Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 29. 13:37 Vállalat

A Toyota és a Volkswagen is keresi még a helyét a jövő autóiparában

A hét első napjaiban újabb jelét adta a világ két legnagyobb autógyártó csoportja, a Toyota és a Volkswagen annak, hogy a járműiparban hatalmas átalakulások zajlanak. A japán autógyár a hét elején jelentette be, hogy 500 millió dollárral száll be az Uberbe, a németekről pedig kiderült, hogy megjelentek a Tesla környékén, segítséget ajánlva Elon Musknak a vállalat részvényeinek felvásárlásában. A Volkswagen üzlete végül nem jött össze, ugyanis Musk pénteken bejelentette, hogy mégsem vezeti ki cégét a tőzsdéről, maga a gesztus mégis fontos volt a német konszerntől.

A Toyota és az Uber az önvezető autók fejlesztésében és a járműmegosztó szolgáltatások révén történő terjesztésében működik majd együtt, annak ellenére, hogy a néhány éve még Budapesten is működő fuvarszervező cég önvezető tesztautója halálra gázolt egy gyalogost tavasszal. Vakmerőnek tűnhet tehát a Toyota, hogy épp az Uberrel fog össze, de a hagyományos autógyárakon hatalmas nyomás van, mivel egyre több jel utal arra, hogy hosszú távon vissza fog esni a gépkocsik iránti kereslet. A japán cég azt reméli, hogy a közös fejlesztéssel elébe mehet például annak a kedvezőtlen tendenciának, hogy az elöregedő társadalmakban egyre többen lesznek, akik a koruk vagy az egészségi állapotuk miatt nem vezethetnek, pedig lenne pénzük és igényük az autózásra.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem száguldanak már az autóeladások, és ez rossz hír a magyar gazdaságnakÉszak-Amerikában kevesebb kocsit vesznek az emberek, Kínában és Európában lassul a növekedés. A helyzetet az mentheti meg, ha elmarad a kereskedelmi háború.

 

A Volkswagen megjelenése a Tesla körül pedig azért különösen érdekes, mert épp egy éve nyilatkozta Herbert Diess, a német konszern vezetője, hogy már  nem a Toyotával, a Hyundai-jal és a francia autógyártókkal rivalizálnak, hanem a veszteséget termelő Teslával. A kaliforniai cég eladásai meg sem közelítik a Volkswagenét, Diess szerint mégis olyan potenciál van benne, ami a német vállalatnál nincs meg, és ebben a tekintetben nekik kell felzárkózniuk a Teslához.

A hagyományos, nagy autógyártók nyomulása nem újdonság a közlekedési iparág új cégei körül, a Toyota például már 2016-ban is befektetett az Uberbe, és idén is volt már egy hasonló lépése, amelynek során egymilliárd dollárt tett egy szingapúri autómegosztó vállalkozásba. Ahogy korábban is megírtuk, ezeket a lépéseket egyaránt motiválják a szigorodó környezetvédelmi normák, az elektromos hajtás térnyerése, az önvezető járművek fejlődése és az a tendencia, hogy egyre kevesebben fognak autót vásárolni és birtokolni a következő évtizedben.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAutógyárból közlekedési szolgáltatóvá válik a Toyota, de nincs ezzel egyedülEltelik még néhány év, és már nem autót veszünk a Toyotától, hanem taxit vagy pizzát rendelünk tőle, és lezárulhat a BMW vs. Mercedes vita is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autóipar tesla Toyota uber Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.