Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. augusztus 8. 12:18 Vállalat

Elon Musk az egész tőzsdéből viccet csinál, ezért nem őrült dolog, ha tényleg lelép onnan

Az ember, aki a méregdrága sivatagi gyára melletti parkolóban felhúzott sátorban folytatott kézi szereléssel igyekszik forradalmasítani a feldolgozóipart, azaz Elon Musk, új szintre emelte a tőzsdei vállalati bejelentés műfaját. Egy rövid tweetben közölte, hogy azt fontolgatja, hogy 420 dolláros árfolyamon kivezesse a tőzsdéről a Teslát, és már a forrásokat is megszerezte erre.

A piac ennek hatására lefagyott, a kereskedést is fel kellett függeszteni. A befektetők ugyanis hirtelen nem tudták eldönteni, hogy Musk csak viccel vagy komolyan gondolja, hogy így jelenti be a világ eddigi legnagyobb kivásárlását.

Hiszen mégiscsak arról az emberről van szó, aki nem sokkal korábban saját cége csődjéről tweetelt, az őt pénzügyi problémákról faggató Wall Street-i elemzők kérdéseire pedig azzal válaszolt, hogy “uncsi!”. És ez még a szimpatikusabb oldala, hiszen Musk az utóbbi hetekben már újságírók elleni trollkodással és thaiföldi gyerekmentő búvárok lepedofilozásával töltötte idejének egy részét. (Akit mélyebben érdekelnek Musk Twitter-szokásai, annak érdekes lehet ez az elemzés.) A 420 dolláros árfolyamot is lehetett egy beszívott poénnak gondolni.

Pár órával később kiderült, hogy Musk most nem a levegőbe beszélt, miután a cég dolgozóinak írt emailben valamivel bővebben részletezte a tervet. (Igaz, ettől még lehetnek gondjai a tőzsdefelügyelettel, ugyanis nem szabályszerű dolog egy ennyire fontos dolgot bizonytalan körülmények között, Twitteren bejelenteni).

A 420 dolláros árfolyam jelentős felárat jelent ahhoz képest, ahol a Teslával az utóbbi hónapokban kereskedtek. Ezen az árfolyamon 70 milliárd dollárnál is többet érne a Tesla, adósságokkal együtt 82 milliárd dollárt, amivel magasan a legnagyobb kivezetés lenne a történelemben; öt éve például a Kraft Heinz kivezetése csak 27 milliárd dolláros tranzakció volt. A részvényesek Musk ígérete szerint dönthetnek, hogy eladják a részvényeiket ezen az áron, vagy megtartják őket a zártkörű részvénytársaságban (igaz, ez utóbbi esetben jóval nehezebben tudnának túladni a részvényeiken).

 

Bonyolítja a történetet, hogy a Financial Times néhány órával Musk tweetje előtt számolt be arról, hogy a szaúdiak 2 milliárd dollár értékű, öt százalékot el nem érő részvénycsomagot szereztek a cégben. Kérdés, hogy Musk erre reagált, vagy független egymástól a két dolog.

De alapvető dolgokban sem lehet világosan látni ebben az ügyben. Például hogy mit nyer Musk azon, hogy kivezeti a cégét a tőzsdéről, és hogy egyáltalán összejön-e az üzlet. A Tesla részvényei ugyan 11 százalékkal 380 dollárig emelkedtek a hírre, de ez még mindig jelentős távolságban van a megjelölt kivásárlási ártól, azaz a piac jelentős kockázatot lát abban, hogy Musk tényleg meg tudja-e oldani ezt a pénzügyi műveletet. (Arra persze elég volt ez az áremelkedés is, hogy rengeteg befektető, aki shortolta a Teslát, durván megégesse magát.)

A befektetőknek mindenesetre van okuk kételkedni. A tőzsdei kivásárlásokat máshogyan nehéz kivitelezni, mint rengeteg adósság felvételével, hiszen több tucatnyi milliárd dollárt Musk sem tud elővarázsolni a zsebéből (jelenleg a cég 20 százalékát birtokolja). Jellemzően a kivásárolt cég eszközeit szokták fedezetként használni az ilyen tőzsdei kivezetéseknél. 

A Tesla viszont már most félelmetes mértékben el van adósodva – nem csak a kötvényesek, hanem a saját előrendelői felé is -, éppen ez volt az oka annak, hogy ilyen sokan pesszimisták a cég jövőjével kapcsolatban. A Model 3 eladásait még mindig nem sikerült felpörgetni a rosszul szervezett tömeggyártás miatt, a cég továbbra is üzemi veszteséget termel, tehát normális működésénél is egyre több adósság felvételére szorul.

Musk viszont fordítva látja a dolgot. Szerinte vannak befektetők, akik az ő ellenségei. Ők egyszerűen csak utálják a Teslát, és ezért kezdtek lejárató kampányba ellene és cége ellen, miközben cége értékének esésére fogadnak a tőzsdén. Ha viszont megszabadul a shortolóktól és a mindennapi árfolyamváltozásoktól, érvel a dolgozóknak írt levelében, akkor inkább koncentrálhat a cég hosszú távú tervekre.

Mások szerint viszont egyszerűen csak meg akar szabadulni a piactól, akik prudens gazdálkodásra kényszerítenék. Ebben az értelemben valószínűleg jó döntés tőle, ha kivezeti cégét a tőzsdéről, ott ugyanis nem fogják elnézni neki a be nem tartott ígéreteket és a rossz gazdálkodást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat elon musk tesla tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.