt 30 év Magyarországán. A rejtőjenős indulás után jött a csőd felé rohanás, majd egy észveszejtő felfutást követően a cég ott kötött ki, ahol az alapító szerette volna.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?

Stubnya Bence
2019. augusztus 17. 07:24 Világ

Három éve a feje tetejére állt világpolitika. De valójában miért?

Hirtelen szexista és rasszista lett a fehér munkásosztály, vagy rájöttek, hogy cserben hagyták őket a munkaerőpiacon? Nem csak a következő választásokat, hanem a globalizáció sorsát is eldöntheti a válasz.

Bucsky Péter
2019. augusztus 16. 06:52 Közélet

Autósportokban erősít a Szijjártó család, az állami pénzek követik őket

Jelentős állami pénzek kerültek a külügytől a külügyminiszter testvére által vezetett kamionversenyes céghez.