Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. szeptember 3. 15:19 Élet, Vállalat

Hiába sikeres a Tesla marketingje, a rapperek a Mercedesre és a Bentleyre esküsznek

Jelenleg a Tesla az egyik legerősebb autóipari brand, legalábbis ami a hírverést illeti. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója mindent elkövet annak érdekében, hogy a márka minden nap szerepeljen a hírek között. Az egyik leglátványosabb eset az volt, amikor egyszerűen kilőtt egy Teslát az űrbe. A jelek szerint a hiába, a menőségi trendekre különösen érzékeny reppereknél ugyanis sehol nincs a Tesla.

A Quartzy most annak járt utána, hogy a zeneiparban milyen autómárkák a legnépszerűbbek. A portál a Rap Genius adatbázisa alapján vizsgálta meg a zeneszámok szövegeit. Majd megszámolták, hogy hány esetben említenek meg egy autómárkát. A végeredmény alapján kiderült, hogy a Tesla a kanyarban sincs, legalábbis a hiphop és rapzenészek számaiban.

My name is Kendrick Lamar / AKA Benz is to me just a car

mondta például Kendrick Lamar A$AP Rocky Fuckin’ Problems című számában, ezzel arra utalva, hogy ő annyira menő, hogy neki egy Merci csak egy sima autó, semmi extra. És valóban, az egymillió szóra jutó említések száma alapján magasan a Mercedes győzött az összes rapszövegben.

A német luxusmárkát a Bentley és a Porsche követte, a Tesla jelentősen lemaradt, csak a 13. hely jutott neki. Annak ellenére beszélnek a repperek közel 50-szer többször a Mercedesekről, mint a Teslákról, hogy a Mercedes amúgy lefelé trendál, 1999-ben volt a legnépszerűbb. Még a Honda is négyszer annyi említést kapott, mint a Tesla.

 

A lehetséges magyarázatok között szerepel, hogy az elektromos autók csak az utóbbi években kezdtek elterjedni. A Tesla 2008-ban jelent meg a piacon, miközben a Mercedes (Az Egyesült Államokban Benz), vagy a Bentley már évtizedek óta jelen lévő márka. Miközben Európában, például Norvégiában egyre népszerűbbek az elektromos autók, az Egyesült Államokban még most sem terjedtek el tömegesen.

Bár Kalifornia az ötszázalékos részarányával kitűnik a mezőnyből, az az amerikai piacon értékesített új autók mindössze egy százaléka rendelkezik tiszta elektromos hajtáslánccal.

Egy másik magyarázat szerint egyébként is furcsán venné ki magát, ha a Bronxban rappelő zenész egy Teslába üljön be, miután elmesélte a kőkemény életről szóló történetét.

Amúgy is különbség van a keleti és nyugati oldal zeneszámai között. Kaliforniában az utóbbi időben az olyan oldtimerek kerültek előtérbe, mint a Chevrolet, Cadillac és Oldsmobile. A keleti parton eközben – talán a keményebb tél miatt – a terepjárók népszerűek. Délen pedig, leginkább a napsütötte Miamiban a rap és hiphop előadók a régi Cadillacekra és az új Bugattikra, illetve Maybachekre esküsznek.

Persze a Teslának kis megvannak a rajongói. A hollywood-sztár Will Smith húszéves fia, Jaden féltucat nótájában van szó a Tesláról, sőt a tavalyi albumában (Syre) egy Tesla Model X-et vezet.

Sőt, a magyar előadóművész Kis Grófó is a világ előtt jár: már a tavaly nyári slágerében is Teslán gördült be a buliba (igaz, a legutóbbi videójában már BMW-ra váltott).

Élet Vállalat Bentley hiphop mercedes rap tesla Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 21. 15:22 Élet

Több lett a műanyag szemét a műanyagmentes júliusban

A budapesti számok egyik lehetséges magyarázata, hogy PET-palack helyett inkább aluminiumdobozos termékeket vettünk, de a fogyasztásunkat nem akartuk visszafogni.

Fabók Bálint
2019. augusztus 20. 15:01 Élet

Kürtöskalácsozó nyílt egy indiai nagyvárosban

Indiában tör utat a magyar soft power: csilis csirkés és szárított céklás kürtöskalács fogant meg egy budapesti nyaraláson.

Hajdu Miklós
2019. augusztus 19. 07:01 Élet

Árat kell emelniük a kortárs magyar művészeknek, ha sikeresek akarnak lenni külföldön

Sokáig túl olcsók voltak a magyar kortárs művek árai a hazai műtárgypiacon ahhoz, hogy külföldi gyűjtők komolyan vegyék őket. Az utóbbi néhány évben viszont végre változás indult ebben a kérdésben, amivel mindenki jól járhat.

Fontos

Fabók Bálint
2019. augusztus 21. 06:51 Világ

138 milliárd forintos afrikai útépítés reklámfilmjében tűnik fel a Duna Aszfalt

A világ egyik legkorruptabb országában vesznek részt egy világkereskedelmi szempontból számottevő útépítésen. A kollégáik nagy nehézségekkel küzdenek.

Bucsky Péter
2019. augusztus 20. 07:27 Közélet, Világ

A környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatni

Egy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?