Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. június 22. 15:39 Vállalat, Világ

Magyarországot is lehúzhatja a nehéz helyzetbe kerülő német feldolgozóipar

A német feldolgozóipar üzleti hangulatát követő beszerzési menedzserindex másfél éves mélypontra süllyedt júniusban, derül ki az IHS Markit jelentéséből. Ez a mutató olyan, mint egy közvélemény-kutatás vállalatvezetőkkel, akiket az értékesítésről, a foglalkoztatásról, a készletfelhalmozásról és az árakról is megkérdezik. Ezek alapján viszonylag pontosan előrejelezhető, hogy mekkora lesz a vállalatok GDP-termelése.

A legfrissebb adatok szerint a német feldolgozóipari termelés az eddigieknél lassabban fog növekedni.

 

 

Az index tavaly decemberben pedig még pozitív rekordot döntött, azonban az év eleje óta az ágazat exportpiacai drámaian leromlottak az amerikai és a kínai megrendelések visszaesése miatt. A feldolgozóipari cégek két éve nem tapasztaltak olyan kis mértékű gyarapodást a külpiaci rendelésállományukban, mint az elmúlt hónapban, és ez már a termelésükön is meglátszik. A változások hátterében a Trump által szított kereskedelmi viszályok állhatnak, amelyek például a német autóipart kifejezetten szorult és bizonytalan helyzetbe hozzák – a müncheni IFO gazdaságkutató intézet májusi felmérése szerint a pont a járműgyártók a legpesszimistábbak a külföldi értékesítéssel kapcsolatban.

(A mutató 50 fölött növekedést, az alatt pedig visszaesést jelez.)

A német feldolgozóipar kedvezőtlen kilátásai közvetve Magyarországot is nehéz helyzetbe hozhatják. Az exportorientált magyar gazdaság külpiaci forgalmának valamivel több, mint egynegyedét Németországgal bonyolítja, és épp az autóipar az az ágazat, ahol a beszállítók és német gyártók Magyarországon létesített összeszerelő üzemei miatt igazán élénk a két ország közötti gazdasági kapcsolat. 

 

 

Ráadásul a német autógyárak magyarországi leányvállalatai a legmeghatározóbb ipari termelők között vannak az országban. Érdemes felidézni, hogy két éve az Audi és az Opel üzemeinek ideiglenes leállása az országos ipari termelés jelentős visszaeséséhez vezetett. 2016 elején pedig részben azért tört meg a magyar GDP dinamikus növekedése, mert amíg a győri Audi átállt az A3-as modell új változatának gyártására, fel kellett függesztenie a termelést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ autóipar export külkereskedelem németország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.