Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. december 18. 19:33 Élet, Vállalat

Amerikán kívül dől el Az utolsó Jedik sorsa

Nagyon erősen kezdett a Star Wars sorozat legújabb része, Az utolsó Jedik, ez azonban még nem garancia arra, hogy a nyolcadik epizód a jövőben is rekordokat döntöget majd. A film a nyitóhétvégén 220 millió dolláros bevételt ért el az Egyesült Államokban, aminél csak az előző rész, Az ébredő erő hozott többet az első napokban.

Külföldön azonban már nem repesztett ennyire a mozi, és ez egyre inkább úgy fest, hogy Star Wars betegség. Nagyon hasonló volt a helyzet ugyanis az előző résszel, amire szintén elsősorban az USA-ban voltak kíváncsiak.

 


Persze az Egyesült Államokon kívül elért 230 milliós bevétel egyáltalán nem rossz, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Kínában csak január elején mutatják be Az utolsó Jediket. Ez minden idők tizedik legjobb debütálása, az amerikai számokkal összesítve pedig globálisan az ötödik.

Figyelmeztető jel lehet azonban, hogy az első hétvégén behozott 450 millió dollár 49 százaléka folyt be az USA-ból, ami kiugróan magas szám. A top10-ben csak egy olyan film akad, amely ennél is Amerika-centrikusabban rajtolt, méghozzá Marvel stúdió gondozásában megjelent Bosszúállok. Ezzel szemben minden idők a legerősebben nyitó mozija, a Halálos Iramban legutóbbi része első hétvégi bevételének több, mint 80 százalékát az Egyesült Államokon kívül szedte össze.

 

Ez a megoszlás pedig a későbbiekben sem szokott radikálisan változni, ami a Star Wars filmeken jellemzően nem segít. Az ébredő erő például nagyon hasonlóan kezdett, mint Az utolsó Jedik, és miközben az Egyesült Államokban minden korábbi rekordot magasan megdöntött, azon kívül a legsikeresebb három film közé sem került be. Külföldön Halálos Iramban hetedik része és a Titanic is többet hozott, az Avatar USA-n kívüli bevétele pedig közel duplája volt a két éve bemutatott Star Wars epizódénak.

Nem lenne meglepő, ha ugyanez várna a legújabb részre is. Az utolsó Jedik ugyan több országban kiugróan jól kezdett (például Svédországban, Németországban és Ausztráliában), sokkal több helyen azonban nem. Az szinte biztos, hogy az új Star Wars film teljes bevételét tekintve elég jó helyen szerepel majd a toplistákon, de hogy mennyire, az elsősorban az Amerikán kívüli érdeklődéstől függ majd.

Az Egyesült Államokban a korábbi tapasztalatok alapján akár 800-900 millió dollárt is hozhat, aminél csak az előző rész tudott többet. A világ többi részén azonban 1 milliárd körüli bevétel lehet a reális, ami már kevésbé kiugró. Ezzel kinéz egy 4-5. hely a mindenkori rangsorban, az azonban már erős meglepetés lenne, ha Az ébredő erőt is sikerülne megelőzni.

 

Persze ez nem jelenti azt, hogy pénzügyi kudarc lesz a film. A Forbes egy korábbi írása szerint már 800 millió dollár körüli bevétellel is megtérülne a befektetett összeg, hiszen a mozi teljes büdzséje nagyjából 400 millió lehetett, a jegybevételnek pedig durván a fele folyik be a stúdióhoz.

Ennek pedig simán a dupláját is hozhatja az alkotás. Ez már elég jó teljesítménynek számít, még akkor is, ha a legnagyobb megtérülést elérő filmeket ilyen hozammal megközelíteni sem lehet. A kisebb költségvetésű alkotások között nem ritka, hogy egy mozi a teljes kiadás több, mint tízszeresét hozza be az eladott jegyekből. A Parajelenségeknél pedig ennél is egy nagyságrenddel nagyobb volt a szorzó: a 450 ezer dollárból forgatott filmre közel 90 millióért adtak el jegyeket.

 

Egyébként a legjövedelmezőbb filmek tízes toplistájára is felkerült egy Star Wars alkotás. Az első, 1977-ben forgatott Egy új remény a 11 milliós büdzsé majdnem harmincszorosát hozta vissza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat Az utolsó Jedik film jegybevétel Star Wars Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.