Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 28. 12:53 Vállalat, Világ

Minden idők legnagyobb hitelbuboréka fúvódik éppen Kínában

Sokáig közhelyként kezelték Kínával kapcsolatban, hogy az ország a következő évtizedekben is elkerülhetetlen növekedni fog, sőt, a világgazdaságot is torzítja az a rengeteg megtakarítás, ami az országban az utóbbi évtizedekben a folyó fizetési mérleg többleteiből halmozódott fel.

Ez azonban most már nem felel meg a valóságnak, valójában Kína minden idők legnagyobb hitelbuborékának tűnik – hangzott el a Hold Alapkezelő múlt heti háttérbeszélgetésén. A megtakarítások halmozódásánál sokkal gyorsabban növekedtek az adósságok a világ második legnagyobb gazdaságában.

Ezt az alábbi három ábrával támasztotta alá Móricz Dániel, a Hold befektetési igazgatója.

Balra a kínai pénzkínálat növekedése (ezermilliárd dollárban), középen a kínai és az amerikai magángazdaság hiteltörlesztési mutatója, jobbra pedig a kínai részvényindex és a a tízéves kötvényhozam. Hold Alapkezelő.

Azt látjuk balra, hogy a kínai pénzkínálat, tehát a gazdaságban forgó pénzmennyiség (M2*Montáris bázis, azaz készpénz és jegybanki pénz (M0) plusz látra szóló betétek (M1) plusz lekötött betétek., illetve M3*M2 plusz egyéb pénzpiaci eszközök.) hogyan változott 2006 és 2018 között Kínában, illetve a három nagy fejlett gazdaságban (USA, eurozóna, Japán). Mint látható, a Kínában forgó pénz gyakorlatilag rakétázott az utóbbi másfél évtizedben a folyamatos monetáris és költségvetési élénkítés eredményeként, 3-4 ezermilliárd dollárról 25-30 ezermilliárd dollárra nőtt, miközben a fejlett országokban jóval visszafogottabb volt a növekedés.

Ezt csak részben magyarázza a kínai GDP-növekedés, ezt ugyanis az utóbbi években egyre inkább az adósság fűtötte; különösen aggasztó, hogy egységnyi adósságnövekedés most már évek óta egységnél kevesebb reál GDP-növekedéshez vezet. Az IIF szerint tavaly év végén a kínai adósságállomány már meghaladta a GDP háromszorosát, és ennek több mint felét reálgazdasági vállalatok halmozták fel.

Ez azt is jelenti, hogy – mint a középső ábrán látszik – a jövedelemre vetített adósságtörlesztési mutató már a fenntarthatlanságot közelítő 20 százalékos arány közelébe emelkedett. Mint Móricz megállapította, ez olyan, mintha Magyarországon évi 6000 milliárd forintot fizetnének a reálgazdasági szereplők az adósság törlesztésére. (Az MNB adatai szerint a magyar vállalatoknak összesen 7500 milliárd forint hitelállománya volt tavaly novemberben – tehát szinte mintha az egészet vissza kellene fizetni minden évben.)

Így aztán sem emelni nem lehet a kamatokat, de stimulálni sem lehet tovább, magyarul a kínai gazdaságpolitika csapdába került. A kínai tőzsde és az állampapírpiac azt mutatja, hogy a kínai lakosság is igen pesszimista. Az amerikai és európai vállalatok negyedéves jelentéseiből pedig úgy tűnik, hogy csökkennek az eladások, ami nem éppen a kereslet erejére utal (a kínai gazdasági adatok híresen megbízhatatlanok, ezért a nyugati cégek kínai árbevétele kifejezetten fontos mutató).

A kritikus szintre emelkedett adósságokat előbb-utóbb kezelni kell. Ha elindul a hitelállomány leépítése, annak pusztító hatása lehet a világgazdaságra. Egyszóval a kínai gazdaság könnyen lehet, hogy hamarosan úgy fog kinézni, mint ez a Focsou városában három éve elszabadult felfújható égitest:

Vállalat Világ adósság buborék Kína Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2020. október 23. 12:16 Adat, Vállalat

A külföldi tulajdonban lévő élelmiszeripari cégeink harmadannyi dolgozóval érnek el akkora profitot, mint a magyarok

A hazai élelmiszeriparban a méret meghatározó, a rengeteg kis magyar cég mellett kevés nagy külföldi van, de ezek jóval hatékonyabbak, és az exportképességük is sokkal jobb.

Torontáli Zoltán
2020. október 22. 14:55 Vállalat

A Procter&Gamble elkezdi kivezetni a samponos műanyag flakonokat

Helyette jön a sokkal kevesebb anyagból készült tasak, és az újrahasznosítható alumínium adagoló kombója.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?