Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. november 3. 07:18 Vállalat

Mennyire éri meg kézműves pékséget indítani?

Az elmúlt években megszaporodtak a jó minőségű kenyereket áruló pékségek Budapesten, ahol kovászból, ipari adalékok nélkül készítenek pékárukat. Az ismertebb újhullámos pékségek már közel tíz éve működnek, és kíváncsiak voltunk, hogy mennyire kifizetődő minőségi pékárukat forgalmazni, milyen nehézségeik vannak és hogyan látják a jövőjüket.

Pékműhely

A Pékműhelyt 2010-ben indította el Vajda Józsi és Vajda-Bakai Kata, és most már három budai boltban árulják kenyereiket és péksüteményeiket. A vállalkozás bevétele komoly ütemben növekszik, öt év alatt több mint tízszeresére nőtt a forgalma, tavaly 250 millió forint volt.

 

Számottevő profitra először tavaly tett szert, mintegy 34 millió forint volt az adózott eredménye, de Vajda Józsi szerint a vállalkozás fenntarthatósága még úgy is “pengeélen táncol, hogy a Pékműhely az egyik legjobb hírű és folyamatos nyereséggel rendelkező cég”. Azt írta nekünk, hogy megpróbálják a profit elé helyezni a fenntarthatóságot, a nyereséget pedig visszaforgatni a munkaerőbe és a biztosabb működésbe, de így is komoly kihívásaik vannak.

Vajda szerint a piaci környezetet leginkább a munkaerő hiánya és képzetlensége határozza meg. Mivel alig akad munkaerő, még a képzetleneket is drágábban lehet alkalmazni, amely a termelékenységük rovására megy. “Biztos alapokon teljesen elképzelhetetlen a fejlődés a jelenlegi környezetben” – írta, és szerinte önmagában jelentős fejlődést jelent, ha valaki a következő 3-5 évben meg tudja tartani piaci pozícióját.

Szintén komoly gátja a fejlődésnek Vajda szerint, hogy a kormányzat a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásoknak semmilyen érdemi segítséget nem nyújt, szemben a külföldi és magyar nagyvállalatokkal. Szerinte a termelő- és előállító-munkák adójárulékát kellene csökkenteni, ami serkentené a munkavállalási kedvet, itthon tartaná a fiatalokat és erősítené a jórészt magyar tulajdonú kkv-kat.

Jacques Liszt

A Budapest belvárosában a Jacques Liszt nevű pékséget üzemeltető Juhász Mihály korábban ügyvédként dolgozott, és 2012-ben indult el a vállalkozása. A Pékműhelyhez képest kevésbé látványos a növekedése, de öt év alatt így is duplájára nőtt a bevétele, a nyereségrátája pedig stabilan tíz százalék körüli.

 

Juhász Mihály szerint a városban még most is nagyon kevés az igazán jó pékség, “még sokkal többet elbírna a város, így akár terjeszkedni is lenne lehetőség”. A Pékműhellyel viszont hasonlóan látja ennek a gátját: a megfelelő szakértelemmel rendelkező munkaerő hiányát. “Nem az a gond, hogy például túl nagy a verseny, és ha nyitnánk egy új helyet, akkor nem biztos, hogy eleget el tudnánk adni” – írta a munkaerőhiányra utalva.

Az általános piaci helyzetről azt írta, hogy a beszállítok köre lassan, de biztosan bővül, könnyebb a hozzáférés jó minőségű alapanyagokhoz, mint korábban, és a folyamat folytatódását várja. A konkurenciától pedig nem tart, szerinte a versenyhelyzet egyelőre nem kiélezett. Ugyan azt várja, hogy a közeljövőben biztos nyílik jó néhány kézműves pékség, de ebben nagy rizikót nem lát egyelőre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKülföldiek viszik sikerre a magyar aluljárók királyaitA Fornetti, a Princess és a Trio Pizza meghatározó szereplői a metrókörnyéki reggeleknek. Külföldi terjeszkedés és székelykáposztás pizza.

A jövőbeni terveivel kapcsolatban azt írta, hogy mivel a legnagyobb kihívás az állandó jó minőség, ehhez pedig a gépesítés bővítésére lenne szükség, középtávon szükségük lesz egy termelőüzemre, mivel jelenleg nincs elég helyük a bővülésre. Szerinte a termelőüzem felállításával lehet majd modernizálni, ez azt jelentené, hogy áttérnének a nappali termelésre, amely enyhítené a munkaerő-problémán is.

Á table

A leginkább látható, lánccá terebélyesedő pékség az Á table. Boltszám alapján a legelőrehaladottabb szerveződés az övék a három pékség közül: Facebook oldaluk szerint a három saját üzlet mellett öt bolt franchise rendszerben működik.

 

A 2011-ben indított vállalkozást egy francia pék és egy magyar üzletember indította el, jelenleg egy osztrák bejegyzésű cég tulajdonában áll. A vállalkozás szintén közel megduplázta a bevételeit az elmúlt öt évben, tavaly 300 millió forint közelében volt az árbevétele. Velük is szerettünk volna beszélni, de nem reagáltak a megkeresésünkre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat élelmiszer élelmiszeripar pékség Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.