Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. június 8. 06:54 Vállalat

Zajlik a kézművessör forradalom, de messze van még a nagy sörgyártók legyűrése

A magyar sörpiacon az utóbbi években egyre meghatározóbbá váltak a kézműves, vagy ahogy újabban mondani szokás, kisüzemi, vagy még újabb kifejezéssel élve a kraft sörök.

Az alternatív sörfőzdék magyarországi elterjedése 2010 után indult csak meg igazán, ami valószínűleg leginkább annak köszönhető, hogy 2012-ben a kormány egyrészt legalizálta a házi sörfőzést, ami elősegíti az új receptekkel való kísérletezést, másrészt csökkentette a kisüzemi sörök jövedéki adóját*Az intézkedés előtt a nagyipari gyártókkal azonos volt az adó mértéke, ami pedig még 2004-ben, az uniós csatlakozással hirtelen megemelkedett (ekkor volt tapasztalható az olcsó és alacsony minőségű külföldi sörök dömpingje a magyar piacon).. Pedig a kézműves sörök kultusza más országokban, például az Egyesült Államokban évtizedek óta meghatározó, de Európában is sok helyen már jóval a 2010-es évek előtt népszerűvé váltak.

A sörgyártási statisztikák arra utalnak, hogy még nem zárkózott fel a magyar kézműves söripar az európai mezőnyhöz, ugyanakkor a termékeik iránti kereslet dinamikusan növekszik. Ez a kézműves főzdék pénzügyi eredményein is meglátszik, ugyanis az általunk vizsgált 30 magyar kisüzem többsége az árbevételét és a nyereségét is növelni tudta tavaly. Igaz, még így is csak kis szeletét birtokolják a sörpiacnak.

Átrendeződés a nagy sörgyárak között

A magyar sörpiac legnagyobb szereplői a Dreher, a Heineken és tőlük valamivel elmaradva a Borsodi*Jelen van Magyarországon a Carlsberg is, azonban gyártóként exportpiacokra termel, itthon csak kereskedőként értékesít, ezért az ő eredményüket most nem vesszük figyelembe.. A három szereplő együtt az utóbbi három évben stabilan 130-140 milliárd forint közötti éves árbevételt realizált, azonban tavaly nagy átrendeződés történt a csoporton belül a Dreher bevételeinek hirtelen csökkenése miatt: a vezető pozíciót 2014 után ismét a Heineken tölti be. A legtöbb nyereséget azonban mégis a Dreher tudta felmutatni az elmúlt évben (379 millió forintot), miközben a 2013 óta folyamatosan veszteséges Borsodi Sörgyár 607 milliós mínuszban zárt.

 

 

Az ötmilliárd forint körül ingadozó árbevételével a három nagy sörgyár és a kézműves főzdék közé ékelődik a Pécsi Sörfőzde, amiben Matolcsy György rokonai, Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán éppen egy éve szereztek 99 százalékos tulajdonrészt. A tulajdonosváltást követően hamar meg is jött az első nagy üzleti siker, a pécsi gyár lett a vizes világbajnokság hivatalos nagyüzemi sörbeszállítója.

Paradoxnak tűnő módon a tulajdonosok mégis a termelés megfékezését helyezték kilátásba, hogy kisüzemi főzdeként pozicionálják újra a Pécsi Sörgyárat. Feltételezhetően nem csak a kézműves sörök divatja sarkallta erre Szemereyéket, hanem az is, hogy 2018-tól a fentebb említett jövedékiadó-kedvezményt nyolc helyett már 200 ezer hektoliternyi sörre is lehet érvényesíteni (iparági pletykák szerint a változtatást épp a pécsi gyár kapacitására szabták).

Mindez meg is látszik a Pécsi Sörgyár adózott eredményén, a 2013 és 2016 között minden évben fél-háromnegyed milliárd forintos veszteséget termelő üzem 2017-ben már 265 milliós profitot hozott, miközben az árbevétele közel másfél milliárd forinttal csökkent.

Egyre nagyobb a kézművesek piaci részesedése, de még elmaradnak a nagy gyártóktól

Az árbevételük és az (el)ismertségük alapján*Az árbevételt értelemszerűen a beszámolók, míg az elismertséget a XII. Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete sörverseny első három kategóriája alapján vettük figyelembe.
A számításba vett harminc sörfőzde csoportja tehát úgy állt össze, hogy a legnagyobb árbevételű szereplők listájához hozzátettük még azokat a kisüzemeket, amelyek a forgalmuk alapján nem jutottak volna be, de díjazták őket a sörverseny legnívósabb kategóriáiban.
 vizsgálva a legmeghatározóbb 30 kézműves sörfőzde beszámolóit*Érdemes figyelembe venni az üzleti eredmények értékelésekor, hogy a kézműves sörfőzdék sokszor saját kocsmát, éttermet és szálláshelyet is fenntartanak, bevételeik tehát nem csak a sörgyártásból erednek. jól látható a kisüzemi iparág előretörése. Az általunk kiemelt főzdék csoportjában összességében több mint háromszorosára növekedett az árbevétel 2013 és 2017 között, azonban még a tavaly realizált összeg – mintegy 3 milliárd forint – is messze elmarad a termelését szűkítő Pécsi Sörgyár forgalmától.

Ha a Dreher, a Heineken, a Borsodi, a Pécsi Sörgyár és az említett harminc kézműves üzem tavalyi árbevételeit összeadjuk, akkor a keletkezett összegnek még mindig csak 2 százalékát köthetjük a kisüzemekhez. Igaz, ez az arány 2013-ban még csak 0,66 százalék volt, amikor ráadásul a kiemelt 30 kézműves főzde közül 10 nem is létezett.

 

 

Az egyes kézműves főzdéket külön-külön nézve is látszik, hogy az ágazat felfutóban van, 2016 és 2017 között többségük (18 a 30-ból) növelni tudta a bevételeit*A cikk irásának időpontjában két sörfőzde, a Monyo és a Hedon még nem tette közzé a 2017. évi beszámolóit, így róluk nem tudjuk, hogyan alakult az árbevételük a tavalyi évben..

A First Craft Beer és a Fehér Nyúl tavaly indultak be csak igazán, bevételeik több mint tízszeres növekedést mutatnak 2016-hoz képest, míg a Hop-Top négy és félszeres, a Mad Scientist és a – Pécsi Sörfőzdéhez hasonlóan Fidesz-közeli üzleti körökkel összefüggésbe hozható – Horizont pedig 3,5-3,7-szeres arányban bővítette forgalmát. Ha abszolút értékben nézzük a bevétel változását, 100 millió fölötti emelkedést ért el a Mad Scientist és a már régóta a piacon lévő Szent András, de nem sokkal maradt le tőlük a Horizont a maga 84 milliós forgalomnövekedéssel.

 

 

Az adózott eredmények is azt mutatják, hogy jó üzlet lehet a kézműves sörfőzés, ugyanis a vizsgált főzdék túlnyomó része nyereséget termelt. Messze kiemelkedik 126 milliós nyereségével a Szent András, ami évek óta őrzi, sőt egyre inkább erősíti ezt a pozícióját. A ranglista végén pedig – szintén évek óta – a Zirci Apátsági Manufaktúra található 2017-ben 37 millió forintos veszteséggel.

 

 

A kézműves sörfőzdék további fejlődése előtt az az egyik legnagyobb akadály, hogy a nagy sörgyártók sokszor kizárólagos szerződést kötnek a vendéglátókkal, amihez a kisüzemi főzdéknek nincs meg a kellő kapacitásuk. Ezeket a szerződéseket ráadásul a kocsmák, éttermek nem csak jogi szempontból tudják nehezen felbontani, hanem anyagilag is sokszor érdekeltté teszik őket a nagy sörgyárak abban, hogy az ő terméküket forgalmazzák.

A jövedékiadó-kedvezmény már említett kitolása 200 ezer hektoliterig ugyan elvileg segít a kézműves üzemek helyzetén, a gyakorlatban viszont alig van olyan főzde, amely akkora volumenben termelne, hogy csak az adószabályok akadályoznák a továbblépésben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat árbevétel beszámoló eredmény kézműves sör sörgyár Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.