Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. június 5. 11:18 Pénz, Vállalat

Kétszer annyit fizetsz a kávéért, mint az olaszok

Dohában kell a legtöbbet fizetnie annak, aki egy csésze kávét szeretne vásárolni egy kávézóban. A katari fővárosban 6,4 dollárt, azaz több mint 1700 forintot kérnek egy feketéért. Ugyanennyi pénzért Lagosban tíz kávét vehetsz, de még Budapesten is majdnem hármat.

Mindez az UBS svájci bank összeállításából derül ki. A pénzintézet elemzése azt mérte fel, hogy milyenek a jövedelmi viszonyok, a vásárlóerő és az árszint a világ egyes városaiban. Összesen 77 városban több mint 75 ezer ponton gyűjtöttek adatokat, mások mellett arról is, hol mennyit kell fizetni egy kávéért.

Ebből pedig kiderült, hogy jelentős szórás van az árak között. Ez persze önmagában nem meglepő, az eredmények között azonban akad néhány olyan, amit előzetesen nem feltétlenül várna az ember. Az UBS szakemberei is kiemelték például Jakartát, ahol 4,1 dollárt, azaz jelenlegi árfolyamon 1115 forintot kell fizetni egy csésze kávéért.

Pedig Indonézia a világ egyik legnagyobb kávé-exportőre, azaz semmi nem indokolja a magas kávéházi árakat. A hasonlóan nagy kávétermesztő országok városaiban általában sokkal olcsóbbak a kávézók. Jellemzően csak 1,5-1,8 dollárt kérnek egy pohárért.

 

Már ezek az adatok is mutatják, hogy a kávéárak nem mindig mozognak együtt az ország fejlettségével, vagy az átlagos árszínvonallal. Dél-Európában például kifejezetten olcsó a kávé, Lisszabonnál és Rómánál csak Nigéria fővárosában kell kevesebbet fizetni, de Isztambul, Milánó és Barcelona is elég jó helyen szerepel ezen a listán.

Budapest a középmezőny végére került 2,17 dolláros, azaz 590 forintos árral, ami nem éppen alacsony, hiszen a legtöbb helyen azért 300-350 forint között is kijön egy kávé. Az elemzés készítői nem részletezték, hogy milyen kávézókban készítették a felmérést,  az adatokhoz rendelt leírásból kizárólag egy elejtett félmondat utal a pohárra írt névről, ami a Starbucksokban szokás. Így viszont már egyáltalán nem elszállt az 590 forintos ár.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.