Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 25. 11:47 Vállalat

Hamarosan eldől, tényleg kell-e félni a tőzsdék esése miatt

Néhol a pánik szóval illetik az amerikai tőzsdék szerdai napját, miután a vezető indexek 2,4-4,4 százalékot veszítettek értékükből. A legtöbbet a technológiai fókuszú Nasdaq zuhant, amely így már csúcsához képest 10 százalékkal került lejjebb. Az indexek most nagyjából ott vannak, mint az év elején, mégis láthatóan egyre többet tartanak attól, hogy ezúttal nem egy szokásos korrekcióról van szó, amelyet majd újabb emelkedés követ, hanem tartós esésbe válthat a mozgás.

Az emelkedő trend (amelyet gyakran bikapiacnak becéznek) megtöréséről hivatalosan akkor beszélnek, ha az esés eléri a 20 százalékot, erre pedig az Egyesült Államokban nem volt példa a tőzsdei rali 2009. márciusi indulása óta. Ilyen példátlanul hosszú tőzsdehossz esetén pszichológiai okai is vannak annak, hogy sokan a kisebb korrekciókba is bele akarják látni egy nagyobb esés kezdetét. Ha pedig igazuk van, utóbb fürödhetnek a dicsőségben.

A Bloomberg cikke sem felejti el megjegyezni, hogy a mostanihoz hasonló mértékű korrekcióra többször is volt példa az utóbbi években. Például 2015-ben, amikor Kína leértékelte a jüant, és ehhez hasonlóan 2016-ban is 11 százalékkal került lejjebb az S&P 500 tőzsdeindex. (A mostani esés egyelőre ennél kisebb.) A februári korrekciónak pedig a sebessége volt példátlan az 50-es évek óta.

A hírügynökség elemzői körképéből ezzel együtt is kiderül, hogy vannak olyan elemek a mostani esésben, amelyek óvatosságra inthetik a befektetőket. Ilyen például, hogy az utóbbi 23 kereskedési napból 18-on esett az S&P 500. Ez körülbelül a kétszerese a korábbi három korrekciós szakaszban megfigyelhetőnek. 

Ráadásul az index értéke a sokak által figyelt 200 napos mozgóátlag alá bukott.

Ez az utolsó 200 kereskedési nap tőzsdei záró árainak átlaga, és viszonylag korán képes jelezni a tőzsdei fordulatokat, így ha most nem lesz képes visszatérni az index efölé a következő napokban, akkor nő egy tartós lejtmenet esélye.

A komolyabb esés mellett szólhat, hogy a gazdasági környezet sok tekintetben más, mint a 2011-es, 2014-es vagy a 2015-ös korrekciók során. Akkor a jegybanki környezet kifejezetten támogató volt, az amerikai kamatok 0 százalékon álltak, és rengeteg pénzt pumpált a gazdaságba a jegybank. Most az alapkamat már a 2-2,25 százalékos sávban van, a Fed pedig lassan, de folyamatosan visszaszívja a többletforrást, ami hiányzik a piacokról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzon agyal a világ, hogy mi okozza majd a következő válságotItt van néhány lehetséges jelölt.

A befektetők idegeit szintén borzolják az amerikai és a világgazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek, a további kamatemelési várakozások, és eddig összességében a negyedéves vállalati jelentések sem okoztak annyi pozitív meglepetést, mint az utóbbi pár évben szinte mindig. Emellett ott van még Donald Trump többfrontos, bár egyre inkább Kínára fókuszáló kereskedelmi háborúja is.

Legtöbbünk számára ezek távoli problémáknak tűnhetnek, de nem csak azoknak érdekesek ezek a hírek, akik valamilyen befektetésükön keresztül érdekeltek az amerikai tőzsdén. Az európai és a magyar tőzsde ritkán tudja magát függetleníteni magát az amerikai mozgásoktól, ilyen értékpapírokkal pedig azért elég sokan rendelkeznek.

Idehaza is sokan szoríthatnak tehát azért, hogy ismét felfelé induljanak az amerikai tőzsdék. Biztosat természetesen nem lehet mondani, de ha a következő napokban sem sikerül szépíteni, sőt, újabb mínuszok halmozódnak fel, akkor nő a valószínűsége, hogy ezúttal nem csak egy szokásos korrekciót látunk, hanem egy komolyabb esés jöhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz éve kezdődött a nagy válság, de még mindig nem heverte ki a világA gazdagok gazdagabbak lettek, a középosztály azóta is stagnál. És egy új válságra még kevésbé lenne felkészülve a világ, mint a 2008-asra.

Vállalat Donald Trump fed Nasdaq S&P500 tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Avatar
2019. április 25. 18:17 Élet, Vállalat

Sokba kerül a vállalatoknak a munkahelyi zaklatás, csak nem tudnak róla

Nem csak az egyes emberek életét dúlhatja fel a zaklatás, egész cégeket is lehúzhat a rossz munkahelyi kultúra. Magyarországon még a probléma méretéről sem tudunk sokat.

Jandó Zoltán
2019. április 25. 12:26 Adat, Vállalat

Olyan dolog készül a magyar mobilpiacon, amire még nem volt példa

Húsz év után lehet helycsere a mobilszolgáltatók között, miután a Vodafone piaci részesedésben felzárkózott a Telenorra. Három év szünet után publikáltak adatokat a piacról.

Hajdu Miklós
2019. április 25. 06:44 Vállalat

Fegyelmezetten dolgozik a régió meghódításán egy magyar startup

Egy olyan magyar céget mutatunk be, ami a biztos háttér kialakítására használta fel az első néhány évet, méghozzá saját forrásokból. Csak akkor kezdett külső tőkét bevonni, amikor már egyértelmű piaci sikerek voltak mögöttük. Ráadásul az is érdekes, amivel a Neticle foglalkozik.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. április 24. 17:35 Közélet

A Fidesz lemodellezte a szocializmus legnagyobb hibáit a magyar fociban, és elbukott

A magyar foci nem a rengeteg állami támogatás ellenére rossz, hanem épp amiatt. A korlátlan forrás ugyanis az eredményességre való törekvést utolsó csíráit is kiírtja a labdarúgásból.

Fabók Bálint
2019. április 24. 11:35 Élet

Új korszak jöhet a hentesnél: a sertéshús drágább lehet, mint a marha

Már hónap alatt akár hatvan százalékkal is drágulhat a sertéshús ára Magyarországon a Kelet-Ázsiában egyre inkább terjedő sertéspestis miatt.

Torontáli Zoltán
2019. április 24. 06:47 Élet

Kinyomoztuk, hogy indulás előtt mennyi idővel legolcsóbb a repülőjegy

220 napon keresztül követtük egy tervezett londoni utazás legolcsóbb repülőjegyének árváltozását, és az eredmény sok szempontból elgondolkodtató lett.