Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2018. október 17. 06:52 Vállalat

A CBA nevet hanyagolva hasít az egyik CBA-vezető cége

Évtizedekig első ránézésre egyértelmű volt, melyik boltok tartoznak a CBA hálózatához. De ma már van olyan üzlet, amelyről ezt nem lehet elmondani: gyakorlatilag átlényegült, és hiába CBA, mégsem tűnik annak. A több Príma üzletet üzemeltető CBA-Újhegy Kft. Max Csoport néven van jelen az interneten, akciós újságja pedig színeiben is eltér a CBA esetében megszokottól. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért elképesztően jó eredményeket mutat fel.

Annyira jókat, hogy Magyarország egyik legjobban prosperáló élelmiszer-kereskedelmi cégéről van szó. A CBA-Újhegy Kft. 2017-ben 3,4 milliárd forintos árbevétel mellett 341 millió forintos üzemi eredményt ért el. A 10 százalékos profitráta nemhogy az élelmiszer-kiskereskedelemben, de bármilyen területen szép eredmény lenne. A magyar piacon gyorsan bővülő láncok, mint a Lidl (5 százalékos profitráta*az üzemi eredmény és az árbevétel hányadosa) vagy az Aldi (1 százalék) a kanyarban sincsenek ehhez képest.

 

A cég több nagyobb és jó elhelyezkedésű budapesti élelmiszerboltot üzemeltet. Hozzájuk tartozik a Corvin és Duna Pláza Príma boltja, egy Príma a Havanna lakótelepen, a turisták által előszeretettel látogatott Pilvax a Városház utcában, valamint a Buda Gourmet a Kolosy térnél. 

Ki gondolná, hogy ez CBA-boltok újságja?

Ez utóbbi azért érdekes, mert igen éles szeműnek kell lenni ahhoz, hogy valaki kiszúrja a bolt CBA-s kötődését. Az üzlet teljes neve Buda Gourmet by Príma, de sem a tipográfia, sem a színvilág nem utal rá, hogy Príma boltban járnánk. A bejáratnál is a Max Csoportra utaló feliratokat látni, ahogy az akciós kínálatot bemutató újságban is.

Pedig látszólag nincs takargatnivalója az üzletnek, talán példaként is állhatna más magyar tulajdonú élelmiszer-kereskedők előtt, hiszen úgy néz ki, a magasabb színvonal üzletileg is sikeres lehet.

Kerestük a céget e-mailben, hogy miért nem a CBA nevet használják a kommunikációjukban, egyelőre nem kaptunk válaszokat.

Attól igazán érdekes a Max Csoport esete, hogy a cég jelenlegi fő tulajdonosa Dienes Zoltán*A Di-Wa Kft.-n és az Újhegy Plusz Kft.-n keresztül., aki egyben a CBA Kft. felügyelőbizottságának a tagja 1996 óta, jelenleg pedig az fb elnöke. Dienes ennek a központi CBA-cégnek az ügyvezetője is volt 2011 és 2015 között.

A CBA-Újhegy Kft.-ben 2017 júniusáig a Merrington Investments Limited nevű angol cég volt Dienes tulajdonostársa. Ez tulajdonképpen egy offshore cég, hiszen a végső tulajdonosa a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett Vernalty Trade Limited volt. Ezt megelőzően egy másik angol cég, a Unitpride volt tulajdonos 2005 és 2012 között. Ennek is egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett tulajdonosa volt, a Treborn Assets Ltd.

A diszkontláncoktól nemcsak a tulajdonosi struktúra átláthatóságában tér el a CBA-Újhegy Kft. Mint korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a diszkontoknál 60-80 millió forint árbevétel jut egy-egy dolgozóra. Az összes magyarországi, az élelmiszer-kereskedelmet főtevékenységként végző 7541 cégnél pedig 29 millió ez a szám. A fővárosi nagy üzleteket működtető CBA-Újhegynél 2017-ben 29 millió forint volt, tehát az országos átlagnak megfelelő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEz az igazi különbség a Lidl-Aldi-Penny és a CBA-Coop-Reál közöttKevesebb üzletük van, de azokban sokkal többet termelnek a diszkontok. Hiába a kormányzati hátszél, ez nem jó hír a magyar láncoknak.

A sikeres gazdálkodásban azonban fontos szerepe lehetett valami másnak. Az élelmiszer-kereskedő cégeknél egyre magasabbak a fizetések, tavaly már a Lidlnél és az Aldinál is bruttó 300 ezer felett kaptak átlagosan a dolgozók. A CBA-Újhegy Kft.-nél viszont csupán 168 ezer forint bruttó volt tavaly az átlagbér*A cég éves beszámolójának kiegészítő mellékletében szereplő alkalmazotti létszám és bérköltség alapján számított összeg.. Ez azért különösen érdekes, mert míg a diszkontláncoknál ez országos átlag, a CBA-Újhegy Kft.-nek csak Budapesten vannak üzletei, márpedig a fővárosban jóval magasabbak a bérek. Ezért igen ügyeseknek kell lenniük a cég vezetőinek, hogy ilyen alacsony munkabérek mellett is találnak munkavállalókat.
 
Hiába ment azonban jól tavaly a CBA-Újhegy Kft.-nek, sajnos a cégadatok alapján nem valószínű, hogy ez a széria folyatódni fog: a NAV legfrissebb adatai alapján ugyanis már csak 40 alkalmazottja van a cégnek a tavalyi 115 után. A létszám csökkenését részben valószínűleg az magyarázza, hogy a kőbányai Újhegy Bevásárlóközpontban lévő üzletet az Auchan idén átvette a CBA-Újhegy Kft.-től.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat CBA CBA-Újhegy Príma Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.