Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. december 20. 11:10 Tech, Vállalat

A magyar kormány után az EU bírósága is kimondta, hogy taxi az Uber

Az Európai Unió Bírósága szerdán a taxival azonos szolgáltatásnak minősítette az Uber tevékenységét, így ezentúl az egész EU-ban ugyanazok a szabályozások vonatkoznak rá, mint bármelyik adott, helyi személyszállító vállalkozásra.

Az Uber azzal érvelt az eljárás során, hogy egy technológiai platformként működik, ami összeköti az utasokat a független sofőrökkel, így nem tekinthető taxitársaságnak. A technológiai szektor régóta várta a döntést, hiszen más, elektronikus piactérként működő cégek számára is precedensként szolgálhat a jövőben a bíróság ítélete.

A döntés ellen nem lehet fellebbezni, így ezentúl az Uber a jövőben kizárólag az adott tagállami, helyi szabályozás által előírt jogosítványok és engedélyek birtokában végezheti a tevékenységét. A személyszállító fuvarozókra vonatkozó szabályok tagállami, de akár városi szinten is különböznek az EU-ban, így a döntés mindenhol kicsit mást jelent. Ám a végeredmény mindenhol ugyanaz: az Uber taxisokkal szembeni versenyelőnye minimálisra csökken.

A bírósági döntéstől függetlenül az Uber olyan új felhasználói igényeket teremtett, aminek ha egy szolgálató nem tud megfelelni, akkor hátrányba kerül a piacon. Boros Árpád, a KPMG közlekedési és gyártási szakértője szerint ez látható a magyar piacon is, hiszen Budapesten mára alapfunkció lett a mobilos rendelés mellett a mobil applikáción keresztüli kártyás fizetés és a kocsikövetés is.

A magyar kormány már 2016-ban meghozta azt a törvényt, amely alapján az Uberre és a hasonló közösségi fuvarmegosztó szolgáltatókra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a taxisokra, aminek hatására az Uber kénytelen volt elhagyni a magyar piacot. De nem csak nálunk háborodtak fel a taxisok a tisztességtelen versenyre hivatkozva, már Bulgária, Dánia, Olaszország, Franciaország és Németország is – eredeti formájában – kitiltotta a szolgáltatást a piacról.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat Európai Unió Bírósága személyszállítás taxi uber Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.