Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 19. 11:33 Vállalat

Majdnem minden huszadik csecsemőre jut egy születő építőipari társaság

Kevés olyan gazdasági mutató lehet, amelyben Budapest, Nógrád megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyformán teljesít, de az építőiparnak ezt is sikerült kitermelnie: ezeken az országrészeken a legnagyobb az építőipari cégek cserélődése.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisa szerint a fővárosban tavaly 1578 építőipari vállalkozást alapítottak, ami borzasztóan sok, de 1707 budapesti cég szűnt meg, vagyis még annál is több. A két említett megyében kisebb számokkal, de hasonló az arány, míg a legstabilabb megyének Veszprém, Zala és Győr-Moson-Sopron számít.

2017-ben országos szinten a 3987 cégalapítást összesen 4396 megszűnés kísérte, ami az Opten számai szerint végső soron arra utal, hogy minden 12. cég megszűnik egy éven belül. Csak összehasonlításul: Magyarországon majdnem minden 20. élveszülésre jut egy születő építőipari társaság. A cégek ilyen nagy arányú cserélődése instabillá teszi a piacot, tavaly közel 7000 cég ellen indítottak végrehajtási eljárást, tehát a fizetési problémák a cégek jelentős részénél továbbra is jellemzőek.

 

A 30 százalék körüli cégmegszűnési arány még mindig rendkívül magas, más ágazatokhoz képest is, de sokkal jobb, mint a 2000-es évek környékén, amikor 70-80 százalék körül volt.

Az ágazat 2017-es felfutásával párhuzamosan meredeken emelkedtek az ingatlan, valamint az építőanyag árak és a munkadíjak is, de vélhetően ez a fajta lendület hosszú távon nem marad meg.

A hazai építőipar mindig érzékenyen reagált a gazdaság teljesítményének hullámzásaira, így a mostani felfutás azt jelzi, hogy jó irányban halad a gazdaság, másrészt veszélyt is jelez, hiszen a lendület kifutása újra tömeges felszámolási arányt vetít előre

– áll az Opten elemzésében.

A tőkeellátottságon ugyan adminisztratív eszközökkel nem lehet sokat segíteni, de a szürke zóna várhatóan tovább fog zsugorodni 2018-ban, mert számos jogszabály lép életbe, amelyekkel a stabilitás elősegítésére törekszenek. A csődtörvény és az adótörvények változásai tovább finomítják a vállalkozók felelősségre vonhatóságát, és korlátozni fogják a visszaélési lehetőségeket. Ezek elősegíthetik az ágazat fehéredését, bár jogszabályokkal nehéz féken tartani 50 ezer építőipari vállalkozást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat cégalapítás építőipar megszűnés Opten Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.