Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. április 4. 09:41 Pénz, Vállalat

A Tesla majdnem betartotta egy fontos ígéretét

Nemrég azt írtuk, érdekes lesz megnézni a Tesla féléves jelentését, mert a cég az elmúlt időszakban nem tudta tartani az ígéreteit, és ha ebben az ütemben égeti a pénzét, akkor már az év végére bajba kerülhet. A legjobban várt szám a Model 3-as gyártási mennyisége volt, mert ez az az olcsóbb modell, amelyet nagy darabszámban kellene eladnia a cégnek ahhoz, hogy a további fejlődését finanszírozni tudja. Nos, a Teslának ugyan most sem sikerült elérnie a célját, de már majdnem, ami a korábbi teljesítményhez képest nagy haladás.

Az autógyártó hosszú hónapok óta tartó állandó halogatás után azt a célt tűzte ki, hogy március végére (végre valahára) eléri a heti 2500-as Model 3 gyártási mennyiséget. Az eredmény 2020 lett. A teljes elmúlt negyedévben azonban összesen csak 9766 Model 3-as jött le a gyártósorokról, ami még mindig nagyon kevés.

Ahogy a Los Angeles Times összefoglalója is rámutat, ezen kívül is számos érdekességet tartalmaz a féléves jelentés. A Model S és a Model X értékesítése az elmúlt negyedévhez képest 23 százalékkal visszaesett, a Tesla azt mondja, hogy idén ezekből összesen csak annyit szeretne eladni, amennyit tavaly, azaz 100 ezret. Azt azonban nem tudni, hogy nincs elég kereslet a modellekre, vagy így akarják nyereségesebbé tenni a gyártást.

A társaság azt ígéri, hogy az idei harmadik negyedévben pozitív lesz a működési cash-flow-ja, azaz végre elkezdheti termelni, és nem égetni a befektetők pénzét. Ez nagyon ambiciózus terv, de borzasztó fontos lenne, mert a negatív készpénzáramlás vezetett a társaság korábban kibocsátott kötvényeinek értékvesztéséhez.

A Tesla azt is állítja, hogy nem lesz szüksége tőkebevonásra idén. Ezzel csak az a baj, hogy hasonló ígéretei korábban is voltak, ám azt nem tudta betartani. Elon Musk, a Tesla karizmatikus vezetője már 2012-ben kijelentette, hogy a cégnek soha többet nem kell bevonnia plusz tőkét, azóta viszont mégis rászorult összesen 8,96 milliárd dollár külső finanszírozásra.

Az is óvatosságra adhat okot, hogy azt mondják, a Model 3-ra leadott előzetes megrendelések állománya “stabil” maradt, ám konkrét számokat nem árultak el. Tavaly július óta nem közlik ezt, akkor 455 ezren álltak sorba az autóért, de akkor még úgy tűnt, hogy sokkal hamarabb megkapják a hőn áhított Teslájukat. A kezdeti ígéret ugyanis 2018-ra összesen 500 ezer autó gyártásáról szólt, és ebből a Model 3-nak már döntő részt kellett volna vinnie.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár csak a hívők hisznek a Teslában, de még mindig elég sokan vannakTörténetének talán legrosszabb időszakát éli a Tesla, amely visszahívott 123 ezer autót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat autó elon musk ígéret model 3 tesla Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.