Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. augusztus 20. 18:03 Vállalat

Nem, egyáltalán nem kell reszketnünk a magyar görögdinnye sorsáért

Miért látni görögországi görögdinnyét a szupermarketekben, sőt, miért van az, hogy néha nincs görögdinnye a szezon közepén bizonyos boltokban? Tényleg a földeken rohad (sőt, robban) a dinnye, mert nincs, aki leszedje? Utánanéztünk, hogy mi az igazság.

A görögdinnyebiznisz nem jelentéktelen dolog Magyarországon, tavaly például az összesen 52 milliárd forintnyi gyümölcsexportunkból 5 milliárd tisztán a görögdinnye*Ugyan technikailag zöldségféléről van szó, a külkereskedelmi kategóriarendszerben gyümölcsként kezelik a görögdinnyét. volt. Összevetésül, almából és körtéből együttvéve 4,5 milliárd forintnyit vittek ki külső piacokra.

Érdekes trend, hogy miközben egyre kisebb területen termelik a dinnyét – 2004-ben még majdnem 12 ezer hektárról takarították be, idén a KSH szerint 5300 hektárra csökkenhet a betakarított terület -, a termésátlagok viszont, részben a kisebb termelők kiszorulása, részben a modernebb technológiák terjedése miatt évről évre javulnak. Ezért összességében nagyjából változatlan, 180-220 ezer tonna között ingadozik a magyar görögdinnye-termelés. Ennek a 60 százalékát eszik meg a magyarok, kétötöd pedig exportra megy. (Ez azt is jelenti, hogy tízmillió magyarra jut 120 ezer tonna dinnye, tehát minden július-augusztusban 6-6 kilogramm jut egy főre, ami nem elhanyagolható.)

 

Az utóbbi másfél évtizedben jelentősen megváltozott a görögdinnye-termelés Magyarországon belüli megoszlása is. Ugyan több körzetben is van hagyományosan erős dinnyetermelés, de az utóbbi néhány évben az örök uralkodó Békés megye mellé felzárkózott Szabolcs megye is, mellettük a többi táj (Baranya, Heves, Jász-Nagykun, Fejér, Tolna) nem igazán rúg labdába, legalábbis mennyiségben.

 

Fontos fejlemény, hogy az államilag szervezett dinnyekartell sikeresen stabilizálta az árakat. A kartellt 2012-ben szervezte a földművelési minisztérium, vélhetően a jó lobbierővel rendelkező, dinnye-érdekelt fideszes politikusok, a más ügyekből is ismert békési Simonka György és a jászsági Pócs János nyomásgyakorlásának eredményeként. Miután a GVH bejelentette, hogy vizsgálja az áregyeztetést, a miniszter gyakorlatilag legalizálta az állami kartellt. (Később az EU közbelépett, de ennek már nem volt jelentős hatása a piacra.)

A 2011-es, száz forint alatti termelői piaci árak után évek óta 125-140 forint volt az éves kilogrammonkénti átlagár a termelői piacokon:

 

A munkaerőhiány ugyan több gyümölcsnél nagy problémákat okozott, pont a dinnyénél nincs akkora gond. Egyrészt a viszonylag magas árak miatt a termelők ki tudják fizetni az idénymunkásokat – bármennyivel nehezebb is őket megtalálni -, és a dinnye-betakarítás kevésbé munkaigényes műfaj, akár a meggyszedéshez képest is.

A zöldség-gyümölcs szövetségként működő Fruitveb szerint az örök mezőgazdasági mumus, az időjárás sem a termelést, hanem inkább a fogyasztást érintette: a júliusi esősebb hetek alatt kevésbé volt kedvük a magyaroknak dinnyét enni.

A magyar dinnyekartell főleg a belső piacról szólt, a dinnye exportját értelemszerűen nem érinti, hiszen ott a névadó Görögországgal, Törökországgal, sőt Iránnal kellene versenyezni. Főleg a V4-országokba erős a magyar dinnyeexport, igaz, ezek átlagára elég alacsony, tavaly például átlagosan 49 forintért számolták el a Lengyelországba exportált dinnye kilóját. A Németországba vitt 11 ezer tonna már jobban megéri, ennek kilójáért 86 forintot kaptak a magyar termelők.

 

Az erős magyar export ellenére fér az országba import görögdinnye is, főleg a júniusi koraszezonban, tehát amikor Magyarországon még nem terem elég dinnye. De ezek mennyisége az utóbbi években elhanyagolható volt, ezért biztosan nem kell aggódni a külföldi dinnye dömpingjétől. Aki még augusztusban is külföldi dinnyét lát a polcokon, az örülhet, hiszen statisztikailag ritka esemény tanúja volt.

A dinnye-importadatok között a legérdekesebb talán az a 127 kilogramm francia görögdinnye, amit átlagosan 990 forintos áron hoznak be az országba, valószínűleg a téli dinnyeőrültek kedvéért. De az összesen 188 tonnányi szlovák és holland görögdinnye átlagára is igen magas, kilogrammonként 290 forint.

 

Az alábbi grafikonon látszik igazán, hogy valójában nem lehet nagy versenyről beszélni a magyar és a külföldi dinnyetermelők között, hiszen július-augusztusban már alig érkezett külföldről dinnye az utóbbi években. Az is látszik, hogy az utóbbi években folyamatosan erősödő szabolcsi dinnyevidék előtt nagy lehetőségek állnak: itt ugyanis augusztusban érik a dinnye, amikor az ország nagy részében – és pláne a déli országokban – már lecsengett a szezon, viszont továbbra is a dinnyefogyasztásra alkalmas a hőmérséklet. Így az augusztusi dinnyére különösen nagy exportkereslet van.

 

Vállalat dinnye dinnyekartell görögdinnye mezőgazdaság pócs jános simonka györgy Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2019. június 24. 16:54 Élet, Vállalat

Az élelmiszerbolti csomagolások fele nehezen vagy egyáltalán nem újrahasznosítható

Egy brit vizsgálatban a saját márkás termékeket nézték, és az eredmény a boltláncok felelősségét is felveti.

Váczi István
2019. június 24. 14:54 Vállalat

Közel félmilliárdot termeltek Andy Vajna örököseinek Sebestyén Balázsék

Mintha egyre kevésbé lenne kedves a kormánynak a Rádió 1, de tavaly még 23 százalékos nyereségrátával működött az üzemeltető cég.

Jandó Zoltán
2019. június 24. 06:23 Vállalat

A teljes magyar építőipar nyolcadából már a NER húzza a hasznot

Tavaly a 6000 milliárd forintos magyar építőipar nyolcadát már fideszközeli vállalkozók ellenőrizték, fele részben Mészáros Lőrinc és Szíjj László kettőse.

Fontos

Avatar
2019. június 25. 15:30 Közélet

Az Orbán-rezsim és a gazdasági versenyképesség

A gyenge versenyképesség nem szakpolitikai intézkedésekkel helyrehozható kisiklás, hanem a Fidesz által kiépített rendszer lényegéből fakad.

Jandó Zoltán
2019. június 25. 06:35 Közélet

Alamizsnáért passzolta le médiáját az MSZP és volt pénztárnoka a Fidesznek

Úgy tűnik, hogy az MSZP alapítványa és volt pénztárnoka is vesztett azokon az ügyleteken, amelyek a Népszabadság bezáráshoz és több lap fideszes bekebelezéséhez vezettek.

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.