Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 27. 16:21 Vállalat

Ennyi csapást a világkereskedelem sem úszhat meg sértetlenül

Eddig nem okoztak túl nagy gazdasági felfordulást Donald Trump kereskedelmi háborúi, de az utóbbi napokban megszaporodtak az arra utaló jelek, hogy nem ússza meg a világ komoly veszteségek nélkül. Különösen úgy, hogy az amerikai elnök Kínával szemben folyamatosan emeli a tétet.

A világ egyik legnagyobb logisztikai vállalata, a DHL csütörtökön tette közzé szokásos felmérését, amely szerint utoljára 2016-ban voltak borúsabbak a jelenleginél a világkereskedelem növekedési kilátásai. Erről pedig mindenekelőtt az egyre-másra hozott piacvédelmi intézkedések tehetnek.

Hasonló eredményre jutott a holland statisztikai hivatal is, amely szerint a kereskedelmi forgalom ugyan továbbra is 4 százalék körüli ütemben nő, de ez jelentősen elmarad a tavalyi, 6 százalékot közelítő értékektől. Azt ugyanakkor nem könnyű megítélni, hogy ez a lassulás menyire tulajdonítható a kereskedelmi konfliktusoknak, vagy egyszerűen egy fenntarthatóbb növekedési ütemhez való visszatérésről van szó.

A vállalatok mindenesetre már nagyon is érzik a protekcionizmus hatását. A Ford vezérigazgatója szerdán azt mondta a Bloombergnek, hogy az acél- és alumíniumvámok miatt egymilliárd dollárral csökken a cég nyeresége, a BMW pedig szintén a kereskedelmi háborúra hivatkozva vágta vissza a várható profitját.

Nemcsak a kereskedelem, hanem a világgazdaság növekedése is elérte már a csúcsát az OECD szerint, a kereskedelmi háború pedig sok bizonytalanságot okoz. Mindez fokozottan igaz Magyarországra, hiszen az export GDP-hez mért aránya 90 százalék körül van.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkViszlát, gyors globális gazdasági növekedésA politikusok rontották el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat BMW DHL Donald Trump Ford kereskedelmi háború világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.