Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. május 22. 15:14 Pénz, Vállalat

Az elmúlt 40 év legjobb befektetése a méregdrága luxustáska. Vagy nem.

Befektetésnek sem utolsó az közel 300 Hermes Birkin táska, amik a bukott maláj miniszterelnök egyik lakásából kerültek elő. Legalábbis ezt állítja egy erre szakosodott oldal, amely szerint az elmúlt három és fél évtizedben ilyen luxustáskákban érte meg leginkább tartani a pénzünket. Ráadásul, ha jól értjük a befektetés lényegében kockázatmentes, hiszen a táskák értéke az eddigi tapasztalatok alapján csökkenni nem is tud.

A Hermes Birkinekre az irányította rá a figyelmet, hogy miután Malajzia kormányfője, Najib Razak teljesen váratlanul megbukott a két héttel ezelőtti választásokon, a rendőrség razziát tartott több hozzá és családjához köthető ingatlanban. Ezek során pedig rengeteg – vélhetően elsikkasztott állami pénzből vásárolt – vagyontárgyat találtak, köztük 286 ilyen luxusretikült is.

Ezek közül a legolcsóbb is több mint 9 ezer dollárba kerül, árverésen azonban már adtak ilyen táskáért 377 ezer dollárt, azaz jelenlegi árfolyamon több mint 100 millió forintot is. Ez utóbbi miatt vetette fel a Quartz, hogy akár befektetésként is értékelhető a 300 darabos gyűjtemény.

Bár Najib Razak és felesége esetében vélhetően nem erről volt szó, de bármilyen hihetetlen volt már rá kísérlet, hogy felmérjék mennyire érdemes luxustáskában tartani a pénzünket. A Baghunter nevű portál még 2016 elején készített egy elemzést, amit másfél évvel később megismételtek. Ebben a részvénypiacok, az arany és a táskák értéknövekedését vetették össze 1980 és 2015 (illetve később 2017) között, és arra jutottak, hogy a legjobb befektetés egyértelműen a Hermes Birkin volt.

Míg ugyanis az S&P 500 alig 9, az arany pedig mindössze 1,5 százalékot hozott évente, addig a táskák több mint 14-et. Ráadásul utóbbiaknál teljesen monoton volt a növekedés: egyetlen olyan évben sem csökkent az értékük. Még a legrosszabb évben is felértékelődtek 2,1 százalékkal, míg a legjobban negyedével ugrott az áruk. Ezzel szemben az S&P 500 2008-ban több mint harminc százalékot zuhant, az arany pedig a leggyengébb évében majdnem 6 százalékot veszített értékéből.

A kutatás tudományos értékéből kissé levon, hogy nem teljesen egyértelmű, hogyan becsülik a táskák értékét. Az biztos, hogy a Hermes Birkineknek komoly másodpiaca van. A cikk szerint az új táskákra esetenként akár hat évet is vár egy vevő, így gyakran előfordul, hogy használtan többe kerül egy ilyen táska, mint újonnan.

Konkrét árakat azonban csak a rekordot hozó aukciók esetében említenek, ezeket pedig kicsit azért erős összevetni úgy általában bármivel. Állítólag 2016-ban típustól függően 14 és 20 százalék közötti értéknövekedést produkáltak a táskák, de ezeknél sem egyértelmű, hogy milyen árat mihez hasonlítunk. Arról nem is beszélve, hogy egy másik aloldalon, ahol a Hermes Birkinekről, mint befektetésről írnak, azt állítják, hogy egy ilyen táska a 80-as években kétezer dollárba került, most pedig 10-12 ezerért lehet megkapni. Ez viszont csak 5-6-szoros szorzó, ami nagyon messze van az évi 14 százaléktól, sőt még az amerikai állampapírok hozamát sem éri el*Ha valaki amerikai állampapírba tett 2000 dollárt 1980-ban, akkor most közel 20 ezer dollárja van..

Mindenesetre még, ha el is fogadjuk, hogy a használt Hermes Birkinek piacán ekkora hozamokat lehet elérni, akkor sem biztos, hogy most a legjobb ezekből bevásárolni. A táskák árát ugyanis – amint ez a hosszú várólistákból is kiderült – a szűkös kínálat hajtja felfelé. Márpedig, ha valakinek Malajziában eszébe jut értékesíteni a lefoglalt kormányfői vagyont, akkor ez a túlkereslet enyhülhet, ami azonnal visszafogja az áremelkedést. Sőt, még akár az is előfordulhat, hogy közel 40 év után olcsóbbak lesznek a Hermes Birkinek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Hermes Birkin luxustáska Malajzia Najib Razak S&P 500 Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.