Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 26. 11:45 Vállalat

Rosszul megy a világ legnagyobb sörgyártójának

Nem fogadták jól a befektetők, hogy az Anheuser-Busch InBev a részvényei után fizetendő osztalék 50 százalékos csökkentését jelentette be. A világ legnagyobb sörgyártójának papírjai 11 százalékot vesztettek értékükből a brüsszeli tőzsdén szerdán, ilyen mértékű esésre nem volt példa 2008 óta. A zuhanás 16 milliárd eurót tüntetett el a vállalat értékéből.

Az élelmiszeripari vállalatok között eddig gáláns osztalékfizetőnek számító cég részben azért kényszerült erre a lépésre, mert olyan fontos piacainak devizája gyengült, mint az argentin, a brazil és a dél-afrikai. Ez pedig értelemszerűen csökkenti a bevételeket euróban számolva. Emellett néhol kevesebb AB InBev-sört is ittak az emberek, Brazíliában például 3 százalékkal. Emiatt aztán a nyereség növekedése elmaradt az elemzői várakozásoktól.

A másik ok, hogy a belga gyökerű társaságnak 

hatalmasra, 109 milliárd dollárosra nőtt az adósságállománya, miután 2016-ban megvásárolta legnagyobb riválisát, az amerikai SABMillert.

Ez az üzlet a magyar piacot is befolyásolta, mert az Európai Bizottság a felvásárlás engedélyezésekor előírta a SABMiller közép-kelet-európai érdekeltségeinek értékesítését. Ennek nyomán szerezte meg a Drehert a japán Asahi, amely 7,3 milliárd eurót fizetett a SABMiller cseh, szlovák, lengyel, magyar és román portfóliójáért. Korábban egyébként a Borsodi Sörgyár az AB InBevé volt, de aztán több lépcsőn keresztül az amerikai Molson Coorshoz került. A harmadik nagy hazai szereplő, a Soproni Sörgyár a Heinekené, gyára tehát nincs idehaza az AB InBevnek, de Magyarországon is kaphatók olyan márkái, mint a Budweiser, a Beck’s, a Corona, Hoegaarden, a Leffe és a Stella Artois.

Noha már most is a világ legnagyobbja, a Bloombergnek nyilatkozó elemző szerint az osztalék megfelezését az is indokolja, hogy az AB InBev fel akar készülni a további felvásárlási lehetőségekre. Különösen érdekes lehet az óriáscég számára a franciaországi központú, jelenleg családi tulajdonú Castel-csoport, amelynek portfóliójában a sörök mellett borok és üdítőitalok is vannak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevesebb és drágább lesz a sör, ha nem teszünk a klímaváltozás ellenUgyan a többi hatás mellett eltörpül, így is több százmillió ember életminőségét befolyásolhatja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat AB InBev Borsodi Dreher Soproni sör Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.