Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 22. 10:19 Vállalat

35 milliárd ment a levesbe egy ételkiszállító cégnél

A startup kifejezésnek világszerte pozitív kicsengése van, ami érthető, hiszen innovatív, nagy növekedésre képes cégekre szokták használni. Arról általában már hallgatnak, hogy rengeteg ilyen vállalkozás elbukik, még akkor is, ha dollárban százmilliós tőkét sikerül bevonniuk.

Forradalmian új ötleteket nem könnyű kitalálni, de amikor az alapítók megpróbálnak finanszírozást szerezni, akkor természetesen azt mondják a befektetőknek, hogy az ő megoldásuk sokkal jobban működik majd, mint a piacon lévők. A dolognak ezzel a részével nem is volt baj a Munchery névre keresztelt kaliforniai, ételkiszállításra specializálódott startupnál. A 2010-ben alapított cég összesen 125 millió dollár (35 milliárd forint) tőkét gyűjtött kockázati tőkésektől. Amikor 2015-ben egyszerre 87 milliót sikerült bevonni, 

a vállalatot 300 millió dollárra árazta be a piac.

A tervek valóra váltása azonban már nem ment ilyen jól. Az online megrendelt ételek kiszállításának piaca rendkívül zsúfolt, a rengeteg versenytárs közül nehéz kitűnni. Pedig a Munchery próbálkozott kedvezményt kínáló előfizetéses rendszerrel, főzésre kész alapanyagok házhoz szállításával, és egy hagyományos üzletet is nyitott San Franciscóban.

Igazán azonban semmi sem jött be, tavaly májusban a cég elbocsátotta alkalmazottainak 30 százalékát, 257 embert, és leállította működését Seattle-ben, Los Angelesben és New Yorkban. A terv az volt, hogy San Franciscóra koncentrálva lesz nyereséges, de ez sem sikerült, és hétfőn e-mailben jelentette be a cég, hogy befejezi a működését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Szilícium-völgy kifejlesztette a háromszázezer forintos teafőzőt, nem jött beÚjabb termékkel bővült a kaliforniai hülyeséggyűjtemény. "Nehéz dolga van a hardvercégeknek az okoskonyha-világban."

A Techcrunch cikke emlékeztet arra is, hogy közel sem ez az első eset ebben az ágazatban. Az édességeket kiszállító Doughbies tavaly zárt be, de jó pár további cég sem tudta megtalálni helyét a zsúfolt piacon.

A kockázati tőkések számára ezek az esetek fájdalmasak ugyan, de a kudarc teljesen természetes része az iparág működésének. Mivel ezek a befektetők magas profitelvárással dolgoznak, ha tízből csak két-három befektetésük jön be, már akkor is nyereségre tesznek szert. Éppen ezért a kockázati tőke csak azoknak a vállalkozóknak jöhet szóba finanszírozási forrásként, akik exponenciális növekedést céloznak meg a cégükkel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTragikus tőzsdére lépéssel is lehet vagyonokat keresniSokat esett a Xiaomi tőzsdei árfolyama, de akik első körben tettek pénzt a cégbe, így is több mint 50 ezer százalékos hasznot zsebelhettek be.

Vállalat kalifornia kockázati tőke kudarc Munchery startup Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.

Váczi István
2022. május 17. 12:02 Vállalat

Újra tömött sorokban hagyják el Oroszországot a nagy nyugati cégek

Az oroszországi tevékenység felfüggesztésének vagy feladásának első nagy hulláma közvetlenül Ukrajna lerohanása után következett be, de mostanra több olyan szereplőnek is elfogyott a türelme, amely eddig kivárt.

Fontos

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Tóth István János
2022. május 17. 14:31 Világ

Korrupció, bizalmatlanság és harci morál az orosz hadseregben

Az Ukrajna elleni orosz agresszió mutatja, hogy milyen nagy szerepe van annak, ha egy hadsereg mélyen átitatódott a korrupcióval.