Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 22. 10:19 Vállalat

35 milliárd ment a levesbe egy ételkiszállító cégnél

A startup kifejezésnek világszerte pozitív kicsengése van, ami érthető, hiszen innovatív, nagy növekedésre képes cégekre szokták használni. Arról általában már hallgatnak, hogy rengeteg ilyen vállalkozás elbukik, még akkor is, ha dollárban százmilliós tőkét sikerül bevonniuk.

Forradalmian új ötleteket nem könnyű kitalálni, de amikor az alapítók megpróbálnak finanszírozást szerezni, akkor természetesen azt mondják a befektetőknek, hogy az ő megoldásuk sokkal jobban működik majd, mint a piacon lévők. A dolognak ezzel a részével nem is volt baj a Munchery névre keresztelt kaliforniai, ételkiszállításra specializálódott startupnál. A 2010-ben alapított cég összesen 125 millió dollár (35 milliárd forint) tőkét gyűjtött kockázati tőkésektől. Amikor 2015-ben egyszerre 87 milliót sikerült bevonni, 

a vállalatot 300 millió dollárra árazta be a piac.

A tervek valóra váltása azonban már nem ment ilyen jól. Az online megrendelt ételek kiszállításának piaca rendkívül zsúfolt, a rengeteg versenytárs közül nehéz kitűnni. Pedig a Munchery próbálkozott kedvezményt kínáló előfizetéses rendszerrel, főzésre kész alapanyagok házhoz szállításával, és egy hagyományos üzletet is nyitott San Franciscóban.

Igazán azonban semmi sem jött be, tavaly májusban a cég elbocsátotta alkalmazottainak 30 százalékát, 257 embert, és leállította működését Seattle-ben, Los Angelesben és New Yorkban. A terv az volt, hogy San Franciscóra koncentrálva lesz nyereséges, de ez sem sikerült, és hétfőn e-mailben jelentette be a cég, hogy befejezi a működését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Szilícium-völgy kifejlesztette a háromszázezer forintos teafőzőt, nem jött beÚjabb termékkel bővült a kaliforniai hülyeséggyűjtemény. "Nehéz dolga van a hardvercégeknek az okoskonyha-világban."

A Techcrunch cikke emlékeztet arra is, hogy közel sem ez az első eset ebben az ágazatban. Az édességeket kiszállító Doughbies tavaly zárt be, de jó pár további cég sem tudta megtalálni helyét a zsúfolt piacon.

A kockázati tőkések számára ezek az esetek fájdalmasak ugyan, de a kudarc teljesen természetes része az iparág működésének. Mivel ezek a befektetők magas profitelvárással dolgoznak, ha tízből csak két-három befektetésük jön be, már akkor is nyereségre tesznek szert. Éppen ezért a kockázati tőke csak azoknak a vállalkozóknak jöhet szóba finanszírozási forrásként, akik exponenciális növekedést céloznak meg a cégükkel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTragikus tőzsdére lépéssel is lehet vagyonokat keresniSokat esett a Xiaomi tőzsdei árfolyama, de akik első körben tettek pénzt a cégbe, így is több mint 50 ezer százalékos hasznot zsebelhettek be.

Vállalat kalifornia kockázati tőke kudarc Munchery startup Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2019. április 18. 06:47 Élet, Vállalat

Elárasztják a töltők az országot, mégis extrém sport a villanyautózás

Robbanásszerű növekedésnek indult tavaly az elektromosautó-töltők piaca itthon, de a koncepció nélküli fejlesztések miatt az ország továbbra sem átjárható.

Avatar
2019. április 17. 17:03 Közélet, Vállalat

A multik és a járadékszedők árnyékában élnek a magyar vállalkozások, de van remény

Egy kisebb válság közeledik, ami az államtól függő cégek és a multik meggyengítésével még jót is tehet a saját teljesítményükre alapozó magyar vállalkozásoknak.

Jandó Zoltán
2019. április 17. 06:50 Vállalat

Tízmilliókat spóroltak egy szakdolgozattal

Egy feljelentés miatt vágott bele a tápiószőlősi Ferzol Kft. alapítója abba a vállalkozásba, amelyből mára az évi több milliárdos árbevételt produkáló lemezmegmunkáló cég kinőtte magát.

Fontos

Tóth István János
2019. április 16. 17:39 Közélet

Két példa a történelemből, ami megmutatja, miért nincs tudomány szabadság nélkül

Évszázados károkat okozhat Magyarországnak a pusztítás, amit a kormány most a kutatóhálózatoknál véghezvisz.

Jandó Zoltán
2019. április 16. 07:02 Közélet, Vállalat

Andy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnek

Egy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.

Váczi István
2019. április 15. 06:52 Közélet

Nem épül a legnagyobb hazai uniós fejlesztés, pedig egy éve letették az alapkövét

Pénz nincs, kapacitás nincs, vagy a választások miatt kell inkább másra fordítani az erőforrásokat, és ezért sorolták hátra a Miskolcot a szlovák határral összekötő M30-at?