Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2018. október 15. 09:02 Vállalat

Kihalási hullám van a magyar cégeknél, és ennek meg is van az oka

Az idei első félévben csökkent a működő cégek száma, és ezek nagyobb valószínűséggel dőltek be, derül ki a Bisnode adataiból. 2017 azonos időszakához képest két százalékkal maradt el idén január és június között a működő vállalatok száma. A Bisnode Bedőlési Index (BBI)*A vizsgált időszakban indított csőd és felszámolási eljárások számát viszonyítja a Magyarországon működő cégek számához. pedig az éveken át tartó csökkenés után növekedésnek indult, az évesített adatok szerint 1,28 százalékról 1,35 százalékra nőtt. Mindeközben a vállalatok jelentős részénél nincsenek bejelentett alkalmazottak és jelentős részük árbevételt sem termel.

Érdemes mélyebbre ásni az adatokban és megnézni, hogy a különböző szektorok mennyiben járulnak hozzá a céghullási trendhez. A legalább 500 cégből álló ágazatokat nézve kiemelhető a papíripar, a nagykereskedelem és a textilipar, amelyekben egyetlen év alatt egyaránt négy százalék feletti volt a visszaesés aránya. A lista másik végét nézve csak két ágazatot találunk, amelyekben nőtt a vállalatok száma, ezek a kommunális tevékenység és az építőipar, aminek megjelenése a bővülő szektorok között némi bizakodásra ad okot, ugyanis a válságos időket az építéssel foglalkozó cégek különösen meg szokták érezni.

 

A cégek bedőlési valószínűsége tavaly és idén is az élelmiszeripari cégek körében volt a legmagasabb. A legkevésbé kockázatos szektor címét szintén stabilan viseli a humán-egészségügyi, szociális ellátás területe, míg a két időpont között a legnagyobb negatív változást a bútorgyártó cégek szenvedték el. A BBI a legkedvezőbben pedig a vegyiparban változott.

 

 

Cégek több módon is megszűnhetnek. Csődből továbbra sincs sok, viszont az aránylag normális kerékvágást követő, a tulajdonosok döntésének eredményeként jövő végelszámolások, valamint a zavarosabb helyzetet sejtető felszámolások aránya érdekes képet mutat a különböző ágazatokról.

Ez látszik az alábbi ábránkon, ahol a buborékok mérete az ágazatonként megszűnő cégek számát követi, míg a vízszintes tengelyen a felszámolások, a függőlegesen pedig a végelszámolások száma látható.

 

Az építőiparban, a kis- és nagykereskedelemben különösen sok a felszámolás, míg a szakmai tevékenységeknél végelszámolásból van sokkal több. (Utóbbi ágazat esetében rengeteg a cégszám, ezért a sok megszűnő cég ellenére sem magas a bedőlési mutató.)

De mekkora része folytat egyáltalán érdemi tevékenységet ezeknek a társaságoknak? Cégen olyan társaságokat szoktunk érteni, amelyek tagjai együtt dolgoznak az üzleti haszonszerzés reményében. Tehát több személy (azaz foglalkoztatott) igyekszik minél több bevételt elérni egy közös név alatt, hogy aztán egyéni megélhetésük is biztosított legyen a munkahelyük jóvoltából.

Ehhez képest a magyarországi gazdasági társaságok jelentős részénél hivatalosan nem dolgozik senki (nincs ugyanis egyetlen bejelentett alkalmazott sem), és sok cégnél egy fillérnyi árbevétel sem keletkezik.

Ehhez megnéztük a Bisnode PartnerRadar adatbázisát, amelyben körülbelül 415 ezer vállalkozás esetében van információ a bejelentett foglalkoztatottak számáról és az árbevétel alakulásáról. A foglalkoztatottak számánál azt láthatjuk, hogy a cégek 45 százaléka nulla fős, azaz egyetlen személy sem áll náluk alkalmazásban. Legalább 10 főt pedig mindössze a vállalatok 9 százaléka foglalkoztat.

 

 

A vállalatok 15 százalékának egyáltalán nem volt árbevétele a tavalyi évben*Elvileg minden cégnek le kellett már adnia a 2017. évi árbevételét tartalmazó beszámolóját májusban, és ezeket a Bisnode mostanra fel is dolgozta, de akadhatnak kivételek, amelyek torzíthatják a becslést.. A medián árbevétel 10 millió forint volt, tehát a nyilvántartott cégek feléhez ekkora összeg sem folyt be. Milliárdos nagyságrendű árbevételt pedig csak a cégek legfelső öt százaléka ért el, tehát nagyjából húszezer ilyen vállalkozás van az országban.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bisnode cégalapítás cégek felszámolás megszűnés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.