Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 17. 17:47 Vállalat

A könnyes szemű Musk elveit feladva állt le üzletelni az olajhatalmakkal

Nehéz időket él Elon Musk, a Tesla alapítója. A New York Times-nak könnyek között adott egy interjút, ahol személyes problémáiról és altatóhasználatáról panaszkodott, de ami a Tesla befektetőinek fontosabb, a cégének ügyeiről is ellentmondásosan beszélt. Kiderült például, hogy teljesen hasraütés-szerűen jutott a 420 dolláros kivásárlási árhoz, amit az autóból írt ki Twitterre, miközben a reptérre utazott éppen.

Musk azért jelentette be tervét, hogy kivezetné a tőzsdéről a Teslát, mert a Financial Times megírta, hogy a szaúdiak pozíciót szereztek a cégben – márpedig Musk éppen a szaúdi dollármilliárdokkal képzelte el a világtörténelem eddigi legnagyobb kivásárlását. Csakhogy a New York Times most azt írja, hogy valójában nem is ígértek neki készpénzt a szaúdiak.

De ennél mélyebb problémák is vannak Szaúd-Arábia bevonásával, ez ugyanis teljes ellentmondásban van a cégvezető kifelé hirdetett elképzeléseivel. Musk azt tette a Tesla missziójává, hogy az elektromos járműveivel letöri az olajhatalmakat. A tárgyalások a legjelentősebb olajexportáló ország vagyonalapja és Musk között már két éve zajlanak, miközben a Tesla minden egyes új termékének bemutatásakor elhangzott, hogy azok miképp segíti a fosszilis üzemanyagok háttérbe szorítását.

Sőt, júniusban Musk még a Tesla lehetséges szabotőreiként emlegette az olajvállalatokat, májusban pedig arról tweetelt, hogy az olajipar a hirdetéseivel befolyásolja a médiát, és ezért jelenik meg róla és a vállalatáról sok cikk negatív hangnemben. Ezt ráadásul olyannyira komolyan gondolta, hogy elejét is akarta venni egy weblap indításával, ahol a felhasználók értékelhetik az újságírókat (ez lett volna a pravduh.com, ami egyelőre nem működik). És még számos példát felhoz a Bloomberg összeállítása arra, hogy Musk az olajipar által feltüzelt propagandáról és az iparág Tesla elleni támadásairól évek óta rendszeresen beszél.

Közben pedig egyáltalán nem meglepő, hogy a Szaúd-Arábiához köthető alap*Saudi Public Investment Fund (PIF) már 2017-ben megkörnyékezte Musk-ot. Egyrészt az olajvállalatok régóta foglalkoznak az elektromos közlekedéssel, számtalan, a villanyautózáshoz elengedhetetlen fejlesztés köthető hozzájuk. Ilyen például a lítiumos akku, amit az Exxon egyik vegyésze talált fel, de akár a benzinkutakon létesülő akkutöltők is ide sorolhatók. Másrészt pedig a szaúdiak rég belátták, hogy nem támaszkodhatnak örökké az olajexportra, és igyekeznek a kitermelésből befolyó pénzeket a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos befektetésekbe forgatni. Ilyen lehet a Tesla is.

Ha létrejön az üzlet, akkor világ legnagyobb villanyautógyárában befolyást szerezne a világ egyik legnagyobb olajhatalma. Ez pont úgy hangzik, mintha Musk rémálma lett volna néhány hónapja. Úgy tűnik azonban, hogy ahogy élénkül a verseny az elektromos autók piacán a hagyományos autógyártók fokozódó részvételével, a Tesla vezetőjének újra kell gondolnia a meggyőződéseit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat elektromos autó elon musk Szaúd-Arábia tesla Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.