Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. szeptember 4. 18:40 Vállalat

Kifejezetten jól állunk egy olyan mutatónál, ami jól jósolja a válságokat

Több olyan mutató van, ami megbízhatóan jelzi előre, hogy a gazdaság visszaesés, azaz a recesszió felé halad. Ezek közé tartozik az újonnan kiadott építési engedélyekben meghatározott hasznos alapterületek mértéke. A tapasztalat szerint ha ez az szám csökkenni kezd, akkor nagyobb eséllyel várható recesszió, ha viszont nő, akkor fellendülésre lehet számítani.

Az Eurostat legfrissebb közleménye szerint az úgynevezett “alapterület index”*Floor area index a 2014-es mélypontot elhagyva három éve folyamatosan nő az unió területén, azonban az országok között izgalmas különbségek bontakoznak ki.

Az Európai Unió legtöbb országára nézve az idei év első negyedévéből állnak rendelkezésre ezek az adatok, amelyek szerint 2015-höz képest Spanyolország után Magyarországon nőttek meg a legjobban az építési területek. A 2015-ben éves átlagban engedélyezett területek több, mint kétszeresét hagyták jóvá a magyar hatóságok 2018 első negyedévében, míg az uniós átlagnövekedés ennél jóval kevesebb, 125 százalék volt. Egész Európára jellemző tehát a kedvező kilátás, de azért van kivétel, például a Brexit miatt nehéz helyzetbe jutó Egyesült Királyság.

 


Ha időben nézzük az adatok, jól látszik, hogy a mutató uniós szinten már 2007-ben előre jelezte a válság közeledtét. Az is szembetűnő, hogy a visegrádi országok közül Magyarországon járt a legmélyebben a válságot követően az index, pedig a válság előtti években, többnyire a régiós vetélytársakat leelőzve, az uniós átlag környékén alakult a magyar érték.

Magyarországon egyébként pont nem jelezte előre a mutató a 2008-as válságot: először 2009 második negyedévééig kellett várnunk a jelzésre, amikor már javában tartott a recesszió.

Az utóbbi három évben mindenesetre nem csak a környező országokat, hanem az európai mezőny túlnyomó részét is megelőzte magyarországi építőipar, ami alapvetően kedvező gazdasági kilátásokat vetít előre.

 


Bár egyre többen készülnek a következő gazdasági válságra, egyelőre valószínűleg még nem kell túlzottan aggódni. Nem csak az építőipar felpörgése utal arra, hogy egy darabig legalábbis még lehet még bízni a konjunktúrában, hanem bizonyos üzletemberek befektetési döntései is, például Soros György is nemrég jelét adta annak, hogy nem számít a válság kitörésére.

Vállalat építőipar Eurostat válság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

2019. február 22. 10:56 Vállalat

Mészáros Lőrinc családja magához ölelte az egykori Simicska-birodalom ékkövét

A Simicska-birodalom felosztása során a mezőgazdasági érdekeltségek Mészáros Lőrinchez kerültek, aki a fiát ültette a Mezort Zrt. igazgatóságába.

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Hajdu Miklós
2019. február 20. 14:39 Vállalat

Lagerfeld nem csak a divathoz értett, üzletileg is nagyot alkotott

A divatipar mellett a márkaépítés területén is sikeres volt a tegnap elhunyt divattervező.

Fontos

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

Torontáli Zoltán
2019. február 17. 07:17 Élet

Mégis mit eszünk ennyire a Túró Rudin?

Szó szerint ízekre szedtük a kakaós masszával bevont túrórudat. Most kiderül, hogy miért van benne kukoricakeményítő, hidrogénezett olaj, vagy olyan vegyületek, mint a kálcium-laktát vagy a kálium-szorbát.