Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. november 2. 09:22 Tech, Vállalat

Égeti a pénzt a Tesla, a piacok jóindulatától függhet a sorsa

Nem érhette meglepetésként a befektetőket, hogy borzalmas negyedéve volt a Teslának, hiszen hónapok óta jöttek arról hírek, hogy a cég nem tudja tartani a határidőket az első elektromos tömegautó, a Model 3 termelésénél. A tegnap éjjel megjelent számok viszont a vártnál is rosszabbak voltak: soha nem volt még ekkora vesztesége a cégnek.

 

Ezekből az adatokból is látszik, hogy a Teslának óriási szüksége van a befektetők jóindulatára, hiszen ha nincs saját eredmény, akkor külső pénzből kell megfinanszírozni a nagyratörő terveket. A cég becslése szerint idén 3,6 milliárd dollárt költenek tőkeberuházásokra, de a működés is viszi a pénzt, ezért biztosan rácsapnak arra a 4,1 milliárd dollárra még ebben az évben, amit idén bevontak a tőkepiacokról. Csak ebben a negyedévben 1,1 milliárd dollár ment tőkeberuházásokra, amiből egyelőre alig jutottak bevételhez.

Ennél is nagyobb baj, hogy komoly és a jelek szerint egyelőre megoldatlan gondok vannak a vállalat nevadai gyárában. Ugyan a két luxusautó, a Model S és a Model X gyártása jól halad (ezekből jön a cég mostani bevétele szinte teljes egészében), de a tömegautónak szánt Model 3 felfuttatása nem megy. Most már ki is derült, hogy miért: egy beszállító “labdát vesztett”, ahogy Elon Musk fogalmazott, és ezért szinte teljes egészében át kellett írniuk a gyár automatikáját vezérlő szoftvert. A problémák miatt most a két jól menő autó gyártását is visszafogják, csak hogy a Model 3 végre beindulhasson.

Musk ugyanakkor továbbra is ragaszkodik ígéretéhez, hogy márciusban már heti ötezer autó gurul ki a nevadai gyárból, amit a cég valamiért Gigafactory-nak nevez. Amíg ezt nem sikerül megoldani, addig várhatóan erősen veszteséges marad a Tesla, és további adósságokat kell bevonni a tőkepiacról, hogy fizetőképesek maradjanak. Azt is megígérte a cég, hogy amíg nem futtatja fel a Model 3-at, addig nem vág bele új, beruházásigényes projektbe – bár egy három éven belül beindítandó kínai gyár szóba került Musk beszámolójában. Az elemzőket meglepetésként érte, hogy Musk őszintén próbált szembenézni azzal a ténnyel, hogy talán nem biztos, hogy jól fog elsülni, ha túl gyorsan akarnak túl nagyra nőni.

A tőzsdét mindenesetre nem sikerült meggyőzni, a részvényárfolyam több mint öt százalékot esett az eredmények megjelenése után, és az eddigi, négyszáz dollárhoz közeli csúcshoz képest elég sokat, jó 17 százalékot esett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat elon musk model 3 tesla Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.