Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. szeptember 3. 15:19 Élet, Vállalat

Hiába sikeres a Tesla marketingje, a rapperek a Mercedesre és a Bentleyre esküsznek

Jelenleg a Tesla az egyik legerősebb autóipari brand, legalábbis ami a hírverést illeti. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója mindent elkövet annak érdekében, hogy a márka minden nap szerepeljen a hírek között. Az egyik leglátványosabb eset az volt, amikor egyszerűen kilőtt egy Teslát az űrbe. A jelek szerint a hiába, a menőségi trendekre különösen érzékeny reppereknél ugyanis sehol nincs a Tesla.

A Quartzy most annak járt utána, hogy a zeneiparban milyen autómárkák a legnépszerűbbek. A portál a Rap Genius adatbázisa alapján vizsgálta meg a zeneszámok szövegeit. Majd megszámolták, hogy hány esetben említenek meg egy autómárkát. A végeredmény alapján kiderült, hogy a Tesla a kanyarban sincs, legalábbis a hiphop és rapzenészek számaiban.

My name is Kendrick Lamar / AKA Benz is to me just a car

mondta például Kendrick Lamar A$AP Rocky Fuckin’ Problems című számában, ezzel arra utalva, hogy ő annyira menő, hogy neki egy Merci csak egy sima autó, semmi extra. És valóban, az egymillió szóra jutó említések száma alapján magasan a Mercedes győzött az összes rapszövegben.

A német luxusmárkát a Bentley és a Porsche követte, a Tesla jelentősen lemaradt, csak a 13. hely jutott neki. Annak ellenére beszélnek a repperek közel 50-szer többször a Mercedesekről, mint a Teslákról, hogy a Mercedes amúgy lefelé trendál, 1999-ben volt a legnépszerűbb. Még a Honda is négyszer annyi említést kapott, mint a Tesla.

 

A lehetséges magyarázatok között szerepel, hogy az elektromos autók csak az utóbbi években kezdtek elterjedni. A Tesla 2008-ban jelent meg a piacon, miközben a Mercedes (Az Egyesült Államokban Benz), vagy a Bentley már évtizedek óta jelen lévő márka. Miközben Európában, például Norvégiában egyre népszerűbbek az elektromos autók, az Egyesült Államokban még most sem terjedtek el tömegesen.

Bár Kalifornia az ötszázalékos részarányával kitűnik a mezőnyből, az az amerikai piacon értékesített új autók mindössze egy százaléka rendelkezik tiszta elektromos hajtáslánccal.

Egy másik magyarázat szerint egyébként is furcsán venné ki magát, ha a Bronxban rappelő zenész egy Teslába üljön be, miután elmesélte a kőkemény életről szóló történetét.

Amúgy is különbség van a keleti és nyugati oldal zeneszámai között. Kaliforniában az utóbbi időben az olyan oldtimerek kerültek előtérbe, mint a Chevrolet, Cadillac és Oldsmobile. A keleti parton eközben – talán a keményebb tél miatt – a terepjárók népszerűek. Délen pedig, leginkább a napsütötte Miamiban a rap és hiphop előadók a régi Cadillacekra és az új Bugattikra, illetve Maybachekre esküsznek.

Persze a Teslának kis megvannak a rajongói. A hollywood-sztár Will Smith húszéves fia, Jaden féltucat nótájában van szó a Tesláról, sőt a tavalyi albumában (Syre) egy Tesla Model X-et vezet.

Sőt, a magyar előadóművész Kis Grófó is a világ előtt jár: már a tavaly nyári slágerében is Teslán gördült be a buliba (igaz, a legutóbbi videójában már BMW-ra váltott).

Élet Vállalat Bentley hiphop mercedes rap tesla Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Torontáli Zoltán
2019. május 18. 07:40 Élet, Vállalat

Kész a félig magyar önvezető kamion, már csak a világot kell hozzáigazítani

A technológia ma már nem kérdés, sokkal izgalmasabb, hogy megéri-e az embert leváltani egy gépre. A válasz ugyanis korántsem egyértelmű.

Fabók Bálint
2019. május 17. 06:41 Élet

Inkább emberként bánnak a dolgozókkal, csak ne kelljen felvenni senkit

A munkaerőhiány jelentős változásokra sarkallta a cégeket. Elkezdett számítani, hogy mit akarnak az alkalmazottak, és a HR-szakma is átalakult.

Fontos

Váczi István
2019. május 20. 16:22 Világ

Jó időre meghatározza Európa sorsát a hétvégi választás

Hosszú időre lekerül a szorosabb integráció a napirendről, ha az euroszkeptikus pártok nagyon megerősödnek az Európai Parlamentben.

Jandó Zoltán
2019. május 20. 11:41 Tech, Vállalat

Gyakorlatilag kicsinálják a magyarok második kedvenc okostelefon-márkáját

A magyar okostelefon-piacot is felboríthatja a Huawei-botrány. Itthon az elmúlt hónapokban minden negyedik készüléket a kínai gyártó adta el.

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.