Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. október 13. 15:53 Vállalat

A tescós árufeltöltők a sztrájk után havi 150 ezer forintot fognak hazavinni

Pár nappal az Auchan után a szakszervezetek a Tescóval is megállapodtak a béremelésben. A dolgozók eredeti célja az volt, hogy mindenki legalább havi bruttó 200 ezer forintot keressen az áruházláncnál, ezt most csak félig-meddig sikerült elérniük.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) által aláírt megállapodás szerint a Tesco szeptember elsejétől visszamenőleg bruttó 179 ezer forintra emeli a havi bérminimumot. Ez nettó 119 ezer forintnak felel meg.

Erre jön a műszakpótlék és a bérkiegészítés, ami átlagosan bruttó 30 ezer forinttal dobhatja meg a fizetést, ezzel a nettó összeg körülbelül 138 ezer forintra emelkedik. A dolgozók cafeteria keretet is kapnak, és ha azt a lehetőséget választják, hogy ebből havi 10 ezer forintot készpénzben felvesznek (általában ezt szokták választani), akkor ezen felül még havi 2 ezer forintjuk marad valamilyen utalványban, vagy választható szolgáltatásban.

Ha mindezt összeadjuk, akkor durván havi nettó 150 ezer forintra jön ki a dolgozók béremelés utáni fizetése.

A szakszervezetek másik követelése a munkaerőhiánnyal függött össze, de nem úgy, ahogy azt a köznapi értelemben használni szokták. Az érdekképviseletek ugyanis azt kifogásolták, hogy a kiskereskedelmi láncok úgy igyekeztek megspórolni a kötelező minimálbér és bérminimum emelése miatt megnövekedett költségeiket, hogy az elvándorló munkaerő helyett sokszor meg sem próbáltak új embereket felvenni. Ez pedig ahhoz vezetett, hogy a cégnél maradóknak kellett az ő munkájukat is elvégezni, vagyis a terhelésük nőtt.

Most a felek megállapodtak abban is, hogy mely területeken vesznek fel több száz munkatársat, illetve melyek azok a területek, ahol hatékonyabb munkaszervezéssel jelentősen csökkenthető a munkavállalók terhelése.

Az Auchannál kedden állapodtak meg a felek a béremelésről.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat béremelés szakszervezet sztrájk Tesco Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.