Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. szeptember 4. 18:40 Vállalat

Kifejezetten jól állunk egy olyan mutatónál, ami jól jósolja a válságokat

Több olyan mutató van, ami megbízhatóan jelzi előre, hogy a gazdaság visszaesés, azaz a recesszió felé halad. Ezek közé tartozik az újonnan kiadott építési engedélyekben meghatározott hasznos alapterületek mértéke. A tapasztalat szerint ha ez az szám csökkenni kezd, akkor nagyobb eséllyel várható recesszió, ha viszont nő, akkor fellendülésre lehet számítani.

Az Eurostat legfrissebb közleménye szerint az úgynevezett “alapterület index”*Floor area index a 2014-es mélypontot elhagyva három éve folyamatosan nő az unió területén, azonban az országok között izgalmas különbségek bontakoznak ki.

Az Európai Unió legtöbb országára nézve az idei év első negyedévéből állnak rendelkezésre ezek az adatok, amelyek szerint 2015-höz képest Spanyolország után Magyarországon nőttek meg a legjobban az építési területek. A 2015-ben éves átlagban engedélyezett területek több, mint kétszeresét hagyták jóvá a magyar hatóságok 2018 első negyedévében, míg az uniós átlagnövekedés ennél jóval kevesebb, 125 százalék volt. Egész Európára jellemző tehát a kedvező kilátás, de azért van kivétel, például a Brexit miatt nehéz helyzetbe jutó Egyesült Királyság.

 


Ha időben nézzük az adatok, jól látszik, hogy a mutató uniós szinten már 2007-ben előre jelezte a válság közeledtét. Az is szembetűnő, hogy a visegrádi országok közül Magyarországon járt a legmélyebben a válságot követően az index, pedig a válság előtti években, többnyire a régiós vetélytársakat leelőzve, az uniós átlag környékén alakult a magyar érték.

Magyarországon egyébként pont nem jelezte előre a mutató a 2008-as válságot: először 2009 második negyedévééig kellett várnunk a jelzésre, amikor már javában tartott a recesszió.

Az utóbbi három évben mindenesetre nem csak a környező országokat, hanem az európai mezőny túlnyomó részét is megelőzte magyarországi építőipar, ami alapvetően kedvező gazdasági kilátásokat vetít előre.

 


Bár egyre többen készülnek a következő gazdasági válságra, egyelőre valószínűleg még nem kell túlzottan aggódni. Nem csak az építőipar felpörgése utal arra, hogy egy darabig legalábbis még lehet még bízni a konjunktúrában, hanem bizonyos üzletemberek befektetési döntései is, például Soros György is nemrég jelét adta annak, hogy nem számít a válság kitörésére.

Vállalat építőipar Eurostat válság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2019. május 17. 14:38 Vállalat, Világ

Az online ruhaboltoknak elegük van abból, hogy kölcsönzőként használják őket

Olyan méreteket ölt a ruhavisszaküldés az online üzletekben, hogy a kereskedők elkezdték feketelistázni a renitens vásárlóikat.

Torontáli Zoltán
2019. május 16. 10:05 Vállalat, Világ

Nem vagyunk versenyben az új Skoda-gyárért

Indulnak a konkrét tárgyalások, Szerbia, Törökország, Bulgária és talán Románia lehet a befutó.

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.

Fontos

Hajdu Miklós
2019. május 15. 16:46 Vállalat

Nem a Mercedes-beruházás felfüggesztése miatt kerülhet bajba a magyar autóipar

Magyarország szempontjából sokkal fontosabb, hogy mi lesz az autóipari beszállítókkal, ha tényleg beüt a válság az ágazatban.

Váczi István
2019. május 14. 06:54 Közélet

Az oktatásban káoszt hozott, ideje kipróbálni a közlekedésben

Pár éve még 24 Volán-vállalat volt, hamarosan csak egy marad. Közben meg kellene nyitni az ágazatot a magáncégek előtt, de ez valószínűleg csak minimális szinten történik meg.

Debreczeni Anna
2019. május 13. 17:34 Vállalat

Bécsből nézve jó ötletnek tűnik a kormány 750 milliárd forintos projektje

Kovács Imrét, Európa második számú vasúti árufuvarozó vállalatának igazgatósági tagját egyebek mellett arról kérdeztük, érdemes-e ennyi pénzt költeni a Budapest-Belgrád vasútvonalra.