Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. június 5. 16:27 Élet, Vállalat

Vennél olyan olcsó gyémántot, ami laborban készült?

A drágakő-iparban elég nagy horderejű bejelentésnek számít, hogy a világ vezető gyémántkereskedője végre úgy döntött, belép a mesterséges gyémántok piacára is. A De Beers egy új vállalatot alapított, hogy még véletlenül se keveredjen a fejekben az “igazi” vagyis a természetből bányászott, és az iparilag előállított, azaz mesterséges gyémánt.

A Lightbox márka alatt olyan drágaköveket forgalmaznak majd, amelyekből egy negyedkarátos csak körülbelül 50 ezer forintba fog kerülni. Ez arra utal, hogy a gyémántkészítés technológiája az elmúlt évtizedek kutatómunkájának köszönhetően most jutott el arra a szintre, hogy a világpiacot el lehessen árasztani az olcsóbb darabokkal.

Mivel a gyémánt csak szénatomokból áll (egy bizonyos, speciális elrendezésben), elvileg egyáltalán semmilyen különbség nem lehet a bányászott és a laborból származó gyémánt között. Tulajdonképpen szabad szemmel látható módon nincs is. Ám ennek ellenére nem fogják bezárni a bányákat, mert a természetes és a mesterséges között a vevők mindig különbséget fognak tenni, és ebben óriási üzlet van.

Azt már 1954 óta tudjuk, hogy gyémántot laborban is elő lehet állítani. A General Electric kutatóinak ekkor sikerült létrehozni azt az irtózatos nyomást (a körülöttünk lévő hétköznap érzékelhető légköri nyomás 50-60 ezerszeresét), amelyen egy széntartalmú vegyület 1300-1600 fokon elkezd gyémánttá alakulni. Később mások kifejlesztettek egy másik módszert is, amely leginkább a műanyagok gyártásához hasonlít. Ebben a szénatomokat rétegről rétegre építik egymásra. A De Beers-nek ezt sikerült olyan alacsony költségszintre vinnie, amelynek köszönhetően elindítja a tömegtermelést.

A mesterséges gyémántszemeket egyébként az iparban régóta széles körben használják különféle vágó- és csiszolóeszközökben, de olyan gyémántokat gyártani, amelyekből ékszerek készíthetőek, nehezebb. Pedig utóbbi a nagyobb üzlet: míg az ipari gyémántok világpiacának mérete évi 20 milliárd dollár körül mozog, az ékszeripari kövek forgalma 140 milliárd dollár.

Ráadásul, ha a mesterséges (ékszer)gyémántok olcsóbb verziói elárasztják a világpiacot, akkor elképzelhető, hogy az igaziak még értékesebbé válnak. Bár a kettő között szabad szemmel nem lehet különbséget tenni, az érzékeny műszerek számára néhány apróság könnyen elárulhatja a kő származását. Laborkörülmények között ugyanis a gyémántkészítés alacsonyabb hőmérsékletre vihető, ha bizonyos fém katalizátorokat használnak, és ezt gyakran megteszik, mert így olcsóbbá és technológiailag egyszerűbbé válik a gyártás. Ezeknek a fémeknek azonban nyomai maradhatnak a végtermékben is. Bár a természetes gyémántok képződésének helyét és pontos módját nem tudjuk megvizsgálni, mert nincs műszerünk, amit le tudnánk ereszteni legalább 150 kilométeres mélységbe, a bányászott gyémántok a feltételezések szerint nem fémek jelenlétében jöttek létre.

A drágakövek keletkezési idejét 100 millió, vagy akár milliárd években lehet mérni, ezzel szemben a mesterséges előállítás nem csak villámgyors, de van egy kereskedelmi szempontból nem elhanyagolható másik előnye is: a gyártás során adalékokkal a színét is lehet befolyásolni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.