Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. augusztus 17. 14:51 Pénz, Vállalat

Trump egy Twitter-üzenetben felvetette, hogy a feje tetejére állítaná a nagyvállalatok és befektetők életét

A tőzsdei cégek negyedéves jelentéseinek megjelenése határozza meg a nagyvállalatok és a befektetők életének alapritmusát. Ez az a szabványosított, 10-Q nevű beszámoló, amiből a befektetők háromhavonta áttekinthető formában tájékozódhatnak a cégek aktuális helyzetéről, például ami jellemzően a leginkább érdekli őket, az egy részvényre jutó nyereségről vagy az árbevétel alakulásáról. Az elemzők igyekeznek jó becsléseket adni ezekre a számokra, aztán a piac az eredmények közzététele után reagálni szokott a jelentésekre.

A rendszert 1934-ben vezették be az Egyesült Államokban, azzal egy időben, hogy a néhány évvel korábbi tőzsdeválság után megújították az egész pénzügyi intézményrendszert. Később az egész világban a negyedéves tőzsdei jelentés lett a rendszer alapköve.

És akkor jött Donald Trump:

Amikor a világ üzleti vezetői közül néhánnyal beszéltem, megkérdeztem őket: mi tenné az üzletet (a munkahelyeket) még jobbá az Egyesült Államokban? “Hagyják abba a negyedéves jelentéseket & térjenek át a hat hónapos rendszerre”, mondta az egyik. Ez nagyobb rugalmasságot tenne lehetővé & pénzt takarítana meg. Megkértem az SEC-et [amerikai értékpapír-piaci felügyelet], hogy tanulmányozzák!

Nem tudni, hogy Trump kitől kapta ezt az ötletet (egy közelmúltbeli cikk szerint nem kizárt, hogy nem is létezik ez a rejtélyes ismerős), és azt sem, hogy a független felügyeleti szerv Trump által kinevezett vezetője, Jay Clayton mennyire veszi felszólításnak az ötletet. A felvetés szerint mindenesetre Trump felszólítja a szervezetet, hogy vizsgálják meg, nem kellene-e áttérni a negyedéves helyett a féléves jelentésekre.

Sokan kritizálják, hogy a negyedéves jelentéseknek szinte vallásos jelentősége van a piacon. Elsősorban azért, mert a cégek menedzsmentjét túlságosan arra ösztönzi, hogy a hosszú távon sikeres beruházások helyett a rövid távú üzleti szempontokat helyezzék előtérbe. Idén két nagyon ismert amerikai pénzügyi személyiség, Warren Buffett nagybefektető és Jamie Dimon bankigazgató közös cikkben írtak arról a Wall Street Journalban, hogy hibás a rövid távú nézőpont.

Afelől viszont nincs kétség, hogy rontaná a piac átláthatóságát – és így a befektetői bizalmat általánosan rombolná -, ha a tőzsdei cégekről ritkábban kerülnének ki információk. Márpedig a javasolt rendszer éppen azt jelentené, hogy a cégeknek feleannyi információt kellene közzétenniük a működésükről, mint jelenleg. Ez a cégek vezetőinek biztosan könnyebbséget jelentene, a befektetőket viszont fontos információktól zárná el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat negyedéves jelentés sec tőzsdefelügyelet trump Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.