Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. augusztus 19. 16:52 Vállalat

Egy sima stadion önmagában már semmit nem ér

A napokban nyitotta meg kapuit a Texas Rangers baseball- és a Dallas Cowboys amerikaifutball-csapat stadionjai közé épített Texas Live szórakoztatóközpont. A 250 millió dollárból (jelenlegi árfolyamon közel 71 milliárd forintból) kialakított komplexum nem egyedi a maga nemében, több stadion környékére is húztak fel már hasonló létesítményeket, ami azonban újdonság, hogy itt a Texas Rangers csapata is a tulajdonosok között van.

Szakértők szerint ez lehet a trend a jövőben, és egyre több profi amerikai sportcsapat próbálhatja meg bevételeit kiegészíteni ilyen módon. Bár a csapatok az elmúlt években nagyon szépen kerestek a jegyeladásokkal és különösen a tévés közvetítésekből származó bevételek szárnyalásával, már vannak arra utaló jelek, hogy a hagyományos piacokon hamarosan kifulladhat a növekedés. Tulajdonképpen ennek mennek elébe azok a cégek, amelyek nyitnak a szórakoztatóipar egyéb szegmensei felé is.

A Texas Rangers egyébként nem egyedül teremtette elő az építéshez szükséges tőkét, a beruházást egy olyan közös vállalat valósította meg, amelyben a csapat mellett a helyi önkormányzat és a Cordish nevű, direkt ilyen fejlesztésekre szakosodott cég is benne van. A Cordish tucatnyi hasonló projekt megvalósításába kezdett már bele, legutóbb a Jacksonville Jaguars amerikai futballcsapattal kötöttek megállapodást.

David Cordish, a nagyapja által alapított cég jelenlegi elnök-vezérigazgatója a CNBC-nek arról beszélt: a cél az lenne, a szurkolók ne csak egy meccsre jöjjenek a városba vagy a stadion környékére, hanem ennél hosszabb időre. Ehhez komoly segítséget nyújthat, hogy

a Texas Live-ban egy 14 szintes, több mint 300 szobás hotel is van, a bárokról, éttermekről nem is beszélve.

Ideális esetben a rajongók tartózkodását egész hétvégére ki lehetne tolni, így pedig természetesen jóval nagyobb bevétele származhat egy-egy szurkolóból a csapatnak. Ráadásul a hosszabb tartózkodás, a több élmény a csapathoz való kötődést (tehet a márkaértéket) is erősíti.

A hasonló projektekben tényleg elég komoly üzleti potenciál van, az amerikai sporteseményeknek ugyanis brutális a helyszíni nézettsége. A G7 is írt róla korábban, hogy a világ tíz legnagyobb stadionjából nyolc valamely amerikai egyetemé, és ezek a százezres arénák rendre meg is telnek a mérkőzések ideje alatt. A gond csak az, hogy túl sok meccset nem játszanak egy évben, így az ingatlan kihasználtsága nem túl magas. A szórakoztatóközpontokkal mások mellett ezen is próbálnak segíteni.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKellene még pár emelet a Puskás stadionra, ha utol akarjuk érni Észak-KoreátVan működő modell arra, hogyan lehet megtölteni akár százezres arénákat is hétről hétre.

 

Ma már teljesen alap az amerikaiaknál, hogy a sporteseményeket összekapcsolják egyéb szórakoztató programokkal. Az idei Forma-1-es Magyar Nagydíj után a versenyt szervező Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgatója, Gyulay Zsolt is arról beszélt, hogy idén sokkal több program volt a versenyhétvégén, mint korábban, és a változás egyértelműen az új, amerikai tulajdonosnak köszönhető.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Cordish stadion szórakoztató központ Texas Live Texas Rangers Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.