Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. október 15. 17:49 Pénz, Vállalat

Annyira megbízhatatlan lett a légi közlekedés, hogy már járattörlésre is lehet biztosítást kötni

Ha repülésről van szó, akkor egy ideje folyamatosan a járattörlésekről lehet hallani. A kérdésben most már a biztosítók is meglátták a fantáziát, ezért megjelentek azok a termékek, amelyeket külön a járatkésések miatt fejlesztettek ki. Ezért most átnéztük a hazai légitársaságok ajánlatait, és ebből kiderült, hogy a szolgáltatás még eléggé gyerekcipőben jár.

A Netrisken egy, a közelgő hosszú hétvégére eső négynapos, olaszországi városlátogatásra kértünk ajánlatokat a cégektől. Külön kikötés volt, hogy repülővel utazom és a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatást kérem.

Összesen 14 ajánlat érkezett a prémium kategóriában. A négy napos útra a biztosítás díja 1920 és 5000 forint között mozgott. A legtöbb biztosító egyáltalán nem fizet, ha törlik az utas járatát. Csupán egy biztosító, a Mapfre vállalta, hogy száz eurót, vagyis 32 ezer forintot fizet, ha törlik az utas repülőjáratát. Túlfoglalás esetén, vagyis amikor a légitársaság több jegyet ad el, mint amennyi hely van a gépen is jár a kártérítés, a cég ebben az esetben is száz eurót ad az utasnak.

Egy Európai Uniós rendelet szerint ha a légitársaság hibájából késik a gép több mint három órát, vagy törlik a járatot, akkor 250 eurós kártérítés jár az utasnak.*Az Európai Unión belül 1500 kilométer vagy annál rövidebb útvonal esetén 250 euró, 1500 kilométernél nagyobb távolság esetén 400 euró. Uniós repülőteret nem uniós repülőtérrel összekötő járat esetében van még egy szabály, e szerint 3500 kilométernél hosszabb repülőút törlése esetén 600 euró kártérítés jár az utasoknak. Ha több mint három órát késik a gép, akkor is jár a kártérítés. A Mafre ajánlata ennek az összegnek csak a töredéke.

A légitársaságok nem szeretnek fizetni, az utasnak pedig nagyon nehéz a jogait érvényesíteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy budapesti járattörlésen keresztül mutatjuk meg, milyen nehéz kártérítést igényelni a légitársaságtólHiába kötelezi az Európai Unió kártérítés megfizetésére a légitársaságokat járattörlés esetén, nehéz megítélni, hogy kinek a hibájából történt. Ezért sokan inkább nem is élnek a jogaikkal.

A Világgazdaság szerint a Magyar Posta Biztosító is meglátta ebben az üzleti lehetőséget. Az állami biztosító az uniós rendeletben szereplő kártérítési összegek kifizetését vállalja. Vagyis, ha törlik a járatot, esetleg három óránál többet késik a biztosító kifizeti a 250 eurót. Ehhez azonban a normál utazási biztosításon felül kiegészítő biztosítást kell kötni az állami cégnél. Akinek törölték már a járatát, boldogan ki fogja fizetni a napi 248 forintos plusz költséget, amennyibe a repülős kiegészítő biztosítás kerül. A gazdasági lap szerint eddig a postás biztosító 16 esetben fizetett is, összesen 2,4 millió forintot járattörlés miatt.

Ha a járattörlés miatti biztosítás még nem is terjedt el, a biztosítók már elkezdték beárazni a járatkésések okozta kockázatokat. Igaz, jellemzően csak 6-12 órás késések után fizetnek kártérítést. Az összegek nagy szórást mutatnak, attól függően, hogy hány órát késett a gép átlagosan, 10-60 ezer forint között mozognak. A vizsgált 14 biztosítótársaságból hét fizet, ha késik a repülőgép.

Ami szinte mindig szerepel a káresemények között, az a poggyászkár. Az összes biztosító fizet, ha megsérül a poggyász. Persze kikötik, hogy nem lehet benne elektronikai eszköz, sőt egyes társaságok külön kiemelik, hogy – szó szerint – „repülőtéri poggyászdézsmálásra” nem fizetnek. Innentől kezdve kicsit furcsán hangzik, hogy a különböző társaságok 250 és 500 ezer forintos kártérítést vállalnak, ha megsérül a csomag. Ezek az összegek felső korlátnak tekintendők, a biztosító a valós károkozás mértékéig fizet csak, lényegében a ruhaneműk után.

A csomag esetében akkor van értelme a biztosításnak, ha a poggyász késve érkezése esetén is jár kártérítés. A társaságok harmada kifizeti a feltétlenül szükséges, a célállomás időjárási viszonyaira rímelő ruhavásárlást. Sokan azonban kikötik, hogy csak fehérneműről és tisztálkodási eszközökről hozott számlákat egyenlítenek ki.

Pénz Vállalat járattörlés repülő utazás utazási biztosítás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kasnyik Márton
2021. február 28. 07:00 Pénz

Valamit mondani próbál nekünk a pénzügyi piac a járvány utáni világról

Gond van a világ pénzügyi rendszerének egyik legfontosabb alapkövével. Nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk a 2010-es évek világának, és ez sokakat elbizonytalanít.

Avatar
2021. február 26. 16:32 Pénz

Minden adott, hogy az infláció meglóduljon

Laza monetáris és fiskális politika, pénzben úszó világ, hirtelen felfutó kereslet, már csak az a kérdés, hogy az infláció átmenetileg, vagy tartósan ugrik meg.

Avatar
2021. február 23. 16:24 Közélet, Pénz

Kinek kell megfizetnie a gyermekvállalást?

Ha az állam erősen támogatja a gyermeknevelést, attól az még nem válik jutalmazott tevékenységgé, csak kevésbé veszteségessé.

Fontos

Avatar Avatar
2021. február 28. 12:17 Élet

Érdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?

A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.

Fabók Bálint
2021. február 26. 06:06 Vállalat

A legnagyobb csongrádi cég sztrájkolói azt mondják, megszakadnak a munkában

Lemaradó fizetések, autóipari lassulás, kizsigerelt dolgozók és megnyirbált jogosultságok is szerepet játszanak abban, hogy sztrájkolnak a Continental makói gyáránál.