Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. december 30. 15:43 Vállalat

Évente majdnem négyezer hektoliter sör megy át egy magyar sörmunkás kezén

Azt tudjuk, hogy évente mennyi sört iszik átlagosan egy magyar ember – 62 litert egyébként, amely messze van az európai élbolytól, hiszen egy tisztességes cseh állampolgár 143 litert gördít le a torkán – de hogy állunk a gyártással?

Kiderült, hogy európai összehasonlításban egészen hatékonyak a magyar sörgyárak.

A Brewers of Europe, vagyis az európai sörgyártók szervezete nemrég jelentette meg a 2016-os (innen letölthető) statisztikáit, amely szokásos módon az európai gyártással és a fogyasztással is foglalkozik. Az unalomig ismert adatok mellett ezúttal számoltunk egy új mutatót is, az alábbi grafikon azt mutatja meg, hogy egy sörgyári alkalmazottra hány ezer hektoliter legyártott sör jutott 2016-ban.

 

Ebben a hatékonysági mutatóban egyáltalán nem állunk rosszul, Európában a nyolcadik legjobb helyen vagyunk, és olyan nagy sörivó nemzeteket is megelőzünk, mint Németország vagy az Egyesült Királyság (sajnos megfelelő cseh adatot nem tartalmaz a statisztika). Egy magyar söripari dolgozóra átlagosan 3,67 ezer hektoliter sör gyártása jutott 2016-ban, de ebben benne van a sörgyár könyvelője és a portása is.

Mielőtt azonban ujjongani kezdenénk, egy nagyon fontos körülményt is figyelembe kell venni: Európa nyugati felében az utóbbi időben gomba módra elszaporodtak a kis házi sörfőzdék, márpedig ezekben a kvázi kézműves műhelyekben – legalábbis mennyiségi szempontból – sokkal rosszabbak az arányok, mint a nagy sörgyárakban.

Ez lehet az oka például annak, hogy Svédország majdnem a lista legalján végzett, de a hatékonyságáról közismert országban a statisztika 278 kis sörfőzdét tart számon. Ez jóval több a magyarországi 55-ös adatnál, míg az összesített gyártási mennyiségben mi vezetünk, hiszen nálunk 2016-ban 6,2 millió hektoliter, Svédországban pedig csak 4,8 millió hektoliter sör készült. Hasonlóan torzíthatja az eredményt ez a jelenség az Egyesült Királyságban, ahol a nagy gyárak mellett kiemelkedően sok, már majdnem 2200 kis üzem működik.

Ahogy az Economist elemzéséből is kiderül, Európában a kisebb sörfőzdék összesített száma már átlépte a 7 ezret, amire még sosem volt példa. A trend mögött az a jelenség áll, hogy a vastagabb pénztárcájú vevők egyre nagyobb keresletet támasztanak, a kínálati oldalra pedig viszonylag könnyű belépni, mert egy kisebb sörfőzde (más befektetésekhez képest) nem kerül sokba, és a technológia sem nagyon bonyolult.

A sörfogyasztást egyébként nagy mértékben befolyásolja az adott év nyári időjárása is, és előfordulhat, hogy egy-egy hidegebb évben kisebb piaci kereslet mutatkozik, amit a jellemzően belföldre termelő gyárak nehezen tudnak a munkaerő létszámával követni. Így kis mértékben ez is eltolhatja a számokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat hatékonyság sör sörgyár Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.