Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 26. 11:45 Vállalat

Rosszul megy a világ legnagyobb sörgyártójának

Nem fogadták jól a befektetők, hogy az Anheuser-Busch InBev a részvényei után fizetendő osztalék 50 százalékos csökkentését jelentette be. A világ legnagyobb sörgyártójának papírjai 11 százalékot vesztettek értékükből a brüsszeli tőzsdén szerdán, ilyen mértékű esésre nem volt példa 2008 óta. A zuhanás 16 milliárd eurót tüntetett el a vállalat értékéből.

Az élelmiszeripari vállalatok között eddig gáláns osztalékfizetőnek számító cég részben azért kényszerült erre a lépésre, mert olyan fontos piacainak devizája gyengült, mint az argentin, a brazil és a dél-afrikai. Ez pedig értelemszerűen csökkenti a bevételeket euróban számolva. Emellett néhol kevesebb AB InBev-sört is ittak az emberek, Brazíliában például 3 százalékkal. Emiatt aztán a nyereség növekedése elmaradt az elemzői várakozásoktól.

A másik ok, hogy a belga gyökerű társaságnak 

hatalmasra, 109 milliárd dollárosra nőtt az adósságállománya, miután 2016-ban megvásárolta legnagyobb riválisát, az amerikai SABMillert.

Ez az üzlet a magyar piacot is befolyásolta, mert az Európai Bizottság a felvásárlás engedélyezésekor előírta a SABMiller közép-kelet-európai érdekeltségeinek értékesítését. Ennek nyomán szerezte meg a Drehert a japán Asahi, amely 7,3 milliárd eurót fizetett a SABMiller cseh, szlovák, lengyel, magyar és román portfóliójáért. Korábban egyébként a Borsodi Sörgyár az AB InBevé volt, de aztán több lépcsőn keresztül az amerikai Molson Coorshoz került. A harmadik nagy hazai szereplő, a Soproni Sörgyár a Heinekené, gyára tehát nincs idehaza az AB InBevnek, de Magyarországon is kaphatók olyan márkái, mint a Budweiser, a Beck’s, a Corona, Hoegaarden, a Leffe és a Stella Artois.

Noha már most is a világ legnagyobbja, a Bloombergnek nyilatkozó elemző szerint az osztalék megfelezését az is indokolja, hogy az AB InBev fel akar készülni a további felvásárlási lehetőségekre. Különösen érdekes lehet az óriáscég számára a franciaországi központú, jelenleg családi tulajdonú Castel-csoport, amelynek portfóliójában a sörök mellett borok és üdítőitalok is vannak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevesebb és drágább lesz a sör, ha nem teszünk a klímaváltozás ellenUgyan a többi hatás mellett eltörpül, így is több százmillió ember életminőségét befolyásolhatja.

Vállalat AB InBev Borsodi Dreher Soproni sör Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Avatar
2019. április 25. 18:17 Élet, Vállalat

Sokba kerül a vállalatoknak a munkahelyi zaklatás, csak nem tudnak róla

Nem csak az egyes emberek életét dúlhatja fel a zaklatás, egész cégeket is lehúzhat a rossz munkahelyi kultúra. Magyarországon még a probléma méretéről sem tudunk sokat.

Jandó Zoltán
2019. április 25. 12:26 Adat, Vállalat

Olyan dolog készül a magyar mobilpiacon, amire még nem volt példa

Húsz év után lehet helycsere a mobilszolgáltatók között, miután a Vodafone piaci részesedésben felzárkózott a Telenorra. Három év szünet után publikáltak adatokat a piacról.

Hajdu Miklós
2019. április 25. 06:44 Vállalat

Fegyelmezetten dolgozik a régió meghódításán egy magyar startup

Egy olyan magyar céget mutatunk be, ami a biztos háttér kialakítására használta fel az első néhány évet, méghozzá saját forrásokból. Csak akkor kezdett külső tőkét bevonni, amikor már egyértelmű piaci sikerek voltak mögöttük. Ráadásul az is érdekes, amivel a Neticle foglalkozik.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. április 24. 17:35 Közélet

A Fidesz lemodellezte a szocializmus legnagyobb hibáit a magyar fociban, és elbukott

A magyar foci nem a rengeteg állami támogatás ellenére rossz, hanem épp amiatt. A korlátlan forrás ugyanis az eredményességre való törekvést utolsó csíráit is kiírtja a labdarúgásból.

Fabók Bálint
2019. április 24. 11:35 Élet

Új korszak jöhet a hentesnél: a sertéshús drágább lehet, mint a marha

Már hónap alatt akár hatvan százalékkal is drágulhat a sertéshús ára Magyarországon a Kelet-Ázsiában egyre inkább terjedő sertéspestis miatt.

Torontáli Zoltán
2019. április 24. 06:47 Élet

Kinyomoztuk, hogy indulás előtt mennyi idővel legolcsóbb a repülőjegy

220 napon keresztül követtük egy tervezett londoni utazás legolcsóbb repülőjegyének árváltozását, és az eredmény sok szempontból elgondolkodtató lett.