Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. szeptember 4. 18:40 Vállalat

Kifejezetten jól állunk egy olyan mutatónál, ami jól jósolja a válságokat

Több olyan mutató van, ami megbízhatóan jelzi előre, hogy a gazdaság visszaesés, azaz a recesszió felé halad. Ezek közé tartozik az újonnan kiadott építési engedélyekben meghatározott hasznos alapterületek mértéke. A tapasztalat szerint ha ez az szám csökkenni kezd, akkor nagyobb eséllyel várható recesszió, ha viszont nő, akkor fellendülésre lehet számítani.

Az Eurostat legfrissebb közleménye szerint az úgynevezett “alapterület index”*Floor area index a 2014-es mélypontot elhagyva három éve folyamatosan nő az unió területén, azonban az országok között izgalmas különbségek bontakoznak ki.

Az Európai Unió legtöbb országára nézve az idei év első negyedévéből állnak rendelkezésre ezek az adatok, amelyek szerint 2015-höz képest Spanyolország után Magyarországon nőttek meg a legjobban az építési területek. A 2015-ben éves átlagban engedélyezett területek több, mint kétszeresét hagyták jóvá a magyar hatóságok 2018 első negyedévében, míg az uniós átlagnövekedés ennél jóval kevesebb, 125 százalék volt. Egész Európára jellemző tehát a kedvező kilátás, de azért van kivétel, például a Brexit miatt nehéz helyzetbe jutó Egyesült Királyság.

 


Ha időben nézzük az adatok, jól látszik, hogy a mutató uniós szinten már 2007-ben előre jelezte a válság közeledtét. Az is szembetűnő, hogy a visegrádi országok közül Magyarországon járt a legmélyebben a válságot követően az index, pedig a válság előtti években, többnyire a régiós vetélytársakat leelőzve, az uniós átlag környékén alakult a magyar érték.

Magyarországon egyébként pont nem jelezte előre a mutató a 2008-as válságot: először 2009 második negyedévééig kellett várnunk a jelzésre, amikor már javában tartott a recesszió.

Az utóbbi három évben mindenesetre nem csak a környező országokat, hanem az európai mezőny túlnyomó részét is megelőzte magyarországi építőipar, ami alapvetően kedvező gazdasági kilátásokat vetít előre.

 


Bár egyre többen készülnek a következő gazdasági válságra, egyelőre valószínűleg még nem kell túlzottan aggódni. Nem csak az építőipar felpörgése utal arra, hogy egy darabig legalábbis még lehet még bízni a konjunktúrában, hanem bizonyos üzletemberek befektetési döntései is, például Soros György is nemrég jelét adta annak, hogy nem számít a válság kitörésére.

Vállalat építőipar Eurostat válság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2019. augusztus 23. 14:16 Adat, Vállalat

A lengyelek elhúztak mellettünk, de legalább a görögöket megelőztük

Ebben az évtizedben 9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság termelékenysége, ami közép-európai mércével mérve elég lassú tempó. Románia még mögöttünk van, de villámgyorsan zárkózik fel.

Váczi István
2019. augusztus 23. 10:03 Vállalat

Annyit ér Peppa malac, mint az OTP harmada

Megvásárolja az egyebek mellett a Peppa malac és a Pizsihősök rajzfilmsorozatokat jegyző brit vállalatot a világ egyik legnagyobb játékgyártó cége, az amerikai Hasbro.

Fabók Bálint
2019. augusztus 22. 06:53 Vállalat

Dolgozónként 14 milliárd forintot termel egy titkolózó amerikai multi Magyarországon

A Cadence Design az egyik legjobban fizető cég a világon, és ugyan Magyarországon csak egy kis irodája van, forgalma alapján a 200 legnagyobb itteni vállalat egyike.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. augusztus 24. 07:23 Világ

Példátlan következményekkel járhat a brazíliai erdőégetés

Lassan visszafordíthatatlan lesz Amazónia erdőinek pusztulása. Ha ez nem csak Brazília szuverén ügye, akkor akár a katonai beavatkozás is szóba jöhet.

Bucsky Péter
2019. augusztus 23. 06:54 Közélet

Idén 130 milliárdot költünk az MSZP-SZDSZ kormányok kőbe vésett szerződéseire

Hiába költött a kormány 2010 óta 37 milliárdot a ppp projektek kivásárlására, a legdrágább börtönök és a Müpa továbbra is magánkézben vannak, és kiemelkedő hasznot termelnek a tulajdonosaiknak.

Fabók Bálint
2019. augusztus 21. 06:51 Világ

138 milliárd forintos afrikai útépítés reklámfilmjében tűnik fel a Duna Aszfalt

A világ egyik legkorruptabb országában vesznek részt egy világkereskedelmi szempontból számottevő útépítésen. A kollégáik nagy nehézségekkel küzdenek.