Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. november 15. 12:39 Vállalat

A magyar GDP több mint nyolcadáért vásárol repülőket a Wizz Air

Hatalmas értékben rendelt repülőket az Airbustól a Wizz Air. A Financial Times beszámolója szerint a magyar légitársaság 146 új gép megvásárlásáról írt alá szándéknyilatkozatot a gyártóval. A megrendelés összértéke listaáron 17,2 milliárd dollár, azaz jelenlegi árfolyamon 4540 milliárd forint. Ez nagyjából a teljes tavalyi magyar GDP 14 százalékának felel meg.

Más kérdés, hogy a tényleges vételár ennél valószínűleg jóval alacsonyabb, hiszen a listaárból komoly kedvezményeket ad az Airbus, ahogy erre a Wizz Arirnél is felhívták a figyelmet. Ettől függetlenül így is hatalmas ügyletről van szó, olyannyira, hogy még az európai repülőgépgyártó életében is meghatározó. A Bloomberg például arról írt, hogy az Airbus összesen 50 milliárd dollárnyi megrendelést kapott a dubaji légi shown, ami rekord a cég történetében. Ebből pedig elég jelentős a magyar vállalat részesedése, a kisebb A320 és A321 tipusú gépekből például ők rendelték a legtöbbet.

A mostani szándéknyilatkozat egyébként nem az első jövőbeli szállításra vonatkozó megállapodás a két vállalat között: a magyar gyökerű légitársaság összesen 282 gépet vár az Airbustól a következő években. Egészen pontosan a következő nagyjából egy évtizedben, a most rendelt repülők közül az elsők ugyanis csak 2022-ben érkeznek majd meg, a legtöbbet pedig a következő évtized közepén szállítja le a gyártó.

A Wizz Air jelenleg 87 gépet használ, a 282 darabos rendelésállomány azonban nem jelenti azt, hogy a fapados légitársaság flottája közel 370 darabosra bővül a következő évtized második felére, hiszen folyamatosan cserélik repülőket. A cég minden vásárlással párhuzamosan köt egy lízing megállapodást is egy pénzügyi szolgáltatóval. Így tulajdonképpen utóbbi veszi meg a gépet, amit aztán a Wizz Air visszalízinggel. A repülőt végig a légitársaság üzemelteti, amiért havonta egyfajta „törlesztőrészletet”, lízingdíjat fizet a pénzügyi szolgáltatónak, a szerződés végén pedig a gép a Wizz Air tulajdonába kerül.

 

A magyar légitársaság azonban nem használ túl hosszan egy-egy gépet. Általában azt követően, hogy a lízingmegállapodás kifut és a cég megszerzi a repülő tulajdonjogát, túl is ad azon. A társaság lízingszerződései 8-9 évre szólhatnak, azaz mire a napokban rendelt gépeket leszállítja az Airbus, a most használtak többségén valószínűleg túlad a Wizz Air. Sőt, 40 gép már az első most rendeltek érkezésének idejére kifuthat.

Ettől függetlenül a magyar légitársaság flottája elég dinamikusan bővül majd a következő években. Ha a 370 repülőjük nem is lesz, a 250-es állományt gond nélkül elérhetik 2025 környékére, ami nagy ugrás a mostani 87-hez képest. Már ha az összes olyan gépet megveszik, aminek a megvásárlásáról szándéknyilatkozatot írtak alá.

Forrás: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Airbus repülőgép wizz Air Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.