Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. szeptember 3. 15:19 Élet, Vállalat

Hiába sikeres a Tesla marketingje, a rapperek a Mercedesre és a Bentleyre esküsznek

Jelenleg a Tesla az egyik legerősebb autóipari brand, legalábbis ami a hírverést illeti. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója mindent elkövet annak érdekében, hogy a márka minden nap szerepeljen a hírek között. Az egyik leglátványosabb eset az volt, amikor egyszerűen kilőtt egy Teslát az űrbe. A jelek szerint a hiába, a menőségi trendekre különösen érzékeny reppereknél ugyanis sehol nincs a Tesla.

A Quartzy most annak járt utána, hogy a zeneiparban milyen autómárkák a legnépszerűbbek. A portál a Rap Genius adatbázisa alapján vizsgálta meg a zeneszámok szövegeit. Majd megszámolták, hogy hány esetben említenek meg egy autómárkát. A végeredmény alapján kiderült, hogy a Tesla a kanyarban sincs, legalábbis a hiphop és rapzenészek számaiban.

My name is Kendrick Lamar / AKA Benz is to me just a car

mondta például Kendrick Lamar A$AP Rocky Fuckin’ Problems című számában, ezzel arra utalva, hogy ő annyira menő, hogy neki egy Merci csak egy sima autó, semmi extra. És valóban, az egymillió szóra jutó említések száma alapján magasan a Mercedes győzött az összes rapszövegben.

A német luxusmárkát a Bentley és a Porsche követte, a Tesla jelentősen lemaradt, csak a 13. hely jutott neki. Annak ellenére beszélnek a repperek közel 50-szer többször a Mercedesekről, mint a Teslákról, hogy a Mercedes amúgy lefelé trendál, 1999-ben volt a legnépszerűbb. Még a Honda is négyszer annyi említést kapott, mint a Tesla.

 

A lehetséges magyarázatok között szerepel, hogy az elektromos autók csak az utóbbi években kezdtek elterjedni. A Tesla 2008-ban jelent meg a piacon, miközben a Mercedes (Az Egyesült Államokban Benz), vagy a Bentley már évtizedek óta jelen lévő márka. Miközben Európában, például Norvégiában egyre népszerűbbek az elektromos autók, az Egyesült Államokban még most sem terjedtek el tömegesen.

Bár Kalifornia az ötszázalékos részarányával kitűnik a mezőnyből, az az amerikai piacon értékesített új autók mindössze egy százaléka rendelkezik tiszta elektromos hajtáslánccal.

Egy másik magyarázat szerint egyébként is furcsán venné ki magát, ha a Bronxban rappelő zenész egy Teslába üljön be, miután elmesélte a kőkemény életről szóló történetét.

Amúgy is különbség van a keleti és nyugati oldal zeneszámai között. Kaliforniában az utóbbi időben az olyan oldtimerek kerültek előtérbe, mint a Chevrolet, Cadillac és Oldsmobile. A keleti parton eközben – talán a keményebb tél miatt – a terepjárók népszerűek. Délen pedig, leginkább a napsütötte Miamiban a rap és hiphop előadók a régi Cadillacekra és az új Bugattikra, illetve Maybachekre esküsznek.

Persze a Teslának kis megvannak a rajongói. A hollywood-sztár Will Smith húszéves fia, Jaden féltucat nótájában van szó a Tesláról, sőt a tavalyi albumában (Syre) egy Tesla Model X-et vezet.

Sőt, a magyar előadóművész Kis Grófó is a világ előtt jár: már a tavaly nyári slágerében is Teslán gördült be a buliba (igaz, a legutóbbi videójában már BMW-ra váltott).

Élet Vállalat Bentley hiphop mercedes rap tesla Olvasson tovább a kategóriában

Élet

2019. február 21. 17:27 Élet

Nem véletlenül ragaszkodnak politikusok a bukó projektjeikhez

A játékelmélet segítségével mutatják meg kutatók, hogy miért játsszák meg a nagy magabiztosságot a politikai vezetők - akkor is, ha tudják, hogy hülyeséghez ragaszkodnak.

Jandó Zoltán
2019. február 19. 15:13 Élet, Pénz

Kiszámoltuk, mennyit nyerhetsz a kaparós sorsjegyekkel

Hosszú távon még a legjobban fizető sorsjegyeknél is elveszítjük a vásárlásra költött pénzünk közel harmadát. A drágább szelvényekkel nagyobb eséllyel nyerhetünk.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 14:55 Élet, Vállalat

A sorsjegy, amin 186 forintot nyersz, 111-et hoz az államnak

Még a legigényesebb sorsjegyre is az eladási ár mindössze 6 százalékát költi a Szerencsejáték Zrt., a jellemző arány azonban inkább 1-2 százalék.

Fontos

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.