Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. szeptember 19. 10:13 Vállalat, Világ

Most már akár le is csukhatják Elon Muskot, a Tesla vezérét

Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálja Elon Musknak, a Tesla alapító-vezetőjének augusztusi kijelentéseit, amelyekben azt vetette fel, hogy kivásárolná a Tesla részvényeit, azaz kivezetné a tőzsdéről a céget.

A kormányhivatal nem kommentálta az eseményeket, a vizsgálatról a Tesla adott hírt, hozzátéve, hogy együttműködik a hatósággal és minden kért dokumentumot átad neki. Az igazságügyi minisztérium a harmadik szereplő ebben a történetben, Musk Twitter-üzeneti miatt ugyanis korábban már a tőzsdefelügyelet is eljárást indított, illetve a részvényesek is pert indítottak.

Ahogy a Reuters felidézi, Musk augusztus 7-én váratlanul közölte, hogy kivásárolná a vállalatot, és ehhez megszerezte a pénzügyi forrást is. Azt mondta, hogy a vétellel összesen 72 milliárd dollárra értékelné a céget. A Tesla-részvények árfolyama a hírek hatására emelkedni kezdett, annak ellenére is, hogy a befektetők jelentős része erősen megkérdőjelezte a szándék komolyságát.

Mindez azért fontos, mert felveti annak a lehetőségét, hogy Musk szándékosan mozgatta meg az árfolyamot, és akár maga is profitálhatott belőle, ha kellő időben kereskedett a papírokkal. Ez annál is érdekesebb, mert két hétig tartó teljes bizonytalanság után Musk egyszer csak hirtelen elvetette az ötletet. Ekkor esni kezdett a részvények ára, de természetesen az sem kizárt, hogy volt, aki az esésen is keresni tudott.

Az igazságügyi minisztérium csak akkor tudja megvádolni Muskot, ha a vizsgálat során bizonyítja a részvények manipulálásának szándékát. Ennél sokkal könnyebb helyzetben van a tőzsdefelügyelet, mert neki csak azt kell bemutatnia, hogy Musk hanyagul kezelte a helyzetet, és máris elindíthatja a saját eljárását. Ennek következménye lehet egy jókora bírság kiszabása, vagy Musk eltiltása bármilyen tőzsdei cég vezetésétől.

Az igazságügyi minisztériumi vizsgálat viszont azért komolyabb, mert ha ott indul bűnvádi eljárás, akkor Musk akár börtönbe is kerülhet. Mivel Musk konkrétan azt állította, hogy megvan a pénz a kivásárlásra, ez nem egy vezérigazgatói ígéret, hanem olyan állítás, amelyet a befektetők tényként kezelnek, vagyis az üzenet sok mindenkit arról győzhetett meg, hogy Musk tényleg ki fogja vásárolni a céget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ büntető ügy elon musk kivásárlás tesla vizsgálat Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.