Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. augusztus 9. 17:22 Vállalat

Lefelezi az uniós unikornis-állományt a britek kivonulása

Felére csökkenhet az egymilliárd dollárnál nagyobb értékű uniós start-up magáncégek száma azzal, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Az EU-ban egyébként sincs sok ilyen, a szakzsargonban csak unikornisnak nevezett vállalkozás, de a 25 vállalatból egy tucat az Egyesült Királyságban működik. Köztük a legtöbbre, a valamivel több mint 11 milliárd dollárra értékelt, informatikai területen mozgó Global Switch is.

A CB Insight aktuális listája szerint jelenleg egyébként 255 olyan tőzsdén nem jegyezett start-up vállalkozás van, amelynek értéke eléri az 1 milliárd dollárt. Ez elég jól mutatja, hogy az EU még a britekkel sem áll túl jól. A vállalatok többsége az Egyesült Államokban és Kínában működik, ez a két ország delegálja a rangsorban szereplő vállalatok háromnegyedét. Az unióból 12 brit, öt német, két francia és egy-egy észt, máltai, portugál, luxemburgi, svéd illetve holland társaság került be az elitbe.

 


A top10-ben még nagyobb a kínai-amerikai fölény: a világ két legnagyobb gazdasága fele-fele arányban osztozik az első tíz helyen. A legértékesebb unikornis a 68 milliárd dollárt érő Uber, de ott lohol a sarkában a kínai versenytárs Didi Chuxing is. Az autómegosztók amúgy is elég jól állnak, a két már említett cégen kívül még kettő került be az első húszba. Ezen kívül az e-kereskedelem területén ténykedő vállalatok szerepelnek még kiugróan jól.

A legnagyobb értéknövekedést felmutató cég azonban nem ezekből az ágazatokból került ki. A kriptodeviza őrületből hasznot húzó Bitmain Technologies ugyanis csak júliusban került fel a listára, de már most a 12. helyen áll 12 milliárd dolláros értékkel.

 

Egyelőre nem szerepel ugyanakkor a CB Insight adatbázisában a 3D nyomtatókat gyártó magyar érdekeltségű Formlabs. A vállalatról alig több mint egy hete írta meg a Forbes, hogy a legutóbbi tőkebevonás során már 1 milliárd dollár fölé értékelték. A cég termékfejlesztésért felelős vezetője Lakatos Dávid és a vállalat Székesfehérváron is termel, sőt az Index értesülései szerint hamarosan Budapesten is irodát nyitnak majd.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Bitmain Formlabs uber unikornis Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.