Hírlevél feliratkozás
Szentkirályi Balázs
2017. október 18. 09:43 Vállalat

Semmiben nem jobbak a családi cégek a többi vállalkozásnál

A Budapesti Gazdasái Egyetem (BGE) átfogó tanulmányt készített a magyarországi családi vállalkozásokról. A terület azért érdekes, mert eddig idehaza viszonylag hanyagolt volt külön őket vizsgálgatni, a KSH például nem is kezeli önálló kategóriaként az ilyen cégeket. A politika viszont nem ennyire távolságtartó, létezik pályázat egymilliárdos keretösszeggel csak nekik, de banki hitelből is akad családi vállalkozókra szabott változat.

De nemcsak ezek a körülmények, hanem már maga a kifejezés is valamiféle megfoghatatlan értéket hordozó többlettartalmat sugall, mint az őstermelő, a hungarikum, vagy az otthonszülés. Pedig ilyesmi értékből ezekben a cégekben sincs egy dekányi sem, és ezt erősíti most meg a BGE is.   

Pedig a családi vállalkozások a külföldi kutatások alapján felállított hipotézis szerint felelősebben gondolkodnak, hosszabb távra terveznek és erősebb a munkaerőmegtartó képességük is.

A magyar egyetemi kutatás “egzakt eredményei alapján” viszont kiderült, hogy

a magyar családi vállalkozások átlagosan nem különböznek a nem családi cégektől.

A kutatók szerint az átlagosan húsz éves családi cégek története túlságosan rövid ahhoz, hogy a nyugati jellegzetességek beazonosíthatóak legyenek a működésükben. Ehhez sokszor generációváltás kell, ami egyébként sok ilyen cégnél éppen napirenden van, vagy a következő öt évben lesz napirenden.

De mi számít egyáltalán családi cégnek? A tucatnyi lehetséges meghatározásból a BGE kikevert egy magyar választ: azok a cégek ilyenek, ahol a tulajdoni többség (legalább 51 százalék) egy család tulajdonában van, a családtagok pedig aktívak a vállalkozás életében vezetőként és/vagy alkalmazottként. Ennek most közel harmincezer vállalkozás felel meg, tizedük generációváltásra készül vagy már túl is van rajta – utóbbiak közül kerülhetnek ki a nyugati értelemben is többletértéket hordozó, nyugatias családi cégek.

A magyar családi vállalkozások egyébként minden más fontos jellegzetességükben is eltérnek a nyugatiaktól. A tulajdonosi szerepkörben jellemzően nem a kiterjedt család van (testvérek, unokatestvérek, menyek és vejek stb.) hanem közel felerészben egy házaspár, az esetek harmadában pedig a gyermekek. A rokoni szálak az alkalmazotti szerepkörökben is fontosak, de döntően itt is csak a házastárs-gyermek tengely mentén találtak kapcsolódásokat a kutatók. 

A magyar családi cégek az innovációban sem járnak a többi vállalkozás előtt: a szektor harmada semmilyen innovációt nem hajtott végre az elmúlt két évben , viszont kb. hatoduk egyszerre több területen is igyekszik előre lépni, függetlenül a tulajdonosi körtől vagy az alkalmazottak és a tulajdonosok közötti rokoni szálaktól.

(Fotó: MTI) 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat családi vállalkozás kkv üzlet vállalkozás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.