Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. november 28. 10:23 Pénz, Vállalat

Közel félezer német cég van, ami valamiben világelső

Nincs még egy olyan ország a világon, ahol annyi világelső vállalat van, mint Németországban. A német gazdasági hetilap, a Wirtschaftswoche listája (pdf) szerint 450 német cég van, ami világelső a saját iparágában. Ezek közül sokat mindenki ismerhet, hiszen a Volkswagen és a Daimler az autógyártásban, az Allianz a biztosítási szektorban, vagy a BASF a vegyiparban első, de a Siemens, a Lufthansa, a TUI, a Bayer és az Adidas neve sem ismeretlen. A huszadik helytől viszont már olyan, jellemzően kis- és közepes cégek következnek, amelyek kevésbé ismertek.

A listának inkább ez a jelentősége. A híres német nagyvállalatokról mindenki tudja, hogy globális szinten is versenyképesek. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a Mittelstandnak is nevezett német kkv-szektorban több száz olyan vállalat van, amely elsőosztályú termékével, vagy szolgáltatásával megkerülhetetlen a világpiacon.

A középvállalatokat kutató IfM elnöke, Friederike Welter szerint a siker receptje az, hogy ezek a vállalatok „glokálisan” gondolkodnak. Mivel nem nagyvállalatokról van szó, ezért a cég a lokális környezetében működik, vagyis olyan beszállítói körrel rendelkeznek, amelyek helyben jelen vannak, miközben globálisan a piaci réseket keresik.

A vállalatok azért sikeresek, mert nem a tömegtermelésben igyekeznek felvenni a versenyt, hanem a nagy tudást igénylő, speciális eszközök gyártására vagy szolgáltatások nyújtására szakosodtak. Emellett más német cégekhez képest sokkal többet költenek kutatásra és fejlesztésre, hogy még innovatívabb megoldásokat találjanak ki. A piaci résekre specializált vállalatok tevékenysége egyébként is összetett, minden ügyfél egyedi megoldást akar. Ezeket a versenytársak sem tudják olyan könnyen lemásolni.

A világelső német kkv-k mindent meg is tesznek, hogy házon belül tartsák a tudást. Megbecsülik a munkatársakat, sokkal kisebb a fluktuáció, mint más cégeknél, emellett folyamatosan képzik a munkaerőt. Elképesztő összegeket költenek például a digitalizációra. A német hetilapnak nyilatkozó szakértő szerint a 3,6 millió német vállalatból mintegy 1500, a széles publikum előtt kevésbé ismert, világsikeres német cég van.

Hiába kötődik ezer szállal egymáshoz a német és a magyar gazdaság, az itteni kis- és közepes cégeknek még nagyon messze van a világsiker. A magyar gazdaság az innovációs világraglistán nem lépett lényegesen előrébb, folyamatosan a 30. és 40. hely között van. Pedig 2012-ben még a 25. leginnovatívabb országnak számít a világon, tavaly már csak a 39., míg idén a 33. helyre volt elegendő a pontszámunk. A digitalizációban sem sikerült javulnunk. A legfrissebb statisztikák szerint az Európai Unió 28 tagállamából a 23.-ak vagyunk. (Az elmúlt években a 20-21. helyről csúsztunk vissza).

Az Európai Bizottság által közzétett kutatásból kiderült, hogy hiába használják sokan az internetet Magyarországon, a lakosság fele nem rendelkezik alapszintű digitális készségekkel, és alacsony a természettudományok, technológia, műszaki tudományok és matematika területén végzett hallgatók száma is.

Bár rengeteg uniós fejlesztési forrás áll a magyar kkv-szektor rendelkezésére, a közbeszerzések korrupt rendszere miatt gyakran nem a legjobbak nyernek, hanem sok esetben a kormányhoz közelálló vállalkozások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a korrupciót is államosította a kormányBulgária után Magyarország a második legkorruptabb ország az EU-ban, kemény munka volt eljutni ide.

Az Európai Uniótól érkező támogatások ellenére Magyarország versenyképessége nem javul. Ezek az adatok is azt jelzik, hogy a hazai kis- és közepes vállalatok – a hangzatos politikai ígéretek ellenére – sem kerültek jobb helyzetbe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába a rengeteg pénz, egy helyben toporog a magyar gazdaság versenyképességeA világgazdasági fórum szerint túl nagy a korrupció Magyarországon, rossz az oktatás és az egészségügy. Sok cég még mindig az olcsó munkaerőre támaszkodik.

Pénz Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kasnyik Márton
2019. augusztus 15. 12:51 Pénz

Ha 15 ezer milliárd dollár nem tévedhet, akkor nyakunkon a recesszió

Az utóbbi tízből tíz alkalommal pontos volt ez a jelzés.

Debreczeni Anna
2019. augusztus 12. 06:51 Pénz

Hihetetlen pénzeket húz le egy ravasz pénzváltógépes cég

Kiemelkedő profitrátával dolgozik a kék-sárga pénzváltóiról ismert Euronet. A szabályozás laza, ennek megfelelően a trükkök is elég durvák.

Avatar
2019. augusztus 9. 15:27 Pénz

Három gyerek, hét ülés – melyik autót érdemes választani?

Nagyon komoly érdeklődés van a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására, egy hónap alatt 8 ezernél több támogatási igénylést adtak le az érintettek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?

Stubnya Bence
2019. augusztus 17. 07:24 Világ

Három éve a feje tetejére állt világpolitika. De valójában miért?

Hirtelen szexista és rasszista lett a fehér munkásosztály, vagy rájöttek, hogy cserben hagyták őket a munkaerőpiacon? Nem csak a következő választásokat, hanem a globalizáció sorsát is eldöntheti a válasz.

Bucsky Péter
2019. augusztus 16. 06:52 Közélet

Autósportokban erősít a Szijjártó család, az állami pénzek követik őket

Jelentős állami pénzek kerültek a külügytől a külügyminiszter testvére által vezetett kamionversenyes céghez.