Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 22. 10:19 Vállalat

35 milliárd ment a levesbe egy ételkiszállító cégnél

A startup kifejezésnek világszerte pozitív kicsengése van, ami érthető, hiszen innovatív, nagy növekedésre képes cégekre szokták használni. Arról általában már hallgatnak, hogy rengeteg ilyen vállalkozás elbukik, még akkor is, ha dollárban százmilliós tőkét sikerül bevonniuk.

Forradalmian új ötleteket nem könnyű kitalálni, de amikor az alapítók megpróbálnak finanszírozást szerezni, akkor természetesen azt mondják a befektetőknek, hogy az ő megoldásuk sokkal jobban működik majd, mint a piacon lévők. A dolognak ezzel a részével nem is volt baj a Munchery névre keresztelt kaliforniai, ételkiszállításra specializálódott startupnál. A 2010-ben alapított cég összesen 125 millió dollár (35 milliárd forint) tőkét gyűjtött kockázati tőkésektől. Amikor 2015-ben egyszerre 87 milliót sikerült bevonni, 

a vállalatot 300 millió dollárra árazta be a piac.

A tervek valóra váltása azonban már nem ment ilyen jól. Az online megrendelt ételek kiszállításának piaca rendkívül zsúfolt, a rengeteg versenytárs közül nehéz kitűnni. Pedig a Munchery próbálkozott kedvezményt kínáló előfizetéses rendszerrel, főzésre kész alapanyagok házhoz szállításával, és egy hagyományos üzletet is nyitott San Franciscóban.

Igazán azonban semmi sem jött be, tavaly májusban a cég elbocsátotta alkalmazottainak 30 százalékát, 257 embert, és leállította működését Seattle-ben, Los Angelesben és New Yorkban. A terv az volt, hogy San Franciscóra koncentrálva lesz nyereséges, de ez sem sikerült, és hétfőn e-mailben jelentette be a cég, hogy befejezi a működését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Szilícium-völgy kifejlesztette a háromszázezer forintos teafőzőt, nem jött beÚjabb termékkel bővült a kaliforniai hülyeséggyűjtemény. "Nehéz dolga van a hardvercégeknek az okoskonyha-világban."

A Techcrunch cikke emlékeztet arra is, hogy közel sem ez az első eset ebben az ágazatban. Az édességeket kiszállító Doughbies tavaly zárt be, de jó pár további cég sem tudta megtalálni helyét a zsúfolt piacon.

A kockázati tőkések számára ezek az esetek fájdalmasak ugyan, de a kudarc teljesen természetes része az iparág működésének. Mivel ezek a befektetők magas profitelvárással dolgoznak, ha tízből csak két-három befektetésük jön be, már akkor is nyereségre tesznek szert. Éppen ezért a kockázati tőke csak azoknak a vállalkozóknak jöhet szóba finanszírozási forrásként, akik exponenciális növekedést céloznak meg a cégükkel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTragikus tőzsdére lépéssel is lehet vagyonokat keresniSokat esett a Xiaomi tőzsdei árfolyama, de akik első körben tettek pénzt a cégbe, így is több mint 50 ezer százalékos hasznot zsebelhettek be.

Vállalat kalifornia kockázati tőke kudarc Munchery startup Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2019. augusztus 23. 14:16 Adat, Vállalat

A lengyelek elhúztak mellettünk, de legalább a görögöket megelőztük

Ebben az évtizedben 9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság termelékenysége, ami közép-európai mércével mérve elég lassú tempó. Románia még mögöttünk van, de villámgyorsan zárkózik fel.

Váczi István
2019. augusztus 23. 10:03 Vállalat

Annyit ér Peppa malac, mint az OTP harmada

Megvásárolja az egyebek mellett a Peppa malac és a Pizsihősök rajzfilmsorozatokat jegyző brit vállalatot a világ egyik legnagyobb játékgyártó cége, az amerikai Hasbro.

Fabók Bálint
2019. augusztus 22. 06:53 Vállalat

Dolgozónként 14 milliárd forintot termel egy titkolózó amerikai multi Magyarországon

A Cadence Design az egyik legjobban fizető cég a világon, és ugyan Magyarországon csak egy kis irodája van, forgalma alapján a 200 legnagyobb itteni vállalat egyike.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. augusztus 24. 07:23 Világ

Példátlan következményekkel járhat a brazíliai erdőégetés

Lassan visszafordíthatatlan lesz Amazónia erdőinek pusztulása. Ha ez nem csak Brazília szuverén ügye, akkor akár a katonai beavatkozás is szóba jöhet.

Bucsky Péter
2019. augusztus 23. 06:54 Közélet

Idén 130 milliárdot költünk az MSZP-SZDSZ kormányok kőbe vésett szerződéseire

Hiába költött a kormány 2010 óta 37 milliárdot a ppp projektek kivásárlására, a legdrágább börtönök és a Müpa továbbra is magánkézben vannak, és kiemelkedő hasznot termelnek a tulajdonosaiknak.

Fabók Bálint
2019. augusztus 21. 06:51 Világ

138 milliárd forintos afrikai útépítés reklámfilmjében tűnik fel a Duna Aszfalt

A világ egyik legkorruptabb országában vesznek részt egy világkereskedelmi szempontból számottevő útépítésen. A kollégáik nagy nehézségekkel küzdenek.