Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. augusztus 4. 11:50 Vállalat, Világ

Nem fogy eléggé a sör, ezért füves italokat dobnak piacra a sörgyártók

A kannabisz rekreációs használata október közepétől legálissá válik Kanadában, 2019-től pedig a várakozások szerint sorra engedélyeik majd a marihuána tartalmú élelmiszerek és italok forgalmazását. A nagy amerikai sörös cégek messiásként tekinthetnek az intézkedésre, rá is mozdultak gyorsan a lehetőségre.

Ahol a kézműves sörök forradalma már korábban lezajlott, ott a piac az elmúlt években nem produkált sok izgalmat, az ízesített sörök ugyan hoztak némi pezsdülést, de a volument tekintve nem nagyon tudták megmozgatni a vásárlók fantáziáját. A sörösök minden nyáron árgus szemekkel figyelik a hőmérőket, mert a sorsuk nagyrészt az időjárás kezében van, egy-egy fok lehűlés vagy melegedés azonnal meglátszik a fogyasztásban.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal több sört kellene innod, hogy ne menjenek tönkre a komlótermelőkNövekszik a piac, de nem elég gyorsan, így óriási túlkínálat lett komlóból. A termelők a csőd szélén tántorognak.

 

A német sajtóban nemrég az ottani sörös szövetség vezetői azt mondták, hálát adnak az égnek, hogy Európában ilyen forró az idei nyár, mert a német fociválogatott csúfos világbajnoki bukása azt jelentette, hogy a sörözők és a boltok forgalma egy átlagos nyár esetében jóval a várakozások alatt maradt volna.

A piaci szereplők világszerte küzdenek azzal is, hogy a fogyasztók majdnem mindenhol a röviditalok felé fordulnak, az italgyártásnak ez a szegmense ezért sokkal innovatívabbá vált.

Ebben a környezetben érthető, hogy a kanadai kannabiszlegalizálás úgy kell a sörösöknek, mint egy falat kenyér. A második legnagyobb amerikai piaci szereplő, a Molson Coors vegyesvállalatot alapít a Hydropothecary nevű kanadai marihuánatermelő céggel. Korábban majdnem ugyanezt tette a Constellation Brands is, amely bevásárolta magát egy másik kanadai kannabisztermelőbe.

A Wall Street Journal az Euromonitor adataira hivatkozva azt írja, hogy az amerikai kannabiszpiac idén 7,5 milliárd dolláros lesz (az Egyesült Államokban csak néhány tagállamban lehet marihuánát forgalmazni), a kanadai azonban már idén eléri a 10,2 milliárd dollárt. Jövőre pedig szárnyalhat a kanadai értékesítés.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNégymilliárd dollárnyi marihuánarészvény füstölt el egy pillanat alattNyolc év múlva ötvenmilliárd dolláros lehet a marihuána-piac, csak az USA-ban 24 milliárd dollárért adhatnak el füvet. Nem csoda, hogy hisztérikus állapotba kerültek a befektetők.

 

A Molson Coors egyáltalán nem zárt jó negyedévet, értékesítése világszerte 2,4 százalékkal csökkent, ezen belül az Egyesült Államokban 4,8 százalékkal kevesebb sört adott el, és bevétele 3,1 százalékkal szorult vissza.

A sörösök egyébként alkoholmentes kannabisztartalmú italokkal tervezik meghódítani az új piacot, ám szakértők szerint egyáltalán nem lesz sétamenet a fogyasztók meggyőzése.

A Heinekenhez tartozó kaliforniai Lagunitas egyébként éppen a napokban dobta piacra Amerikában az első kannabiszos italát, amely két töménységű változatban kerül a boltokba. Körülbelül úgy néz ki, mint egy limonádé, alkohol nincs benne, és szénhidrát sem, azaz nulla kalóriás, zéró italnak számít.

A magyar törvények tiltják a marihuána kikapcsolódási célú használatát, a rendőrség (más országokkal szemben) aktívan üldözi a törvénysértőket, a büntető törvénykönyv pedig megkülönbözteti a kereskedőket a fogyasztóktól, illetve a csekély mennyiséget a jelentős mennyiségtől.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ ital Kanada kannabisz Marihuána sör Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.