Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 11. 09:46 Vállalat

Ötven éve nem volt ekkora esélye egy tőzsdei esésnek

Egymás után két nagy pénzügyi csoport is arra figyelmeztetett, hogy hamarosan véget érhet a kilenc és fél éve tartó fellendülés az amerikai tőzsdén. A Goldman Sachs által a medvepiacok (ami a csúcshoz képest legalább 20 százalékos visszaesést jelent) előre jelzéséhez használt mutató 1969 óta nem járt olyan magasan, mint jelenleg.

A mutatószámot olyan tényezők összesítésével készítik el, mint a részvények értékeltsége, a gazdasági növekedés, a munkanélküliség, az infláció és a különböző időtávokra szóló amerikai állampapír-piaci hozamok. Mint a Bloomberg által szemlézett ábrán látszik, a mutató mostanihoz hasonló szintjeit gyakran követték nagy tőzsdei esések.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy most is feltétlenül ez következik. Peter Oppenheimer, a Goldman Sachs vezető stratégája szerint nem hirtelen nagy esésre kell felkészülni, hanem egy olyan időszakra, amikor sokkal alacsonyabbak lesznek a részvénypiaci hozamok az utóbbi közel tíz évben megszokottnál. A léc meglehetősen magasan van, mert a részvénypiaci rali 2009. márciusi kezdete óta az S&P 500 tőzsdeindex évente 19 százalékkal emelkedett.

Hasonló eredményre jutottak a Citigroupnál is, ahol egy pánik/eufória-modellnek nevezett mérőszámot alkottak egyebek mellett a tőzsdei hírlevelek ajánlásai és a jövőbeli tőzsdei árfolyamokra vonatkozó opciók alapján. Ez a mutató jelenleg olyan magasan áll, mint januárban, amelyet egy jelentősebb, 10 százalék körüli tőzsdei korrekció követett. Hosszabb távon, 1987 óta ez a mérőszám a véletlenszerű gyakorisághoz képest háromszor jobb eredménnyel jósolta meg a részvénypiaci lejtmeneteket.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszatért a félelem a tőzsdékre, de ez egy nagyon jó dolog115 százalékkal nőtt egyetlen nap alatt a rettegés, miután hat és fél éve a legnagyobbat zuhantak a tőzsdék. Amitől a brókerek félnek, az az átlagembernek inkább jó.

 

Az év eleji korrekció óta tartó árfolyam-emelkedést olyan tényezők táplálták, mint a négy éve nem látott amerikai gazdasági növekedés, a tőzsdei cégek nyereségének 24 százalékos emelkedése az utóbbi két negyedévben, valamint a saját részvények visszavásárlásának rekordokat döntögető szintje. Ezeknek a tényezőknek a hatása ugyanakkor egyre inkább kifutóban van.

Hasonló véleményt egyébként jó pár magyar szakember is megfogalmazott az utóbbi hetekben. Nagy Dániel, a Hold Alapkezelő intézményi értékesítésért felelős munkatársa az Aegon Prémium Ügyfélklub augusztusi rendezvényén azt mondta: ugyan nem számít a tíz évvel ezelőtti armageddonra, de a bikapiacoknak egy időre befellegzett. Szerinte a kereskedelmi háború valamelyik lépése lehet az utolsó csepp a pohárban. „Amennyiben a múltból szeretnénk analógiát meríteni, úgy nem kizárt, hogy jelenleg az 1998-2001-es időszakhoz hasonló helyzet állhat elő, beleértve a dollár erősödését és a fejlődő piaci gyengélkedés átgyűrűzését a fejlettekre” – fogalmazott Nagy Dániel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Aegon Citygroup Goldman Sachs Hold Alapkezelő tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.