Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. április 5. 12:41 Vállalat

A márciusi fagy leapasztotta a magyar gázkészletet

Márciusban rekordütemben apadtak a gázkészletek: a 2015-ösnél háromszor, a tavalyinál pedig tízszer nagyobb mértékű volt a fogyás. A korábbi enyhe télnek köszönhetően azonban az előző hónapnak még viszonylag sok tartalékkal vágtunk neki, így az is belefért, hogy több gázt vegyünk ki a tárolókból, mint decemberben.

Az elmúlt négy napban már nőtt Magyarország gázkészlete, azaz megindult a betárolás. Valójában már március utolsó napjaiban elkezdtek tölteni egyes tárolókat, de ekkor a kivétel még nagyobb volt. Április elseje óta azonban már nem a tartalékokat éljük fel, hanem importból fedezzük a fogyasztást, és közben a tározókat is töltjük.

 Bár korábban többször is felröppent, hogy a későn érkező télben esetleg kevés lesz a gáztartalék, komoly veszélyben nem volt a fogyasztók ellátása. Sőt a Gas Infrastructure Europe adatbázisa szerint idén egy hajszállal még több is maradt a tározókban, mint a korábbi években.

A telet végül szinte pontosan 1,2 milliárd köbméternyi tartalékkal zártuk. A betárolás kezdetekor ennél utoljára 2013-ban volt alacsonyabb a készlet, igaz 2015-ben elég volt április végén elkezdeni a visszatöltést, tavaly viszont már március közepén megindult ez a folyamat.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy tűnik, hogy az immár állami tulajdonosok nagyjából 1,1-1,3 milliárd köbméterig engedik csökkenni a tél végére a készleteket, majd október elejére 3-4 milliárd köbméterig töltik fel újra a tárolókat. Utóbbinál azonban jóval nagyobb a szórás: előfordult az előző esztendőkben, hogy 4,6 milliárd köbméterrel vágtunk neki a télnek, de volt 2,7 milliárd alatti kezdőkészlet is.

Mindez azt jelenti, hogy az április és október közötti fél évben a 2,5-3 milliárdos fogyasztás mellett még ugyanennyi gázt vásárolunk a tározókba is, azaz a teljes éves fogyasztás nagyobbik része épp akkor jön, amikor kevesebb gáz fogy.

A téli hónapok 6 milliárd köbméter körüli fogyasztásának pedig a harmadát-felét a nyáron felhalmozott tartalékból fedezzük. Ebben van logika, hiszen az előző évek trendjei alapján például az oroszok nyáron 20-25 százalékkal olcsóbban adják a gázt, amin sok milliárd forintot lehet spórolni. Tavaly csak nekik több mint 330 milliárd forintot fizettünk a földgázért, de volt már az éves számla 600 milliárd felett is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat gázkészlet gáztározó orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.