Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. november 19. 15:48 Pénz, Vállalat

Újabb legendás, milliárdokat kereső autóipari vezér bukott meg, miután megdézsmálta a cég pénzét

Eltitkolta jövedelmének egy részét, és saját célokra használta a világ egyik legnagyobb autóipari konszernjének pénzét Carlos Ghosn, a Renault-Nissan-Mitsubishi vállalatcsoport vezetője. A japán hatóságok ma jelentették be, hogy őrizetbe vették a menedzsert és egy másik igazgatót, Greg Kellyt.

Eddig a Nissan reagált a fejleményekre, amelynek vezérigazgatója közölte, hogy le akarják váltani Ghosnt az elnöki tisztségről. Később hasonlóan nyilatkozott a Mitsubishi is. A brazil származású menedzser ellen már hónapok óta nyomoznak, miután bejelentést kaptak egy ismeretlen személytől.

Ghosn érdekében éveken át meghamisították a tőzsdei cég könyvelését. A nyomozás adatai, illetve a nyilvános dokumentumok szerint az elnök jövedelme öt év alatt papíron mintegy 12,4 milliárd forintnak megfelelő összeggel (5 milliárd jennel) alacsonyabb volt, mint amit a valóságban a cégtől felvett. Pedig a hivatalos fizetése sem volt kevés, eszerint 

a legutóbbi üzleti évben mintegy 4,8 milliárd forintnak megfelelő összeget keresett.

Ez autóipari viszonylatban sem kevés. A Volkswagen-csoport, a Daimler és a Ford vezére is kevesebbel kellett, hogy beérje, csak a General Motorst vezető Mary Barra kapott lényegesen többet: 22 millió dollárt Ghosn hivatalos 17 milliójával szemben.

Ráadásul Ghosn éveken keresztül számoltatott el a vállalattal olyan kiadásokat, amelyek az ő magánéletével kapcsolatos költségek voltak.

Bár konkrétumokról nem számoltak be a japán hatóságok, Ghosn életstílusáról sokat elárul, hogy rendszeresen ingázott Párizs és Tokió között. Nem volt ritka, hogy évente több mint 240 ezer kilométert repült. Igaz, ez részben abból adódott, hogy francia és japán vállalatokat vezetett.

A letartóztatás hírére a Nissan és a Renault részvényei is esésnek indultak a tőzsdei nyitásokat követően.

 

Carlos Ghosn Brazíliában született francia és libanoni felmenőktől. Az üzleti életben költséggyilkosnak (Le cost killer) nevezték, mert az ő vezetése alatt sikerült a kilencvenes évek végén ismét eredményessé tenni a Renault autógyártót. A kétezres évek elején a Nissant mentette meg a csődtől, igaz ennek ára volt, a létszámot drasztikusan leépítette. Ekkor kapta az újabb becenevet: a „megjavító” (Mr. Fix It). Japánban olyan népszerű volt, hogy még rajzfilmben is feldolgozták a Nissan megmentésének történetét.

Neki köszönhető a Nissan és a Renault, továbbá a Mitsubishi fúziója. Pontosabban a cégek nem egyesültek, csupán egymás között osztottak meg részvényeket, illetve több területen is együttműködtek, például a fejlesztésekben. Tavalyelőtt a Renault-Nissan-Mitsubushi volt a világ legnagyobb autógyártója. Az elmúlt évben csak a Volkswagen tudta megelőzni, igaz a Toyota nem sokkal maradt le a triumvirátus mögött.

Carlos Ghosn rengeteg díjat és kitüntetést kapott, egyfajta sztármenedzserként kezelték. Volt az év üzletembere, beválasztották a tíz legfontosabb Egyesült Államokon kívüli üzletember közé és a négy legjelentősebbb autóipari menedzser képzeletbeli klubjába.

Ez a kör igencsak cserélődőben van. Kezdődött a dízelbotrányba belebukott Martin Winterkorn Volkswagen-vezérrel, akinek azóta már az utódja, Matthias Müller is távozni kényszerült. Sergio Marchionne, a Fiat-Chrysler vezére júliusban elhunyt, a Daimlert vezető Dieter Zetsche pedig jövő áprilisban távozik a cég éléről.

Pénz Vállalat Carlos Ghosn Mitsubishi Nissan Reanult Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

2019. február 21. 15:40 Pénz

A politikusok miatt szenvedhetnek az amerikai tőzsde eddigi sztárjai

Az előző amerikai elnökválasztási kampány mélybe küldte a biotechnológiai gyógyszercégek árfolyamát, a következő az Amazonhoz hasonló tech cégeket intézheti el.

Váczi István
2019. február 21. 13:09 Pénz

Nőttek a fizetések, de a többség még mindig alig jön ki a pénzéből

A bruttó átlagkereset 329,9 ezer, a nettó 219,4 ezer forint volt tavaly, a magyarok több mint felének azonban még mindig csak az alapvető megélhetésre elég a pénze.

Wiedemann Tamás
2019. február 20. 17:39 Pénz

Hétfőtől kevesebbet buksz, ha kölcsönadsz az államnak

A tartósan 3 százalék körüli infláció miatt az Államadósság Kezelő Központ kénytelen volt emelni néhány állampapír kamatát.

Fontos

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.