Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. április 19. 16:22 Pénz, Vállalat

Szép lassan kapitulál a CBA-vezér

Egy fővárosi és egy erdőkertesi CBA is Sparként működhet tovább a jövőben, miután a magyar kiskereskedelmi lánc alapítója, Baldauf László újabb üzleteitől válik meg. Az érintettek még kedden jelentették be a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a tranzakciót. A GVH honlapjára csütörtökön feltöltött dokumentum szerint a két üzlethelyiséget a Spar Magyarország Kft. tartósan bérbe venné, és a jövőben saját márkaneve és dizájnja alatt üzemeltetné tovább.

Baldauf fokozatosan száll ki a CBA-ból. Tavaly decemberben hét üzletét adta át a Lidlnek. Az üzletember döntését az magyarázza, hogy valószínűleg ő is belátta: a franchise rendszerben működő magyar lánc nem tudja felvenni a versenyt a sokkal hatékonyabb diszkontokkal.

A CBA egyik központi alakjának kapitulációja ugyanakkor akár a teljes láncot is térdre kényszerítheti. Korábban írtunk róla, hogy a Lidl-nek átengedett üzletek környékén több – nem Baldauf Lászlő érdekeltségébe tartozó – CBA is működik. Márpedig a diszkontok ott, ahol megjelennek szinte pillanatok alatt elszívják a levegőt a magyar konkurenstől. Sokatmondó adat, hogy országos szinten 3-6-szoros a két üzlettípus közötti árbevétel-különbség.

A folyamat ráadásul szinte biztosan nem ért véget: a piacon azzal számolnak, hogy Baldauf az idén teljesen nyugdíjazza magát, és év végéig minden üzletétől megválik így vagy úgy. Az üzletember valószínűleg tudatosan darabolja szét a saját portfólióját, így ugyanis sokkal több pénzt kaphat érte, mintha a teljes csomagot egyben adná el valakinek. A különböző konkurens láncok eltérő helyeken akarnak bővíteni – nyilván ott, ahol nincs a közelben boltjuk – így logikus lépés olyan csomagokat összeállítani, amelyekben van egy-két olyan célpont, amely valamelyik versenytárs számára vonzó. Emellett Baldauf valószínűleg azzal is taktikázni fog, hogy az üzleteket eladja, vagy csak bérbe adja az érdeklődőknek, attól függően, hogy mennyire értékes az ingatlan.

A kérdés csak az, hogy a többi bolttulajdonos követi-e majd az alapító példáját. A piacon egy ideje már pletykálnak arról, hogy mások is terveznek hasonló lépéseket, és mivel Baldauf eladásai újabb teret nyitnak a sokkal hatékonyabb konkurensek előtt, ez valóban lökést adhat másoknak is a kiszálláshoz. A folyamat azonban, ha el is indul, biztosan lassú lesz, és évekig is eltarthat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat CBA kiskereskedelem Lidl Spar Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.