Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. március 20. 18:57 Pénz, Vállalat

Nagyot szakítanak azzal az autókereskedők, hogy újra pörög a piac

Tavaly valamivel több mint 100 ezer új autót adtak el Magyarországon az előzetes becslés szerint, ami komoly bővülés, bár még mindig messze van attól a 140-160 ezertől, amelyet a márkakereskedők a saját szempontjaik alapján szeretnének. A magyar vevők döntő része továbbra is használt autót vásárol, tavaly körülbelül 700 ezer használt adásvétel lehetett Magyarországon, és nagyon jelentős az import aránya is, legalább 150 ezer használt autót hozhattak be.

A lakosság azonban ismét elkezdett elég gyors ütemben eladósodni, az MNB adatai szerint januárban 80 százalékkal nőtt az újonnan igényelt személyi kölcsönök összege, és ebben jelentősebb része van az autóvásárlásra felvett kölcsönöknek is.

De mit tud kihozni üzletileg ebben a környezetben egy autókereskedő? Az egyik vezető piaci szereplő, a Pappas Autó Magyarország megmutatta a számait, és amit láttunk, az egyértelműen arra utal, hogy nem csak a használt autók, de az új autók eladásában is elég jó lehetőségek vannak.

A Pappas számai persze nem tükrözik pontosan a magyar piacot, de a társaság összesen 10 személy- és teherautó márkát árul, a Mercedes összes magyar eladásából csaknem 80 százalékos a részesedése, de erős az Alfa Romeóban (35 százalék), a Kiában (25 százalék) és a Fiatban is (11 százalék).

Az alábbi grafikon a Pappas személyautó értékesítési darabszámait mutatja 2008 óta. Jól látszik, hogy a cég több mint háromszor annyi új autót értékesített 2017-ben, mint a gazadsági válság legrosszabb évének számító 2009-ben.

 

A haszonjárművek eladása valamivel hektikusabb, de a háromszoros szorzó itt is éppen megvan ezen az időtávon.

 

Ami talán ennél is fontosabb, a Pappas számai azt is mutatják, hogy az értékesítési darabszám (és persze a bevétel) növelése a hatékonyság szempontjából miért létfontosságú. A társaság alkalmazottainak száma ugyanis csak durván 30 százalékkal emelkedett, mialatt az eladott autók darabszáma a háromszorosára nőtt.

A bevétel tavaly már a százmilliárd forintot közelítette, ami a 2016-os képest 38,5 százalékkal magasabb, 2012 óta pedig megduplázódott. Idén 10-15 százalék közötti növekedést várnak a személyautó eladásokban, a haszongépjárművekben pedig 0-5 százalékos bővülést tartanak reálisnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat autó használt autó kereskedő Pappas Kft. új autó Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.