Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. szeptember 16. 08:12 Vállalat

Van egy tagadhatatlan előnye az iPhone-nak a fő riválisaival szemben

A telefongyártók mindig a legújabb modelljeiket helyezik előtérbe, hiszen általában ezek értékesítésével érhetik el a legnagyobb hasznot. Nem véletlenül rendez minden évben a rajongók által várva várt termékbemutatót az Apple, az idei legutóbbi szeánsz szerdán volt.

Ugyanakkor az első dolog, ami egy új telefonnal kicsomagoláskor és használatba vételkor történik, nem más, mint hogy pillanatokon belül elveszíti pénzbeli értékének egy jelentős részét. Ez persze nem meglepő, hiszen köztudottan ugyanez történik például az újonnan vett autókkal is, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy egy akár több százezer forintos készüléknek mekkora az értékvesztése. Sőt, a drágább árkategóriában akár fontos szempont is lehet a gyártók közötti döntés során, hogy kinek a terméke tartja jobban az árát – persze ez az előny csak akkor érdekes, ha a lecserélt, de még használható telefonokat nem a fiók mélyére szánjuk, hanem némi bevétel reményében megpróbálunk túladni rajtuk.

A kérdést nehéz objektív mérőszámokkal eldönteni, mégis találhatunk támpontokat. Például egy használt elektronikai cikkek felvásárlásával és eladásával foglalkozó amerikai cég, a Decluttr a honlapján fix összegeket kínál a telefonokért a típusuk és az állapotuk szerint*Igaz, csak a jelentősebb termékekre vonatkozóan kaphatunk fix összegeket, mint például az iPhone-ok és a Samsung Galaxy S sorozatának telefonjai.. Tehát ha valaki gyorsan és egyszerűen szeretne megszabadulni a telefonjától, csak beállítja az oldalon a gyártót és a típust, valamint három viszonylag pontosan meghatározott kategória közül kiválasztja, hogy melyik illik a leginkább a készülék állapotára, és meg is kapja a rá vonatkozó árat. Ez a valós piaci ár alsó becslésének tekinthető, hiszen a felvásárolt eszközöket a Decluttr  nyilván több pénzért fogja újra értékesíteni, viszont a készüléktulajdonosok legalább ennyi pénzt biztosan kaphatnak az eladó telefonjaikért.

A Decluttr aktuális ajánlatai alapján megbecsültük az Apple által tavaly piacra dobott 64 gigabyte-os iPhone 8 és X készülékek, illetve a Samsung idén bevezetett csúcskategóriás Galaxy S9 modelljeinek értékvesztését. A gyártók által megállapított fogyasztói árakat és az internetes bizományi üzlet felvásárlásra vonatkozó ajánlatait összehasonlítva látszik, hogy az Apple termékei valamivel jobban tartják értéküket a Samsung modelljeinél. Egy jó állapotú, 64 gigás nyolcas iPhone az eredeti árából 45 százalékot veszít a Decluttr-nek eladva, míg ugyanez az arány 49 százalék a Galaxy S9 esetében. Természetesen, ha valaki magánúton adna túl a telefonján, nyilván kisebb értékvesztéssel kell számolnia, azonban nincs okunk feltételezni, hogy a két gyártó termékei egymáshoz képest másképp tartanák az árukat.

 

 

Az Apple okostelefonjainak a versenytársakhoz képest legalábbis kedvezőbb értéktartását több vizsgálat is kimutatta. A Techcrunch cikke szerint az iOS-t futtató készülékek egy évvel a megvásárlásuk után átlagosan az eredeti áruk közel kétharmadáért adhatók el, míg az androidos mobilok ekkorra már feleannyit sem érnek, mint új korukban. A Decluttr saját elemzése is arra utal, hogy az iPhone-ok általában véve jobbak ebből a szempontból, mint a többi gyártó készülékei, amit a cég alábbi ábrája is jól szemléltet.

Megjegyzés: a vízszintes tengelyen a modellek bevezetése óta eltelt hónapok számát, a függőlegesen pedig az átlagos értékvesztés arányát látni. Forrás: Decluttr

Megkérdeztünk egy használt mobilokkal foglalkozó magyarországi kereskedőt is ezekről az eredményekről, és az ő tapasztalatai is hasonlók. Az iPhone-ok mérsékeltebb értékcsökkenését szerinte nagyrészt az okozza, hogy jóval többen vágynak az Apple készülékeire, mint akik újonnan meg tudják vásárolni azokat, így a használtpiaci kereslet is viszonylag élénk. Az Android iránt elkötelezettek pedig jóval több különböző árfekvésű modell közül válogathatnak, és nagyobb eséllyel találnak olyan, az elvárásaiknak megfelelő készüléket, amit újként is meg tudnak venni. Jól látszik ez a Google magyarországi keresési forgalmában is: az “iPhone” keresési kifejezés iránti érdeklődéssel a leginkább a “használt iPhone” szókapcsolat beütésének gyakorisága mozog együtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat értékvesztés iPhone mobiltelefon okostelefon Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.