Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 22. 10:19 Vállalat

35 milliárd ment a levesbe egy ételkiszállító cégnél

A startup kifejezésnek világszerte pozitív kicsengése van, ami érthető, hiszen innovatív, nagy növekedésre képes cégekre szokták használni. Arról általában már hallgatnak, hogy rengeteg ilyen vállalkozás elbukik, még akkor is, ha dollárban százmilliós tőkét sikerül bevonniuk.

Forradalmian új ötleteket nem könnyű kitalálni, de amikor az alapítók megpróbálnak finanszírozást szerezni, akkor természetesen azt mondják a befektetőknek, hogy az ő megoldásuk sokkal jobban működik majd, mint a piacon lévők. A dolognak ezzel a részével nem is volt baj a Munchery névre keresztelt kaliforniai, ételkiszállításra specializálódott startupnál. A 2010-ben alapított cég összesen 125 millió dollár (35 milliárd forint) tőkét gyűjtött kockázati tőkésektől. Amikor 2015-ben egyszerre 87 milliót sikerült bevonni, 

a vállalatot 300 millió dollárra árazta be a piac.

A tervek valóra váltása azonban már nem ment ilyen jól. Az online megrendelt ételek kiszállításának piaca rendkívül zsúfolt, a rengeteg versenytárs közül nehéz kitűnni. Pedig a Munchery próbálkozott kedvezményt kínáló előfizetéses rendszerrel, főzésre kész alapanyagok házhoz szállításával, és egy hagyományos üzletet is nyitott San Franciscóban.

Igazán azonban semmi sem jött be, tavaly májusban a cég elbocsátotta alkalmazottainak 30 százalékát, 257 embert, és leállította működését Seattle-ben, Los Angelesben és New Yorkban. A terv az volt, hogy San Franciscóra koncentrálva lesz nyereséges, de ez sem sikerült, és hétfőn e-mailben jelentette be a cég, hogy befejezi a működését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Szilícium-völgy kifejlesztette a háromszázezer forintos teafőzőt, nem jött beÚjabb termékkel bővült a kaliforniai hülyeséggyűjtemény. "Nehéz dolga van a hardvercégeknek az okoskonyha-világban."

A Techcrunch cikke emlékeztet arra is, hogy közel sem ez az első eset ebben az ágazatban. Az édességeket kiszállító Doughbies tavaly zárt be, de jó pár további cég sem tudta megtalálni helyét a zsúfolt piacon.

A kockázati tőkések számára ezek az esetek fájdalmasak ugyan, de a kudarc teljesen természetes része az iparág működésének. Mivel ezek a befektetők magas profitelvárással dolgoznak, ha tízből csak két-három befektetésük jön be, már akkor is nyereségre tesznek szert. Éppen ezért a kockázati tőke csak azoknak a vállalkozóknak jöhet szóba finanszírozási forrásként, akik exponenciális növekedést céloznak meg a cégükkel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTragikus tőzsdére lépéssel is lehet vagyonokat keresniSokat esett a Xiaomi tőzsdei árfolyama, de akik első körben tettek pénzt a cégbe, így is több mint 50 ezer százalékos hasznot zsebelhettek be.

Vállalat kalifornia kockázati tőke kudarc Munchery startup Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2020. október 23. 12:16 Adat, Vállalat

A külföldi tulajdonban lévő élelmiszeripari cégeink harmadannyi dolgozóval érnek el akkora profitot, mint a magyarok

A hazai élelmiszeriparban a méret meghatározó, a rengeteg kis magyar cég mellett kevés nagy külföldi van, de ezek jóval hatékonyabbak, és az exportképességük is sokkal jobb.

Torontáli Zoltán
2020. október 22. 14:55 Vállalat

A Procter&Gamble elkezdi kivezetni a samponos műanyag flakonokat

Helyette jön a sokkal kevesebb anyagból készült tasak, és az újrahasznosítható alumínium adagoló kombója.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?